Pielea in timpul sarcinii poate da mari batai de cap, aproximativ jumatate din femeile insarcinate prezentand pete pe fata in timpul sarcinii si aceasta afectiune – cunoscuta sub numele de melasma – poate persista cativa ani de zile. Partea buna este aceea ca exista modalitati de a o tine sub control, explicate in randurile urmatoare.
Acestea isi pot face simtita prezenta la inceput ca niste pete maro cenusii abia vizibile, in locuri ca buza superioara, obraji, nas, frunte. Poti fi indusa in eroare crezand ca zona respectiva s-a bronzat mai mult comparativ cu restul fetei, doar ca vei observa ca acel bronz nu dispare, nu se estompeaza.
Acestea sunt semnele clasice ale melasmei, care tind sa apara in al doilea sau al treilea trimestru al sarcinii, dar pot fi si un semn al efectului secundar al anticonceptionalelor. Vinovatul aici este estrogenul in cantitate mai mare, hormon ce stimuleaza receptorii pielii care produc pigment sau melanina. Acest exces de melanina se distribuie pe suprafata pielii dar si in straturi profunde, lasand o piele inegala ca nuanta, cea mai buna metoda de a aduce totul la un numitor comun fiind fondul de ten si alte produse cosmetice.
Melasma este predominanta intr-o gama larga de tonuri de piele de la o piele normala la tonuri de maro. Persoanele care au o piele mai inchisa produc mai multa melanina, drept consecinta sunt predispuse la hiperpigmentare.
Declansatorii melasmei
Daca hormoniii incep cu pigmentarea, expunerea la razele solare ruleaza odata cu acestia. In timp ce anumite femei au parte de estomparea decolorarii la cateva luni dupa nastere, melasma poate deveni cronica si dificil de controlat. Chiar si dupa luni de tratament cu succes, o zi afara si totul poate reveni la starea initiala nedorita daca nu este folosita protectia solara in mod adecvat.
O protectie solara avand cifra 30 este minimul necesar, dar 50 este si mai bine, mai ales pentru ten, unde melasma se manifesta in mod deosebit. Aplica si reaplica la fiecare 2 ore daca esti afara sau dupa ce ai transpirat sau dupa ce ai iesit din dus sau piscina; ochelarii de soare si chiar si o palarie de soare sunt indicate in orice anotimp. Alti factori care pot declansa melasma sunt baile cu aburi, saunele, caldura excesiva din bucatarie si asta datorita faptului ca temperaturile ridicate pot provoca vasodilatatie, ceea ce poate agrava situatia si mai mult.
Poti folosi aloe vera, sub forma unui produs foarte bun ca Aloisia Beauty Deep Hydration Aloe Gel Mist, ceea ce poate ajuta ca temperatura pielii sa scada in scurt timp.
Ce produse ar trebui cautate
Pe langa protectia fata de razele UV, exista si alti pasi pentru a avea parte de o piele cu o culoare uniforma. Dupa ce ti-ai curatat dimineata tenul, aplica ser cu vitamina C! Aceasta blocheaza productia de melanina, elimina pigmentul de suprafata, protejeaza pielea de daunele UV. Seara, trebuie sa te concentrezi pe eliminarea petelor existente! Poti merge pe un exfoliant chimic cu acid glicolic, kojic sau lactic, sau un gel, ser sau crema cu retinol, care ajuta in timp la decolorarea petelor odata cu ciclul de schimbare a celulelor.
In cazul in care esti insarcinata, specialistii recomanda acidul azelaic care este o alternativa sigura. Pentru corectarea pigmentului, mai poti folosi acidul tranexamic, disponibil in seruri si creme si care interactioneaza cu enzimele din piele pentru a ajuta la blocarea excesului productiei de melanina si este indicat a fi utilizabil in timpul sarcinii.
Toate acestea ingrediente pot fi de ajutor, doar ca excesul folosirii lor poate crea inflamatie, care poate duce pana si la inrautatirea melasmei. Un lucru bun de facut pentru a ajuta pielea in timpul sarcinii este acela de a utiliza vitamina C si SPF dimineata, iar seara sa te concentrezi pe lupta impotriva melasmei, indiferent ca o faci cu un acid sau retinol. Tine-te de rutina, mai ales ca efectele imbunatatirii se vad gradual in timp; da-i un interval de 4 pana la 12 saptamani si vezi cum lucreaza aceasta rutina pentru tine. Daca nu se intampla nimic sau nu esti multumita, cel mai bine este sa consulti un dermatolog.
Cum te poate ajuta dermatologul
Nu exista deocamdata un tratament care se elimine petele, dar din momentul in care s-a terminat sarcina si/ sau alaptarea, exista anumite solutii ce pot da rezultate.
Tretinoinul este indicat, deoarece accelereaza ciclul de schimbare a celulelor, inlocuind celulele hiperpigmentate cu cele noi. Hiperpigmentarea are parte de o iluminare rapida, doar ca trebuie facuta sub indrumarea unui dermatolog, utilizarea excesiva putand face ca hiperpigmentarea sa arate mai rau.
Specialistii pot recomanda in functie de situatie, creme personalizabile in care pot fi vitamina C, hidrochinona, tretinoin, totul depinzand de modul in care va raspunde pielea.
Alte modalitati de uniformizarea a tonului pielii pot include peelinguri cu acid tricloracetic, lasere cu energie scazuta ca PicoSure sau Clear + Brilliant Permea, acestea creand canale mici in piele care permit ingredientelor luminatoare sa patrunda mai profund in piele.
Pentru pielea in timpul sarcinii, se recomanda o doza zilnica de doua ori cu acid tranexamic luat pe cale orala pe termen scurt, ce poate reduce vasodilatatia si inflamatia si poate inhiba transferul melaninei pe piele; in anumite situatii, rezultatele sunt incredibile. Doar ca aceasta procedura nu poate fi folosita daca ai tendinta de coagulare a sangelui.