Respiratia constienta iti poate oferi o stare de bine si de o sanatate fara cusur, daca stii sa o gestionezi corect. Si cu siguranta ai observat ca in ultimii ani au aparut diverse cursuri de respiratie/ yoga care scot in evidenta respiratia constienta si importanta acesteia. Doar ca ti se poate parea ciudat sa iei lectii de asa ceva, cand acesta este un proces natural, vital existentei noastre.
Specialistii insa, afirma ca oamenii sunt blocati intr-o stare foarte vigilenta din cauza stilului de viata modern, stare amplificata in ultima perioada si de pandemie. Suntem in starea de “lupta sau zbori”, orice in corpul nostru are parte de o constrangere, iar respiratia nu scapa nici ea.
Inspiratia si expiratia corecte scad nivelul hormonilor de stres – cortizolul si adrenalina, astfel ca nivelul total de stres scade. De asemenea este stimulat sistemul nervos parasimpatic, ce permite corpului tau sa se odihneasca si sa digere, incetineste ritmul cardiac si scade tensiunea arteriala. Rezultatul este unul care te va bucura: corpul functioneaza mai eficient si te simti mult mai calm si intr-un deplin control, viata ta cunoscand o schimbare in bine.
Respiratia yoghina vs respiratie
Oricine a fost cel putin o singura data la un curs de yoga este familiarizat cu tehnica de respiratie profunda din abdomen, permitand corpului sa se umple cu aer pentru a sustine relaxarea. Si poti incerca si alte tehnici alternative, cum ar fi respiratia pe nara. Insa, cele mai noi tehnici de respiratie, ofera ceva diferit, un stil de lucru care este adesea denumit ca fiind respiratie constienta, respiratie transformationala sau respiratie holotropica. Este incurajata o respiratie constanta, un flux de aer care intra si iese pe gura deschisa.
Cum functioneaza?
Se crede ca respiratia poate avea un efect pe nervul vag care se deplaseaza de la creier in jos prin corp, eliberand serotonina si dopamina, ce ofera o stare de spirit buna. Un studiu chinezesc nu foarte amplu, a constatat ca respiratia prin diafragma scade nivelurile hormonului de stres – cortizolul in saliva, imbunatatind atentia.
Despre respiratia constienta
Respiratia poate ajuta la depresie, anxietate, dependente, durere fizica sau schimbari emotionale. Este minunata pentru stimularea creativitatii, dezvoltarea prezentei de spirit, restabilind pacea interioara si dobandind o noua perspectiva.
Daca iti doresti o minte linistita, respiratia te poate ajuta, deoarece ajunge destul de repede acolo. Si impreuna cu meditatia, actioneaza ca un tot unitar, oferindu-ti exact ce ai nevoie.
Respiratia nu trebuie practica acasa daca nu ai experienta! Trebuie sa mergi la cursuri pentru a invata cum sa respiri corect, cum sunt anumite practici; dupa ce ai aprofundat aceste tehnici, le poti exersa si practica unde doresti.
Daca nu poti dormi, incearca urmatoarea tehnica: inspira pe nas pentru 4 secunde, tine-ti respiratia timp de 7 secunde si expira prin gura timp de 8 secunde! Acest exercitiu te va ajuta la incetinirea ritmului cardiac, activand in acelasi timp sistemul nervos parasimpatic pentru a ajunge intr-o stare relaxata.