Multe din simptomele oculare sunt indicatori a ceva minor si tratabil, cum ar fi alergiile si sindromul de ochi uscat. Dar, exista si probleme mai serioase, degenerescenta maculara sau glaucomul putand incepe sa iti afecteze vederea fara sa stii si cand realizezi asta, poate fi prea tarziu. Chiar si problemele minore pot deveni severe daca nu le iei in calcul. Pentru a preintampina problemele care apar odata cu inaintarea in varsta, specialistii recomanda examenele anuale la ochi incepand cu varsta de 40 de ani sau chiar mai devreme, mai ales daca ai anumite semnale sau antecedente in familie cu boli ale ochilor.
Daca ai o senzatie nisipoasa la ochi acesta poate fi un semn al uscaciunii ochilor. In acelasi timp, poti avea dureri intermitente scurte, straluciri puternice in jurul ochilor, sensibilitate la lumina si lacrimi. Daca stai cu ochii in ecran toata ziua citind sau conducand, te predispui pentru ochi uscati, una din simptomele oculare des intalnite; apropierea de menopauza iarasi poate contribui semnificativ. Exista multe optiuni de solutionare a acestei probleme, dar, daca astepti prea mult, ratezi aceasta oportunitate de a avea parte de ceva cu adevarat eficient.
Pete care plutesc cand stai cu ochii deschisi, simptome normale ale imbatranirii ochilor, oricare schimbare brusca a acestora, lumini intermitente, umbre, perdele gri in partile laterale pot fi semne ale unei retine rupte sau a altor probleme. Retina este stratul de tesut din spatele ochiului care primeste semnale luminoase. Se poate indeparta de fundul ochiului odata cu imbatranirea sau din cauza unei leziuni oculare. Daca ai parte de astfel de simptome, cere ajutor de urgenta, pentru ca nefiind netratata, ai putea sa iti pierzi vederea!
Aure si straluciri apar pe masura trecerii timpului si pot fi din ce in ce mai dese si cand vezi din ce in ce mai greu, din cauza cataractei. Printre simptomele oculare sunt de enumerat aure in jurul luminilor, ceata, sensibilitate la lumina, vedere incetosata, probleme de vedere noaptea la volan, vedere dubla intr-un ochi, vedere slaba.
Simptomele oculare care se manifesta prin dureri de ochi nu sunt specifice unei boli anume, dar reprezinta intotdeauna un semn ca ceva nu este in regula acolo. Severitatea durerii poate fi un indiciu al cauzei, durerile de ochi cauzate de ulcerele corneene sunt de regula mediu-severe si insotite de obicei de sensibilitate la lumina, sentimentul ca ceva creste in ochi, arsuri, scaderea vederii. Lentilele de contact care nu sunt ingrijite corespunzator pot provoca ulcere corneene, iar daca ai astfel de dureri, mergi la un oftalmolog! Alte posibile cauze includ leziuni oculare sau infectii la ochi.
Sensibilitatea la lumina poate fi semnul unui herpes ocular, cauzat de virusul herpex simplex 1, aceeasi tulpina care provoaca herpesul labial. In acest caz, cremele si medicamentele pot ajuta cand virusul este activ. Alte motive pentru care poti avea parte de sensibilitate la lumina sunt cataractele, infectiile, migrenele.
Ochii aposi pot fi un semn ca ai ceva alergii, dar si sensibilitate la lumina. Alergiile de regula sunt sezoniere, tu reactionand la polenul din aer. Exista bineinteles si alergeni interiori, precum acarieni de praf si tu poti reactiona la fum sau parfum. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa eviti alergenii dupa ce ii identifici si apoi sa continui cu lacrimi artificiale.
Vederea incetosata poate avea multiple cauze, tu avand nevoie de ochelari de vedere sau lentile de contact, lucru ce se poate intampla cam la orice varsta. Sau poti dezvolta prezbiopia care reprezinta dificultatea de a vedea lucrurile de aproape, ceea ce vine odata cu varsta. Cauzele mai grave includ glaucom, degenerescenta maculara, asociate cu imbatranirea si care pot provoca orbire. Daca experimentezi vedere incetosata sau orice alte simptome oculare asemanatoare in stilul tau de viata, consulta un oftalmolog.
Pierderea vederii periferice sau glaucomul este asociata cu inaintarea in varsta. La inceput asimptomatic, dar in timp, leziunile nervului optic cauzeaza pierderea vederii periferice, in mod ireversibil. Acesta este in ca un motiv pentru a incepe sa ai examene oftalmologice de rutina incepand cu varsta de 40 de ani sau mai devreme daca ai simptome sau factori de risc.
Liniile ondulate reprezinta un simptom al degenerescentei maculare legate de varsta, boala afectand partea centrala a vederii, simptomele incluzand si puncte negre centrale sau distorsiuni vizuale si imagini parand mai mari sau mai mici. La fel ca glaucomul, degenerescenta maculara este ireversibila, desi poate fi tratata cu vitamine, injectii, terapii cu laser. Oricine are astfel de simptome, trebuie sa ajunga la medic!
Daca experimentezi pierderea vederii brusc trebuie sa ajungi rapid la medic sau la un departament de urgenta. Una din cele mai frecvente cauze este accidentul vascular cerebral, iar problemele provenite de la accidentele vasculare cerebrale ischemice pot fi minimizate prin tratamente cu dizolvarea cheagurilor cu ajutorul medicamentelor. Pierderile de vedere pot fi si cauza retinei detasate, a ocluziei vasculare sau, in cazuri mai rare, a unei tumori la creier.