Sunt foarte multe lucruri şi situaţii care ne influenţează viaţa, rujul numărându-se printre ele. Istoria ne-a arătat ca rujul este un barometru de încredere al omului în vremuri dificile. În 1930 când a avut loc o scădere a producţiei industriale şi a ocupării forţei de muncă, au crescut vânzările la rujuri; în recesiunea din 1990 şi în alte perioade de criză recente s-a întâmplat acelaşi lucru. Conform acestei teorii, când trebuie „să strângem cureaua” o facem răsfăţându-ne cu lucruri mai mici, dar care pot influenţa mai mult starea de bine. Această situaţie nu s-a aplicat în timpul pandemiei, „de vină” fiind poate purtarea măştilor care ne ascundea acest mic răsfăţ.
Cu toate acestea, experţii consideră că rujul poate avea iarăşi partea de o nouă creştere datorită situaţiei generale globale dificile.
Purtatul rujului este un stimulent uriaş al stării de bună dispoziţie şi acest lucru se întâmplă în primul rând datorită faptului că, văzând mai mult culoare pe chip, ne face să ne simţim mai bine. Apoi, culoarea însăşi înseamnă viaţă, emoţie, roşul fiind o culoare a acţiunii, puterii, pasiunii; purtând astfel rujul, îţi dă îndrăzneală. Rozul este despre dragoste şi bunătate. Portocaliul este stimulant şi exprimă entuziasmul; a avea pe buze această culoare creşte aportul de oxigen la creier şi creează un efect energizant.
Cercetările vin în susţinerea ipotezei că nuanţa buzelor ne face să ne simţim bine. Un studiu de la Harvard a arătat că purtarea unei nuanţe îndrăzneţe la buze le face pe femei să se simtă mai puternice şi mai încrezătoare la locul de muncă, în timp ce un alt studiu al unei Universităţi din Franţa a arătat că chelneriţele care folosesc rujul roşu primesc cu 50% mai multe ciubucuri.
Vârsta este o problemă, dar nu şi dacă porţi ruj roşu! Când eşti tânără şi buzele au efect de plinătate, alegerea acestui ruj şi modul cum îl porţi este uşor. Dar când anii trec, buzele se subţiază; poţi crea un efect de lifting mergând cu linia buzei puţin mai sus decât cea actuală. Acelaşi lucru l-ai putea face şi cu un creion de buze, acesta fiind unul din cele mai importante instrumente din trusa ta de machiaj. Pigmentul şi colagenul scad odată cu trecerea anilor, ceea ce duce la o micşorare a buzelor, iar oamenii nu realizează cât de mult îţi readuce anii înapoi acest creion.
Dacă eşti o persoană îndrăzneaţă pentru a încerca acest truc, foloseşte rujul cu o nuanţă mai închisă decât cea naturală; o oglindă de mărire pentru a te ajuta la precizie ar fi ideală!
Întrebarea care stă pe buzele fiecăreia este: ce nuanţă mi se potriveşte? Alegerea culorii poate diferi, asta în funcţie de starea de spirit pe care o ai, dar makeup artiştii sugerează să te foloseşti de culoarea ta naturală. Blondele pot purta roşu-portocaliu pentru un look mai îndrăzneţ şi roşu-albastru dacă îşi doresc o apariţie sexy. Brunetelor li se potriveşte cel mai bine roşu-albastru, în timp ce nuanţele celor cu păr roşu sau castaniu ar trebui să meargă pe un roşu portocaliu intens şi cald. Acestea sunt reguli care funcţionează pentru majoritatea.
Textura este ultimul element de luat în calcul, dar asta nu îi scade din importanţă! Nuanţele mate, strălucitoare şi metalice sunt ideale în cazul buzelor subţiri sau care tind să aibă un aspect uscat, deoarece le va amplifica. Prea multă strălucire are şi dezavantaje. O textură lucioasă poate fi extraordinară atât timp cât nu ai linii adânci în jurul liniei buzelor. Formula ideală se află pe undeva la mijloc, o formulă satinată cu ingrediente hidratante fiind alegerea ideală.
Pe de altă parte, găsirea culorii perfecte pentru tine poate fi mai simplă, bazându-te doar pe instinct: mergi într-un magazin şi încearcă ce îţi place! A încerca mai multe culori până o găseşti pe cea potrivită este o experienţă deopotrivă distractivă şi gratuită. Adăugând şi faptul că poţi cumpăra rujul la un preţ mic, realizezi că poţi obţine fericire atât de uşor, iar „Dacă eşti tristă, adăugă ruj …” cum a spus şi Coco Chanel!