Existenţa numeroaselor senzaţii ciudate în piept poate provoca panică dacă nu înţelegi ce se întâmplă, viaţa şi stilul actual oferind numeroase motive pentru apariţia palpitaţiilor.
Chiar dacă simţi că îţi sare inima din piept în momentul în care te uiţi la un film horror în cameră, bătăile inimii în viaţa reală fără (aparent) un motiv anume pot fi cu adevărat înfricoşătoare. În termeni medicali, aceste bătăi notabile sunt denumite palpitaţii şi indiferent că ai experimentat aşa ceva sau citeşti pentru prima dată aici, te gândeşti dacă ar trebui să fii sau nu îngrijorată. Ce ar trebui să faci?
Palpitaţiile se întâlnesc frecvent la consultaţiile cu medicul de familie, femeile fiind cele mai predispuse şi chiar dacă nu s-a dovedit a fi vreo boală de bază; există anumiţi paşi care trebuiesc făcuţi pentru a determina ce anume declanşează apariţia acestora.
Viaţa şi stilul actual oferă numeroase motive pentru apariţia anumitor senzaţii ciudate în piept şi medicul de familie ar trebui să înceapă cu acestea. Stresul, anxietatea, lipsa somnului sau somnul de slabă calitate, deshidratarea, cafeaua, alcoolul, anumite medicamente, toate pot fi declanşatoarele agitaţiei din piept. Palpitaţiile nu trebuie să fie declanşate brusc odată cu exerciţiile fizice, nu trebuie să fie dureroase sau să provoace leşin, nu trebuie să te ameţească sau să te prăbuşească. Ele sunt “simptome de alarmă”, îngrijorătoare pentru cel ce le simte şi mai puţin pentru medicul de familie.
Dacă ai parte de aşa ceva, mergi direct la medicul de familie, chiar dacă nu se găseşte imediat motivul declanşării lor. Cu toate acestea, există anumite probleme de sănătate fie legate de inimă (fibrilaţie arterială) sau care nu au nicio legătură cu aceasta (dezechilibru tiroidian sau sare) dar care vin cu fibrilaţiile. Medicul de familie te va examina, va fi necesar să faci teste de sânge şi ECG pentru a exclude astfel de probleme sau dacă există, să le tratezi şi să le gestionezi ca atare.
Dacă ai parte în continuare de senzaţii ciudate în piept ar trebui să mergi la un medic cardiolog pentru teste suplimentare. Cu toate acestea, poate exista şi situaţia, des întâlnită de mulţi, în care poţi avea palpitaţii toată luna, excepţie ziua în care mergi la medicul specialist. Dar asta nu trebuie să te îngrijoreze, un medic bine pregătit va găsi soluţii care să îl ajute să identifice problema, până la a-ţi da acasă un dispozitiv care să surprindă activitatea inimii în timpul palpitaţiilor. În cele mai multe cazuri, nu ai de ce să îţi faci griji.
Sfat. Încearcă să arunci spre faţă apă rece, ţine-ţi nasul şi expiră pentru stimularea nervului vag! Acesta îţi gestionează ritmul cardiac şi calmează palpitaţiile. La sfârşit, respiră profund pentru a te relaxa.
Pentru cei care au avut palpitaţii chiar dacă nu este identificat nimic şi nimic de care să îţi faci griji, astfel de manifestări pot fi deranjante. Numeroase studii arată că multe femei aflate la menopauză au parte de palpitaţii şi multe soluţii nu sunt şi dacă se aplică, unele funcţionează, altele nu, dar per total, într-o astfel de perioadă este ceva normal. Cu toate acestea, când palpitaţiile apar în această perioadă, tot trebuie să mergi la o consultaţie specializată, deoarece nu te poţi baza ca acestea sunt doar simptomele menopauzei.
Din momentul în care ai toată imaginea clară, încearcă să reduci frecvenţa şi intensitatea palpitaţiilor identificând şi acţionând în privinţa factorilor declanşatori.
Cum poţi reduce numărul acestor senzaţii ciudate în piept?
Investeşte într-un animal de companie! Conform unui studiu, 90% dintre cei chestionaţi au afirmat că sunt mai fericiţi de când au achiziţionat un astfel de prieten. Din punct de vedere ştiinţific, acest lucru se datorează creşterii dopaminei, hormonul care te face să te simţi bine, stimulat de 25 de îmbrăţişări (în medie) pe care le dăm câinilor şi pisicilor în decursul unei săptămâni. O altă cauză poate fi şi faptul că am petrecut mai mult timp în aer liber la lumina zilei, existenţa unui astfel de animăluţ determinându-ne să petrecem mai mult timp afară. În medie, o persoană cu un câine va atinge cam 8000 de paşi zilnic.
Dacă eviţi ciocolata pentru că ai citit că nu este sănătoasă, mai gândeşte-te o dată! Salted Caramel Chocolate Bar are conţinut scăzut de zahăr, este sănătos pentru intestin prin conţinutul de fibre prebiotice şi conţine doar 6,2 g zahăr natural. Ai parte de asemenea şi de antioxidant natural graţie conţinutului de cacao original.
Conform unei analize ce a cuprins 100 de studii, un pahar de vin în fiecare zi poate scădea riscul de deces prematur la bărbaţi şi femei. Se pare că două pahare nu au nicio influenţă în privinţa bărbaţilor, dar în cazul femeilor, au crescut riscul decesului prematur cu 21% aşa că … trebuie să ştii când să te opreşti.
Pe termen lung, stresul ne poate afecta deopotrivă sănătatea mentală şi fizică, dar are efecte negative şi asupra sănătăţii sexuale şi a relaţiilor. Cortizolul duce la tensiunea în întregul corp, inclusiv în muşchii pelvisului care susţin vezica urinară, uterul, rectul. Acest lucru poate reduce fluxul de sânge din zonă, ceea ce slăbeşte muşchii, de aici şi potenţialele probleme ale vezicii urinare, durere în timpul actului sexual sau dificultatea de a atinge orgasmul.
Tehnicile de relaxare ca yoga, meditaţia pot ajuta la reducerea stresului şi ameliorarea tensiunii liniştind mintea şi stimulând circulaţia nivelului de sânge din zona pelviană. Exerciţiile simple care presupun contractarea şi relaxarea muşchilor planşeului pelvin pot ajuta de asemenea. Iar dacă simptomele nu se îmbunătăţesc, consultă medicul, kinetoterapia putând ajuta la (re)antrenarea muşchilor încordaţi/ strânşi.