Bine ai venit in paginile revistei Famost, Robert Moraru! Multumesc ca ai acceptat invitatia mea de a raspunde la acest interviu!
As dori pentru inceput sa-mi faci o introducere despre tine.
Numele meu este Moriii, activez ca stylist de 4 ani si de curand am absolvit Universitatea Nationala de Arta Bucuresti sectia Moda. Cu aceasta ocazie mi-am inceput si cariera in design prin lansarea primei colectii, moment ce li asteptam de foarte mult timp. In zona stylingului am lucrat si colaborat cu diversi stilisti si reviste de la noi (ELLE, Cosmopolitan, Viva), insa am avut si proiecte in afara tarii. Poate cel mai important lucru despre mine este ca mereu am incercat sa depasesc reusita anterioara si sa imi ofer mie si celorlalti exemplul ca oricand se poate mai mult.
Ce te-a atras sa incepi o cariera in industria modei si sa urmezi studiile in aceasta industrie?
O cariera in industria modei era un vis inca de cand eram mic, insa pe atunci parea ca va ramane doar o pasiune. Asta pana in liceu cand am realizat ca arta si implicit moda sunt lucrurile in jurul carora gravitez, si care mi-ar putea aduce ulterior satisfactia personala si profesionala la care aspiram.
Initial am urmat cursurile Academiei de Studii Economice, insa aveam foarte clar in cap urmatorul pas, astfel dupa terminarea primului an, m-am inscris si la UNArte, moment la care deja eram intern pentru revista ELLE.
Ce inseamna moda pentru Robert Moraru?
Moda este un lucru ce nu poate fi exprimat si explicat. E o traire, un sentiment, culoare si foarte multa munca. Poate fi modalitate de exprimare, arta, ocazie de a parasi cotidianul sau pur si simplu o nevoie. Toate acestea impreuna cu o pasiune nebuna si mult curaj m-au facut sa spun ca moda este modul in care vreau sa imi traiesc viata.
Care a fost primul articol creat si de ce l-ai creat?
Pentru a ajunge la primul “articol” realizat de mine trebuie sa ne intoarcem in copilaria mea la incercarile mele de a crea haine papusilor si jucariilor. Aveam mereu resturi de materiale cu care ma jucam si pe care le combinam in diverse moduri, realizand tarziu ca de acolo a inceput toata pasiunea mea pentru moda in general. Daca ar fi sa vorbim despre o piesa concreta, atunci ar fi primul proiect din facultate, un sacou deconstruit, inspirat dintr-o colectie Viktor&Rolf care a ramas pana in momentul actual, proiectul meu preferat …
Unde iti gasesti inspiratia atunci cand creezi sau concepi un articol sau o colectie?
Chiar daca poate parea cliseic, niciodata nu imi caut inspiratia, ea ma gaseste pe mine.
De obicei procesul creativ difera foarte mult de la proiect la proiect. Avand foarte multe surse de inspiratie, directe sau indirecte, gasirea unei teme, alcatuirea unui moodboard, colaj sau schita decurge diferit de fiecare data. Muzica, performance-ul, filmul si cultura pop au reprezentat mereu repere importante in creatia mea, oferindu-mi o libertate creativa pe care am invatat in timp sa o materializez.
Care este”semnatura” creatiilor Robert Moraru? Ce element “must be” regasim in majoritatea creatiilor?
Demontarea barierelor de gen, asumarea si lupta pentru individualitate sunt elementele care as dori sa reprezinte “semnatura” creatiilor mele. Vorbind despre prima mea colectie “PSYCHOTROPIC” consider ca am reusit sa imi las aceasta amprenta asupra pieselor, alaturi de perle ce au reprezentat laitmotivul colectiei.
Cum ai caracteriza stilul tau personal si daca acesta se regaseste in creatiile tale? Sau iti exprimi doar latura creativa?
Ca stil personal sunt intr-o continua cautare, experimentez diverse zone stilistice si incerc sa caut elementele ce imi pot defini stilul. Procesul creativ nu prea interactioneaza cu stilul personal, desi poate fi usor influentat, insa nu reprezinta un punct de plecare al creatiilor mele. As putea spune ca se intampla fix invers.
Ce designeri/ case de moda admiri sau urmaresti?
Niciodata nu am fost fanul vreunei case mari de moda, sau a vreunul designer iconic in istoria costumului pe care sa li venerez. Fiind o persoana creativa, imi schimb destul de repede si usor punctele de focus ce ma inspira, de aceea designerii mei preferati se pot schimba de la sezon la sezon. In momentul de fata admir si urmaresc constant cativa designeri tineri ce mi se par relevanti si fresh. Urmaresc Harris Reed pentru fluiditatea pieselor, Charles Jeffrey pentru rebeliune si Kevin Germanier pentru o noua directie in moda sustenabila.
Care este cea mai frumoasa experienta de cand lucrezi in aceasta industrie?
…