Din nefericire, trecem cu vederea numeroase pericole din jur, o casă curată, un birou îngrijit fiind necesităţi pentru starea noastră de sănătate. Crearea unui mediu fără toxine care să ne asigure pe lângă o viaţă sănătoasă şi un mediu de vindecare şi recuperare este esenţială; nefăcând acest lucru corespunzător, pot fi subminate grav toate tratamentele, modificările alimentare şi toate protocoalele de detoxifiere. O casă curată, fără toxine este o necesitate pentru starea ta de bine şi poţi începe să lucrezi la asta de acum, dacă nu ai făcut-o până în momentul de faţă.
În ziua de astăzi, lucrurile sunt mai complexe comparativ cu acum 100 de ani în urmă. Nu existau atâtea forme de poluare, toxine chimice, astfel că incidenţa anumitor tipuri de boli de la cele autoimune la cele de inimă şi cancer a crescut vertiginos. Cu ani în urmă se credea că această boală afectează în special persoanele în vârstă, doar că în zilele noastre sunt afectaţi tot mai mulţi tineri şi copii. Dacă vrem să avem parte de o stare bună de sănătate şi de ce nu – să supravieţuim ca specie, trebuie să începem să facem tot ce ne stă în putinţă să ne curăţăm casele în mod responsabil şi să îndepărtăm toxinele.
Şi cele mai problematice sunt la îndemâna noastră, folosindu-le probabil în mod curent, fără a ne gândi cât de toxice sunt. Tot ce întrebuinţăm în curăţenie ca săpunurile destinate vaselor sau rufelor, conţin multe substanţe toxice, la fel ca produsele de îngrijire personală care au în componenţa lor substanţe chimice care pot modifica ADN-ul.
O casă curată se poate menţine şi fără toxine
Percloretilena se găseşte în solvenţii folosiţi pentru curăţarea uscată a hainelor, draperiilor, lenjeriilor de pat şi perdelelor; evitarea contactului cu această substanţă se poate face prin trecerea de la curăţarea uscată la cea umedă. Folosind tehnologia pe bază de apă ca dioxidul de carbon lichid, curăţarea umedă reprezintă o modalitate fără chimicale de a avea haine curate.
Amoniacul predomină în multe produse de curăţenie de uz casnic, astfel de produse fiind clasificate în funcţie de nivelul pericolelor la care te expun, chiar dacă teoretic asigură o casă curată. Poţi verifica pe site-ul ewg.org ce produse prezintă pericole semnificative, ei clasificând produsele pe o scară de la A la F, clasele D sau F fiind dăunătoare omului şi mediului înconjurător. Pe de altă parte, este uşor să îţi faci acasă singur produse de curăţare folosind oţet, bicarbonat de sodiu, ulei de arbore de ceai; caută pe internet “reţete de curăţare cu produse netoxice” şi cu siguranţă vei găsi multe informaţii utile.
Multe produse de curăţare din băi conţin clor şi ai putea să schimbi aceste produse pe cele care conţin pudră de borax, peroxid de hidrogen, uleiuri esenţiale, oţet. Poţi mixa câteva picături de lămâie cu ulei esenţial de portocale, peroxid de hidrogen şi oţet; trebuie doar să vrei să îţi schimbi rutina de curăţare şi cu siguranţă vei găsi formulele ideale adaptate propriilor nevoi.
FDA a interzis triclosanul în bucătărie fără prescripţie din 2017, dar încă există şi astăzi anumite detergente de vase lichide, dar şi geluri antibacteriene pentru mâini care conţin derivate periculoase. Iniţial se credea că este un agent antibacterian benefic, doar că triclosanul contribuie la rezistenţa bacteriilor nesănătoase; mai mult, conform studiilor, triclosanul este un perturbator endocrin care are legătură cu nivelurile scăzute ale hormonilor tiroidieni.
Substanţele chimice enumerate nu sunt singurele, existând altele care se ascund în produsele noastre de îngrijire personală şi articole de curăţenie de uz casnic. De multe dintre ele nu poţi scăpa, dar, ca regulă generală trebuie să ţii cont că dacă un produs este parfumat, are un parfum chimic sau o listă de ingrediente de nerecunoscut şi greu de citit, sunt cele mai mari şanse să conţină toxine.
Când citeşti etichetele produselor de îngrijire, caută-le pe cele care au legătură cu cancerul şi alte boli: ftalaţi, parabeni, ulei mineral, petrolatum, propilen glicol, lauril sulfat de sodiu, coloranţi FD&C (fabricaţi din gudron de cărbune), parfum (poate însemna orice nu vor să dezvăluie), triclosan, aluminiu (în antiperspirante de obicei).
Găsirea unor produse cu adevărat sănătoase poate fi o misiune destul de confuză, mai ales că multe campanii de marketing folosesc abundent termeni ca natural şi organic pentru a-şi promova produsele ca fiind sigure, fără substanţe chimice, doar că, în realitate, majoritatea conţin toxine. Cea mai bună modalitate de a le evita e să ai cu tine când eşti la cumpărături o listă de ingrediente toxice pe care să o confrunţi cu lista de pe produse.
Este esenţial să menţii o casă curată în mod sănătos şi asta deoarece pielea absoarbe aceste substanţe chimice şi toxine, ducându-le în corp. Încearcă să faci tot ce poţi pentru eliminarea acestor potenţiali cauzatori de cancer, pentru a te îndrepta spre îmbunătăţirea sănătăţii şi stilului de viaţă.
În bucătărie, dacă igiena nu este una responsabilă, nu poţi sta liniştit în ceea ce priveşte sănătatea, mai ales că ai multe oale, recipiente, metale cu potenţiale substanţe chimice şi cancerigene. Aceste toxine se pot infiltra în mâncarea noastră şi pot face ravagii sănătăţii, subminându-ne eforturile creării unui mediu al unei vieţi fără toxine …