Omega-urile nu fac parte din alimentatia de baza? Incearca sa introduci gradual alimente care sa le contina, un echilibru sanatos din partea lor in aceasta privinta fiind determinant starii generale de sanatate si fericire!
Conform evolutiei noastre de-a lungul timpului, alimentatia de baza s-a schimbat semnificativ in favoarea Omega-6 si in mod normal, stim ca aceste grasimi (impreuna cu Omega-3) sunt benefice sanatatii noastre. Ele sunt necesare functiilor din organism avand influenta in ceea ce priveste sanatatea ochilor, a inimii, a hormonilor care au legatura cu odihna de noapte, crearea legaturilor de comunicare a celulelor nervoase din creier, la care se adauga si proprietatile antiinflamatorii.
Neavand posibilitatea sintetizarii lor in organism este important sa obtinem acesti acizi grasi din alimentatie si daca in trecut raportul acestora era de 1:1, astazi este de 16:1, Omega-6 fiind in rolul principal si provocand probleme serioase! Acest raport s-a schimbat drastic datorita revolutiilor post-agricole si industriale, majoritatea fiind dependenti de alimentele procesate ce contin o abundenta de omega-6 in diverse forme, provenite din uleiurile vegetale. In timp ce Omega-6 se gaseste in mod natural in nuci, seminte si avocado in alimentele sanatoase, societatea moderna foloseste acest acid gras in alimentele procesate de zi cu zi destinate majoritatii.
Acum te intrebi probabil daca e ceva rau cu omega-6, mai ales ca specialistii in sanatate il recomanda ca fiind parte dintr-o alimentatie sanatoasa … Acizii grasi si in special Omega-6 au origine animala si sunt considerati proinflamatorii, putand favoriza dezvoltarea unor boli cronice precum cele de inima, stari inflamatorii precum artrita, inflamatia cu balonarile la stomac. Prea mult Omega-6 poate impiedica scaderea in greutate daca iti doresti acest lucru si chiar cresterea apetitului. La polul opus, daca ai parte de o alimentatie echilibrata cu Omega-3, acest lucru te ajuta sa reduci cantitatea de grasime pe care corpul o depoziteaza, astfel ca vei fi si mai sanatoasa interior, dar vei avea si un abdomen plat.
Parcurgand randurile pana aici, ai ajuns la concluzia ca alimentatia ta trebuie sa includa Omega-3 si nu gresesti! Pestele gras ca sardinele, macroul, somonul reprezinta cele mai bune si sanatoase surse cu acest acid gras. Alegerile trebuie sa fie facute inteligent, mai ales ca multe fructe de mare contin niveluri ridicate de metale grele si poluanti. Trebuie sa te interesezi inainte de a cumpara ceva, care este nivelul poluarii apelor de unde provin – daca gasesti astfel de informatii sau mergi pe suplimente de la o companie serioasa care iti ofera uleiuri pure.
Partea buna este aceea ca sursele vegetale de Omega-3 sunt la indemana oricui, regasindu-se in nuci, seminte chia, nuci pecan, seminte de in, schimbarea uleiurilor bogate in omega-6 cu ulei de canola sau din seminte de in, putand face diferenta si aduce echilibrul in corp.
Specialistii afirma ca organismul uman este capabil sa aiba parte de o cantitate limitata de Omega-3 fara a manca peste, dar trebuie sa existe un echilibru pentru o stare de sanatate optima. Si ce poate inhiba aceasta enzima sunt obiceiurile nesanatoase ca fumatul sau excesul de alcool, la care se adauga stresul, mediul inconjurator poluant, radiatiile, obezitatea, bolile cronice.
Semne ca ai deficit de Omega-3
Daca ai probleme dintre cele din continuare, exista posibilitatea sa ai deficit de Omega-3 …
- Eczeme si tulburari ale pielii ca pielea uscata, “denivelata”, un scalp uscat;
- Memorie si perceptie slabe;
- Semne care au legatura cu starea de spirit, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburarile de somn;
- Semne hormonale ca cicluri menstruale neregulate, perioade dureroase, sindrom premenstrual;
- Dureri generale;
- Dificultati in pierderea greutatii, mai ales in zona de mijloc.