Suntem stapanii nostri: avem corpul nostru, mintea noastra, cu care ne-am nascut si pe care le putem dezvolta, crea, modifica, ideal prin intermediul exercitiilor fizice. Dar exista si metoda interventiilor chirugicale, unele indreptatite, altele pentru a se potrivi idealurilor mentale. Cand te uiti in oglinda, cu siguranta vezi ca ceva nu e ok si l-ai vrea modificat sau eliminat, dar cat de departe ai merge pentru ca din punct de vedere psihic sa fii perfect?
Pericole
Chirugia cosmetica este o industrie in plina expansiune astazi, de la actori, la sotii, mirese in devenire, se poate vorbi chiar de un nou val al perfectiunii. Ca o statistica, American Society for Aesthetic Plastic Surgery a aratat ca 4% dintre femeile care apeleaza la aceste proceduri au cam 30 de ani, iar 30 de procente dintre femeile cu varstele cuprinse intre 19 si 34 de ani, apeleza la liposuctie; procentele, evident, difera de la o tara la alta.
Pe de alta parte, exista multe femei care au o greutate normala si totusi apeleza la cutit pentru a indeparta putina grasime pe care o au, sau isi maresc sanii, nestiind adevaratele pericole la care se expun.
In cazul liposuctiei, se va subtia stratul de grasime, dar nu fara consecinte. Conform unor cercetari ale Universitatii din Colorado, femeile care au “scapat” de grasimea de pe coapse si abdomenul inferior, pot asimila grasimile in alte parti, mai precis abdomenul superior, spate si brate, distribuindu-se in mod inegal. Anumiti dermatologi avertizeaza pe alta parte, ca liposuctia poate provoca diverse tulburari si infectii, iar schimbarea unei caracteristici poate genera alta. Chirugii plastici ar trebui sa aiba ochii unui sculptor si o indemanare perfecta; exista sanse sa se greseasca, sau ceva sa nu merga bine – indiferent de cauze, iar impactul emotional al pacientului este considerabil. Iar acest lucru se poate vedea in numeroasele cazuri in care multe femei au facut acest pas inaintea nuntii, iar cand data se apropie si rezultatele nu sunt cele asteptate, reactiile si traumele psihologice au fost devastatoare.
Machiajul
Toti vrem sa aratam bine, sumele imense investite in domeniul cosmeticii este dovada clara in acest sens. Machiajul este primul si cel mai usor pas pentru a arata mai bine, de la bronzere, la evidentiatoare, la serum si multe alte creme. Multe din brandurile mari fac teste peste teste, incearca multe retete noi bazate pe cercetari de ultima ora, dar din pacate, exista anumite aspecte care le scapa din vedere si asta, in numele frumusetii.
Produsele cosmetice contin parabeni, plumb, mercur si alte substante chimice nocive, anumite ingrediente din pudra de talc si parfumuri, sunt strans legate de cancer si probleme respiratorii. De aceea, este foarte important sa te feresti de anumite ingrediente cand cumperi astfel de produse.
Solutia rapida este eficienta? Tratamente cu botox, lasere, samd, nu fac fata cu brio de fiecare data, deoarece, toate acestea, necesita cunostinte, indemanare si echipament adecvat pentru rezultatele asteptate. Multe saloane de infrumusetare ofera astfel de tratamente, dar, tehnicienii nu sunt foarte instruiti; botoxul aplicat incorect, face din fata ta sa aiba aspect de plastic si un chip inexpresiv. O supra umplere face fata ta sa arate umflata si buzele nenatural.
Lumina intensa pulsata este o procedura avansata cu scopul de a uniformiza pielea si tratarea modificarilor de culoare cum ar fi pistruii si rozaceea, dar datorita faptului ca se ‘adreseaza’ pigmentilor, se pot creea inegalitati ale culorii pe piele, mai ales pe cea mai inchisa la culoare.
Peeling-ul are nu are efecte foarte bune asupra pielii, facand-o mai subtire si mai predispusa razelor solare, pentru care, trebuie sa revii ulterior cu alte tratamente de refacere.
Folosirea laserului pentru refacerea suprafetei pielii, minimizeaza ridurile, reface pielea afectata de soare, dar efectuata necorespunzator, poate provoca hiper sau hipopigmentare (pete de lumina inchise si luminoase) pe tonurile pielii asiatice si intunecate.