Un exercitiu foarte bun pentru a fi in forma fizica si mentala, este acela de a alerga! Din pacate, putem intampina situatii in care alergatul ne poate da batai de cap, mai ales din cauza predispunerii la accidente. Din fericire, avem numeroase solutii indoor care ne pot ajuta sa preintampinam aceste situatii si mai mult decat atat, sa ne crestem rezistenta.
» STABILESTE-TI OBIECTIVE REALISTE! Inainte de a plusa cu zile, defineste-ti bine obiectivele, pentru ca anumite lucruri le poti face inutil! Aici nu se aplica cu cat mai mult, cu atat mai bine, ci eficienta!
» » DA-I TIMP ORGANISMULUI SA SE ADAPTEZE! Este foarte important ca alergatul/ efortul fizic regulat, sa nu fie facut haotic! Dupa efort, corpul tau are nevoie sa se recupereze, asa ca, da-i timp: celulele corpului reactioneaza diferit si au nevoie de diferite intervale de timp, de la persoana la persoana! Retine de asemenea, ca un efort extra, cere mai multe resurse, de la oxigen la substante nutritive, care au nevoie sa ajunga in timp real si cat mai eficient la muschi.
» » NU MARI EFORTURILE INAINTE DEVREME! Intr-adevar, intri intr-o anumita rutina de alergat, esti obisnuit sa intensifici efortul! Dar, ai mare grija: daca nu vezi anumite lucruri la suprafata, asta nu inseamna ca ele nu se intampla! De aici, surprizele neplacute: tendinita, ruperi musculare, fracturi, etc.
» » CAUTA-TI ALTERNATIVE! Ai putea sa mergi la inot sau sa practici o activitate aerobica, pentru a iesi din monotonia alergatului! Sunt binevenite si reprezinta de cele mai multe ori o alternativa inspirata, deoarece iti antreneza si alte parti ale corpului, poate mai putin solicitate cand alergi. Mai mult decat atat, le oferi si muschilor o binemeritata pauza.
» » ASCULTA-TI CORPUL! E foarte important ca atunci cand simti ca ceva nu este in regula cu corpul tau, sa ii dai ascultare! Mai micsoreaza putin distanta alergata, scade nivelul intensitatii, iar daca te simti foarte obosit, inlocuieste alergatul cu o plimbare!
» » ADAUGA GREUTATI! Antrenamentul cu greutati doua zile pe saptamana, creste puterea muschilor, imbunatateste performanta si reduce riscul accidentelor musculare (si nu numai). Indiferent ca faci
aceste exercitii acasa, simplu, sau le faci mai elaborat intr-o sala de antrenament, vei resimti beneficiile in cel mai scurt timp.
De ce mainile imi obosesc asa repede cand alerg?
- Cand alergi, corpul tau are un comportament asemanator efectului de domino! Cand fortezi, pui presiune pe tot ce este angrenat in alergare: tensiunea provocata de efort, ajunge de la gat la umeri, apoi coboara in partea superioara a bratelor si in final, in partea din spate a bratelor.
- Pentru a preveni pe cat posibil acest lucru, inainte de a alerga, intinde partea superioara a corpului
pentru a elibera orice tensiune. Fa cateva exercitii „clasice” cu mainile, rotindu-le, intinzandu-le in lateral si deasupra corpului. - Cand esti implicat in a alerga, incearca sa tii gatul si umerii cat mai relaxati, iar bratele trebuiesc miscate cat mai aproape de corp! Din cand in cand, in timpul alergarii, mai scuturati bratele.
- Nu in ultimul rand, antrenati-va suplimentar muschii bratelor pentru le creste rezistenta!