Una din problemele des intalnite si neplacute este respiratia neplacuta, atat in randul persoanelor intalnite, cat si in ceea ce ne priveste. De multe ori nici nu suntem constienti ca o avem si ca provocam deranj celor ce intra in contact cu noi.
Igiena orala precara, infectiile bacteriene, medicamentatia la un moment dat, sunt doar cateva din cauzele responsabile pentru o respiratie urat mirositoare. Apa de gura, pasta de dinti, guma de mestecat pot doar „ascunde” temporar mirosurile neplacute, alimentele cu mirosuri puternice (ceapa, usturoi) sunt absorbite de sange, apoi trimise catre plamani.
Respiratia neplacuta provine si de la persoanele care au gura uscata. Folosirea unor medicamente pentru prevenirea sau vindecarea anumitor raceli, alergii, chiar si depresii, au drept consecinta si uscarea gurii. Responsabil pentru o respiratie neplacuta este si tutunul. Trecand peste aceste cazuri particulare, cel mai important factor pentru o respiratie urat mirositoare este igiena orala precara sau inconstanta ei. Bacteriile sunt situate pe partea din spate a limbii si intre dinti, sau in interiorul cavitatilor netratate si a crapaturilor dintre dinti.
Cum ne dam seama ca respiratia noastra nu este ok?
Am putea intreba un prieten sincer, sau chiar parintii. Unii incearca sa sufle in palma si apoi sa miroase – metoda irelevanta si necorespunzatoare cu realitatea. Incercati astfel: lingeti partea din spate a mainii, lasati saliva sa se usuce, apoi mirositi; ceea ce mirositi, aceea este respiratia dvs!
Pentru a evita sa aveti o respiratie urat mirositoare trebuie sa aveti o igiena orala corespunzatoare. Este indicat sa va spalati pe dinti cate doua minute dupa fiecare masa si sa folositi ata dentara: un periaj corect pentru eliminarea bacteriilor trebuie sa includa dintii, limba, obrajii pe interior si cerul gurii. Ata dentara elimina bacteriile si resturile alimentare, apa de gura elimina temporar respiratia necorespunzatoare. Mestecati guma fara zahar pentru stimularea salivei; acest lucru va duce la curatarea dintilor si a gingiilor si previne uscarea gurii. Folosti apa de gura antibacteriana 1 – 2 ori pe zi pentru eliminarea bacteriilor si o respiratie placuta. Renuntati la tutun, daca este posibil.
Medicul de familie va poate ajuta la acest capitol prin identificarea anumitor cauze care tin de specialitatea sa, sau va poate indruma spre un medic specialist sau generalist. Daca vizitati si medicul stomatolog – asa cum este indicat – o data la sase luni, atunci sansele de a face o impresie rea datorita respiratiei necorespunzatoare se reduc simtitor.