Poftele sunt mai mult decat prezente in viata noastra si stim deja ca este dificil sa refuzam ceva dulce si ca organismul nostru chiar asta isi doreste, doar ca ele nu trebuie sa fie respinse ca si cum ar fi un test al puterii vointei noastre!
Toti experimentam pofte din cand in cand si poate fi vorba de carbohidrati dupa ce am ajuns acasa dupa o zi obositoare de la munca, alte dulciuri sau ciocolata cand suntem stresati. Indiferent de situatie, acesta este un semnal transmis de corp, desi acest semnal, rar reprezinta „nevoia” pentru alimentele la care noi ne gandim.
Poftele reprezinta ceva complex, conform specialistilor. De exemplu, pofta de ciocolata nu inseamna ca ai deficit de magneziu, dar este condusa de doua mecanisme. Primul este de natura psihologica si variaza de la restrictiile pe care ni le impunem si dietele care sunt expuse publicitatii. Al doilea mecanism este fizic si include deficientele minerale, calitatea somnului, alimentatia si schimbarile hormonale.
Exista multe cercetari despre factorii care declanseaza si „alimenteaza” poftele, dar in mod real, ei variaza cu adevarat de la individ la individ, iar impactul psihologic nu trebuie trecut cu vederea. Daca de exemplu iti este pofta de un baton de ciocolata, poate fi vorba despre anume restrictii pe care ti le-ai impus in privinta alimentelor dulci, lipsa somnului – care poate duce la o eliberare rapida de energie, confortul pur si simplu, sau poate fi vorba de o reclama pe care ai vazut-o intamplator si ti-a ramas in minte.
Trebuie retinut, ca fiecare dintre noi raspundem diferit in fata alimentelor, asa ca poftele noastre nu pot fi aceleasi cu ale altcuiva, la fel ca si cauzele care le declanseaza.
In mod particular, somnul are o influenta mare asupra apetitului, cercetarile aratand ca putem consuma in plus 400 de calorii zilnice daca nu dormim cat este suficient. Iar in aceasta situatie, avem sanse si mai mari sa poftim alimente cu eliberare rapida de energie, un apetit pentru carbohidratii simpli. Daca de exemplu, te trezesti dimineata la ora 7 si mergi la antrenament, apoi cand ajungi seara acasa dupa serviciu – simti nevoia de ceva dulce pentru a-ti reveni, inseamna ca nu ai dormit suficient.
Stresul ne poate face sa ne dorim alimente care elibereaza rapid energie, dar poate de asemenea avea un impact psihologic, asa cum ne dezvoltam adesea conexiuni emotionale cu alimente „confortabile” pe care le cautam atunci cand suntem stresati. Daca de exemplu, simtindu-te stresata si te „trezesti” cu un baton de ciocolata in mana, ia o pauza si gandeste-te de ce il mananci: pentru confort sau de foame? Daca este din cauza efortului, mergi si te plimba, mediteaza timp de 10 minute sau vorbeste cu un prieten, orice pentru a scapa de stres.
![Poftele reprezinta ceva complex, conform specialistilor.](https://famost.ro/wp-content/uploads/2020/07/poftele-ce-iti-transmite-corpul.jpg)
Problema cu satisfacerea poftelor cu ajutorul a ceva dulce fara a ne gandi prea mult, e ca avem impresia ca ne destreseaza, ne relaxeaza sau ne face sa ne simtim bine; de fapt, efectul este exact invers! Cand consumam astfel de alimente – carbohidrati simpli si orice este dulce – nivelul zaharului din sange creste brusc, apoi pica la fel de brusc si ne face sa ne simtim mai obositi, iar starea de spirit, scazuta.
Din nefericire, a opta pentru alimente etichetate ca fiind fara zahar, nu este o solutie eficienta! Alimentele etichetate ca fiind fara zahar, vin cu altceva in completare, indulcitorii artificiali fiind cea mai la indemana solutie … partea neplacuta este aceea ca acestia fac ravagii in microbiomul intestinal si actioneaza in sange exact ca zaharul obisnuit, ceea ce duce la pofte pentru alimentele zaharoase. In acelasi mod, alimentele etichetate cu „continut scazut de grasimi” tind sa aiba zahar pentru a gust, ceea ce nu face altceva decat sa dea un restart acestui cerc vicios.
Acest lucru nu inseamna ca nu mai trebuie sa mancam niciodata astfel de alimente, o alimentatie restrictionata putand avea efect daunator asupra sanatatii noastre. Alimentele restrictionate si evitarea consumului lor pot fi de cele mai mult ori, cauzele poftelor si a vinovatiei resimtite care urmeaza. Acest lucru creste dorinta pentru alimentele care ti-au lipsit si pe care le-ai dorit cel mai mult. Si pana la urma, daca iti satisfaci putin pofta si mananci si din alimente care nu sunt atat de „rele” nu este un lucru atat de grav; pana la urma si starea buna de spirit conteaza, fie ea si pentru o perioada relativ scurta.
[rb_related title=”Te-ar putea interesa” total=”4″ style=”dark” ids=”4281,24015,19581,18671″]
A manca cu atentie este esential, mai ales in situatia in care consumam pentru/ din confort. Mancarea este menita sa fie gustoasa si ar trebui sa te faca sa te simti bine. Mai mult, mancarea conecteaza si ne aduce impreuna, fie ca e vorba de o cina cu partenerul sau cu prietenii, sau ca ne gandim la prajitura de la sfarsitul saptamanii; tot ce inseamna mancat ne bucura si are un efect pozitiv asupra starii noastre de bine. Bine ne facem si atunci cand suntem impacati cu noi insine si ne formam anumite obiceiuri alimentare sanatoase, iar cand poftele vin, vin exact din aceasta alimentatie. Iar daca mancam cateodata si ce nu ar fi indicat, iarasi nu este nicio tragedie.
Trebuie sa optezi pentru alimente puternic nutritive, carbohidrati care elibereaza energie incet, fie ca vorbim de cereale integrale, orez brun, legume, toate au proteine de calitate buna. Grasimi bune gasim in avocado, ulei de masline, diverse nuci, iar daca simti nevoia de ceva dulce, prima optiune trebuie sa fie fructele.
Daca simti anumite pofte, asculta-ti corpul si in loc sa faci acel test de rezistenta, de testare a vointei, ia o pauza si pune-ti intrebari: Sunt obosita? Sunt stresata? Sunt plictisita? Sunt insetata? Am mancat ce trebuie la mic dejun si la pranz? Apoi, concentreaza-ti atentia pe satisfacerea poftei, dar fara a exagera si fa acest lucru intr-un mod placut si sanatos!