Parfumul a fost dintotdeauna o prezenta constanta in viata fiecaruia din noi, indiferent ca vorbim de femei sau barbati. Generic insa, femeile sunt cele mai interesate si invata, sau pur si simplu simt din instinct care este parfumul sau aroma care li se potriveste cel mai mult si care poate face parte din personalitatea lor.
Inainte de a ne alege parfumul dorit – ca fiind parte integranta a stilului propriu de viata, exista cateva notiuni esentiale care ar trebuie stiute de fiecare dintre noi si care ne pot ajuta in gasirea celei mai bune combinatii. Toti creatorii si casele de moda care lanseaza si promoveaza parfumurile, lucreaza cu anumite esente si texturi care dau consistenta, originalitate si care stau la baza crearii fiecarei marci de parfum in parte.
Cea mai cunoscuta clasificare a parfumurilor, dar si mai des intalnita, este in functie de caracteristica dominanta. Astfel, avem parfumuri:
- florale (cele care au ca nota de baza florile, exemplu: trandafir, iasomie, gardenie, levantica, etc)
- fructate (nota de baza fiind data de lamaie, bergamota, boabe de tonka, etc)
- orientale (sau lemnoase datorita esentelor de lemn din notele de mijloc si baza: cedrul, santalul, dar si a existentei in compozitia lor a substantelor de natura minerala si anume: ambra, moscul, etc)
- marine (sau fresh care au in compozitie pe langa esentele vegeta si esente marine – alge).
O alta regula pe care o indeplinesc toate parfumurile, este aceea data de note care se impart in note de varf, de mijloc si de baza. Cele de varf sunt cele mai volatile – dispar primele, iar cele de baza sunt cele care rezista cel mai mult, facand ca perceptia senzoriala asupra parfumului sa reziste in timp; cele din urma sunt date de esentele care compun parfumurile in proportie variabila si care dau originalitate fiecarei marci de parfum in parte.
Datorita acestor combinatii, se recomanda ca parfumurile cu esente mai proaspete sau mai usoare (florale, marine si unele fructate) sa fie purtate in anotimpurile mai calde si pe timp de zi. Cele care au insa o compozitie mai puternica si sunt mai persistente (mai grele), sunt recomandate a fi purtate in anotimpurile mai reci si in diverse ocazii, desfasurate in cea de-a doua partea a zilei si seara.
De retinut este faptul, ca atunci cand se doreste achizitionarea unui parfum, este recomandat sa se mearga la cumparaturi la primele ore ale zilei, atunci cand simtul olfactiv este “odihnit”, nu a avut un contact indelungat cu mediul inconjurator dat de poluare si alte substante chimice inevitabile care fac parte din viata noastra zilnica.
Ramane la latitudinea fiecaruia dintre noi sa experimentam, sa ne “jucam” cu aromele si esentele pentru a ne gasi combinatia perfecta si pentru a ne contura personalitatea, sarmul, eleganta si rafinamentul.