Spatiul de lucru, daca este vorba de locul de munca predominant de birou, iti poate afecta sanatatea, existand mari sanse sa dezvolti in timp probleme ce au legatura cu postura ta – in stransa legatura cu coloana vertebrala. Anumite obiceiuri dezvoltate in perioada pandemica, cu multe conferinte, discutii online, te-au putut suprasolicita, iar daca pozitia corecta de stat pe scaun nu s-a aflat printre prioritatile tale, exista sanse sa ai parte de dureri si mai grav, de diverse forme de ranire. Si chiar daca suntem in perioada vacantelor, foarte curand te vei intoarce la birou, asa ca tine cont de urmatoarele sugestii pentru avea parte de o sanatate buna!
- Marginea de sus a monitorului – indiferent ca este separat sau nu de laptop – trebuie sa fie in campul tau vizual. Fiind pozitionat mai jos, te vei apleca fara sa iti dai seama si vei nevoita sa stai in pozitii neindicate pentru sanatatea ta. Daca utilizezi monitoare duble, tine-l pe cel mai utilizat in fata ta!
- Statul indelungat in fata monitorului, alaturi de inaintarea in varsta, cer ochilor nostri mai multa lumina. Asa ca daca ai nevoie de asta, foloseste o lumina suplimentara acolo unde ai nevoie, o lampa de birou ajustabila/ flexibila fiind ideala.
- Scaunul de la birou are o importanta majora in privinta unei pozitii corecte. Stand pe scaun, trebuie sa te simti confortabil la un unghi de 90 de grade, iar daca biroul tau este mai mare, poti adauga un taburet sub el pentru a-ti tine picioarele si a le odihni.
Spatiul de lucru si pozitia corecta la birou
- Tastatura, daca nu lucrezi de la un laptop, are si ea o importanta mare, asa ca investeste intr-una ergonomica si prietenoasa. A sta intr-o pozitie inadecvata poate duce la un stres in plus asupra gatului si a spatelui inferior, facand din spatiul de lucru, un veritabil inamic al propriei sanatati.
- Stii deja ca statul indelung pe scaun la birou nu este bun pentru sanatate. Jumatate din persoanele participante la un studiu care au stat la un birou ergonomic au acuzat dureri de spate dupa doua ore de stat. Asa ca, o buna strategie este sa iti mai schimbi pozitia, fie a corpului sau a picioarelor, sa te mai ridici putin; daca faci acest lucru o data la jumatate de ora, ar trebui sa fie ok.