Oboseala se poate manifesta in mai multe moduri si poate fi deopotriva fizica si psihica; nivelul de energie scazut iti poate afecta activitatile zilnice si starea de spirit. Trebuie sa intelegi ca ai nevoie de cantitati suficiente de energie in fiecare zi pentru a-ti putea indeplini sarcinile, dar si pentru starea ta de bine per total.
Iata in continuare pe ce trebuie sa pui accentul pentru a invinge oboseala!
Alimentatia
Daca alimentatia ta nu contine nutrientii corecti, poti resimti oboseala, lenta si devii predispusa diverselor boli si infectii.
Cerealele integrale ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange si evitarea prabusirilor nivelului de energie, painea din faina integrala si orezul brun fiind alegeri alimentare inspirate. Carbohidratii complecsi precum cartofii dulci si ovazul ofera de asemenea energie care dureaza.
Trebuie sa renunti la gustarile dulci care iti ofera o crestere rapida a energiei, dar si la o prabusire la fel de rapida, ceea ce iti va da o stare apatica. Incearca felii de mar cu unt de arahide sau morcovi cu humus. Atat timp cat nu faci efort, carnea rosie reprezinta cea mai buna sursa de fier de care avem nevoie pentru ca celulele rosii sa transporte oxigenul in corp. Scaderea cantitatii de fier din organism poate provoca oboseala extrema. Daca eviti carnea, surse mai bune de fier pot fi gasite in legume de culoare verde inchis (spanac, varza), fasole, mazare, nuci, seminte.
Lichidele
Prea mult alcool, cofeina, fara apa indeajuns pot face ravagii cu nivelurile de energie.
Trebuie sa bei apa pe tot parcursul zilei, deshidratarea fiind o cauza comuna a starii de letargie, accentuand oboseala. Incearca sa ai o sticla cu apa mereu langa tine, oriunde esti! Cand vrei sa alternezi apa simpla, incearca apa cu lamaie sau mergi pe ceaiuri de plante, ghimbirul si menta fiind optiuni racoritoare foarte bune.
Alcoolul te deshidrateaza si interfereaza cu modul in care organismul produce energie. Incearca sa ai zile in care sa nu consumi alcool si daca simti nevoia sa bei ceva, mergi pe alternative non-alcoolice, dar fara ca acestea sa contina zahar! Consumul excesiv de cafea pe de alta parte, poate avea efecte secundare cum ar fi scaderi si cresteri extreme, dar cofeina ajuta la cresterea nivelurilor de energie per total. Ne accelereaza celulele nervoase care ne ajuta la concentrare, vigilenta si stare de dispozitie, asa ca trebuie sa fim atenti doar la un echilibru corect.
Motive medicale
Mai multe probleme de sanatate pot duce la stari de alergie si slabiri. Multe persoane pot suferi de diabet de tip 2 dar nu stiu acest lucru, nivelul neregulat al zaharului din sange putand duce la scaderi de energie si un somn de slaba calitate; fiind pre-diabetic, se ajunge si la stari de oboseala. Alte simptome includ stare constanta de sete, pierdere neintentionata in greutate, vedere incetosata si urinari dese, in special noaptea.
Hipotiroidismul este cauzat de nivelurile scazute ale hormonului tiroxina, care ne afecteaza metabolismul; un test de sange poate confirma acest lucru, medicul de familie putand solutiona aceasta problema prin administrarea de tablete. Alte simptome includ cresterea in greutate si depresia. Oboseala poate fi cauzata in acelasi timp de menopauza, boala celiaca, boli de inima, anemie.
Lipsa exercitiilor fizice
Cand simti ca te cuprinde oboseala, a incepe sa fii mai activa fizic poate fi ultimul lucru pe care ai vrea sa il faci, dar partea buna este aceea ca poate ajuta la restabilirea rezervelor de energie. Ai putea merge afara la o plimbare, deoarece, in timpul miscarii, corpul elibereaza endorfinele care ne fac sa ne simtim bine, ceea ce te va lasa revitalizata si energizata. Facand exercitii fizice in aer liber iti va oferi si un plus de vitalitate prin intermediul vitaminei D.
Daca nu poti iesi afara, te poti la fel de bine misca si in casa. Incearca sarituri, mars pe loc, urcare rapida pe scari, orice activitate ce ridica ritmul inimii.
Incearca sa te orientezi spre exercitii realizabile dar solicitante! Pentru a pastra nivelurile de energie ridicate, nu trebuie sa ai teama de a-ti forta putin limitele, dar in acelasi timp, asculta-ti si corpul: daca simti durere, inseamna ca trebuie sa te opresti. Evita sa mananci mese mari in prealabil, deoarece asta te va face sa te simti lenta.
Facand prea multe lucruri
Nereusind sa gestionezi stresul si responsabilitatile in mod eficient, te poate lasa cu senzatia ca esti cuprinsa de oboseala permanent.
Fa o lista cu tot ce ai de facut si bifeaza la sfarsitul zilei ce ai facut, lucru necesar pentru a opri mentalul. Incearca sa fii cat mai constienta de nivelurile stresului: a fi prea energica sau a te simti coplesita – totul intr-un interval scurt de timp, reprezinta semne timpurii. Fa-ti timp pentru a te conecta cu familia si prietenii!