Daca esti blocata intr-o lupta constanta cu puterea vointei tale, trebuie sa stii ca noile cercetari, arata ca anumite “miscari” simple la nivelul mentalului, pot solutiona aceasta problema, ajutandu-te sa-ti indeplinesti obiectivele.
Cu siguranta te-ai aflat sau cunosti cel putin o femeie apartinand urmatoarei situatii: o femeie frumoasa, realizata din mult puncte de vedere, cunoaste cateva lucruri despre sanatate si se hotaraste sa adopte anumite obiceiuri, de la a manca vegetale si frunze verzi, pana la a practica yoga sau a merge la sala de exercitii. Pentru o perioada de cateva zile, saptamani, ea isi respecta planul, doar ca, apoi devine o femeie ocupata. Stresata. Plictisita. Distrasa. Noile obiceiuri sanatoase sunt deja amintire, concret: ii lipseste puterea vointei care sa o tina angrenata in ceea ce face.
Este femeia noastra o persoana slaba? Lipsita de autocontrol? Raspunsul este NU. Ea crede foarte mult in puterea sa de vointa, concept abstract de altfel, care se dovedeste a nu fi, nici pe departe, perfect. Initial, cand vezi o astfel de persoana hotarata sa adopte un stil de viata sanatos, te gandesti ca are o vointa puternica; in realitate, aceste persoane se bazeaza pe o serie de strategii, care sunt mult mai nuantate.
Intreaga notiune legata de puterea vointei este pusa in discutie, expertii in sanatate privind-o ca pe un combustibil intr-o masina. Fiecare dintre noi avem o ‘cantitate’ fixa de autocontrol si cu cat o folosim de-a lungul zilei, cu atata rezerva se epuizeaza.
Studiile arata ca, din momentul in care schimbarile stilului de viata fac parte din rutina zilnica, ea devine automatism. De exemplu, cand vrei sa iti schimbi viata – o altfel de alimentatie sau exercitii fizice regulate – cheia reala este formarea unui nou obicei, care, conform University College London poate dura de la trei, pana la 12 luni. Cum ajungi acolo? Vezi in continuare …
Gandurile
Exista cateva dovezi care arata ca aceasta gandire despre noile obiceiuri, comparativ cu ceea ce deja faci, te tine pe linia de plutire, ajutandu-ti puterea vointei interioare. Intr-un studiu, oamenii au fost instruiti sa se gandeasca la atributele pozitive ale mancarii sanatoase. Cercetatorii le-au spus despre broccoli ca este delicios si daca l-ar manca, s-ar simti bine. In urma studiului, s-a demonstrat ca oamenii pot fi facuti sa-si creasca pofta de mancare sanatoasa. O a doua parte a studiului, a demonstrat ca – dupa ce oamenii au fost instruiti sa aiba acelasi tip de gandire in mod repetat, cei care se uita la mancarea sanatoasa si iau in calcul calitatile minunate, se ajuta pe ei insisi sa ia decizii mai bune legate de alimentatie si sa consume zilnic, cat mai putini kilojouli.
Acest lucru, functioneaza si intr-un alt mod. Studiile au aratat ca oamenii isi pot reduce substantial dorintele in cazul unui aliment nesanatos, gandindu-se la aspectele sale negative, cum ar fi umplerea vaselor de sange cu trigliceride si diminuarea energiei. Participantii la un astfel de studiu, nu doar ca au dorit mancarea preferata mai putin, dar au avut si activitatea redusa in zona creierului, responsabila de pofte si control si activitate ridicata in cortexul prefrontal, parte a creierului asociat cu controlul cognitiv.
Fii confortabila cu gandurile inconfortabile!
In cazul in care ai mancat cateodata mai multe dulciuri, pizza sau orice altceva in timpul unei zile stresate, acest lucru se intampla din cauza emotiilor care influenteaza stapanirea noastra de sine. Pentru ca tristetea sau mania sa nu ne afecteze bunele intentii, infrunta emotiile care iti vin in minte in momentul in care iti vine pofta; ia o pauza si gandeste-te ce simti! Incearca sa identifici ce se intampla, fie ca este stres, plictiseala sau griji! Acorda-ti cateva minute pentru a observa acest aspect!
Pe masura ce reflectezi, aminteste-ti ca nu esti singura, ca toata lumea simte anumite emotii, actul de compasiune usurand in anumite cazuri intensitatea sentimentelor. A sta cu propriile emotii iti ocupa timp, mult mai bine decat a face o alegere pe care o vei regreta (mancatul unei gogosi sau lipsitul de la o sesiune de antrenamente).
Daca din reflex, apelezi la ciocolata in momente de stres, intra repede in pauza si gandeste-te ce sentimente sunt in spatele acestei nevoi de a consuma ciocolata si ce anume te face sa te simti bine. Poate e foarte ok sa suni o prietena! Sau poate te poti pune jos si pentru 10-15-20 de minute sa practici yoga. Si daca simti cu adevarat nevoia de ceva dulce sau ceva de rontait, un ceai de plante aromate sau o fructa poate rezolva problema. Gandirea tip “cunosc sentimentul si stiu ca voi trece peste” te poate ajuta la fel de bine.
Un studiu american a descoperit ca un nivel scazut al furiei, tristetii si anxietatii s-a redus imediat, indiferent ca au mancat ceva sanatos, nesanatos sau nimic. A ‘sta’ cu propriile sentimente iti face la fel de bine ca atunci cand mananci o prajitura; doar ca vei fi o persoana mai sanatoasa!
Vizualizeaza-te in viitor!
Cercetari din lumi diferite din punct de vedere economic si psihologic, au aratat ca persoanelor, in mod obisnuit, le pasa mai putin de viitorul care vine, decat de prezent si asta, pe de o parte, pentru ca recompensele sunt imediate (ceva dulce, un pahar de alcool), comparativ cu altele din viitor, imaginare. Doar ca, daca te imaginezi pe tine in viitor, vei fi mult mai motivata sa adopti obiceiurile protective. Diferite studii au aratat ca avertismetele grafice ale daunelor provocate de tigari, sunt mult mai eficiente comparativ cu avertizarile scrise in privinta renuntarii la fumat. La fel, cand cercetatorii au aratat persoanelor reprezentari vizuale cu ei pierzand kilograme, acestia au ‘tras’ mai mult la sala de exercitii, comparativ cu cei care nu s-au vazut in aceste ipostaze.
Imaginandu-ti viitorul stil de viata, poate ajuta la fel de mult. Incearca sa te vezi in viitor, cu ajutorul unor fotografii, schite, samd, o versiune fericita si sanatoasa a ta.
Adauga ceva distractie!
Pentru a-ti usura adoptarea unui nou obicei, recompenseaza-te pe tine insuti! Cercetatorii au aratat ca animalele se antreneaza pentru gasirea unui drum mai scurt intr-un labirint de exemplu, cand, la sfarsit, ii asteapta o recompensa – mancare in cazul lor. Creierul animalelor a adoptat acest obicei mult mai usor cand acestia au fost ‘stimulati’ cu o recompensa. Cand un obicei este satisfacator, creierul raspunde eliberand dopamina, un neurotransmitator asociat cu dependenta si placerea, asta consolidand dorinta de a o face din nou.
Expertii considera ca unul din cele mai puternice moduri de a promova schimbarea obiceiurilor este acela de a le face pe cele noi, cat mai placute.
Opreste-te din a te certa cu tine!
Una din marile probleme cand vorbim de puterea vointei este aceea ca vede fiecare alegere ca o lupta: tu si dorintele tale! Aceasta lupta fara sfarsit poate eroda autocontrolul, facandu-te sa te simti rusinata cand faci mici greseli. Gandurile negative de subestimare ale propriei persoane, chiar daca mici, duc la alte greseli, mai mari.
Trebuie sa faci tot posibilul sa iti aduci mintea si corpul la un numitor comun. S-a observat ca persoanele care au avut succes in aceasta disputa si care si-au schimbat obiceiurile alimentare, si-au concentrat atentia catre ce pot sa aiba – in detrimentul a ce nu pot avea, stopand astfel, aceasta nesfarsita lupta interna.