Stresul provocat de noutati, ciclul de informatii cu care suntem asaltati zilnic, ne creste nivelul de stres a peste 50% dintre noi! Partea buna este aceea ca putem ramane sanatosi si informati in acelasi timp, daca vom tine cont de informatiile urmatoare!
Fa-ti propriile reguli!
E dificil sa stii ca noutatile ne imbunatatesc viata si modul de a trai, dar, in acelasi timp, sunt si daunatoare. La o analiza mai atenta, acest lucru este subiectiv, de aceea, un prim pas ar fi observarea de catre tine, ce anume te afecteaza emotional in timpul zilei, care sunt tipurile de stiri care te revolta, te emotioneaza, iti creeaza o stare neplacuta.
Daca esti tipul de persoana care citeste stirile de dimineata la cafea si stirile te nelinistesc sau iti dau o stare de agitatie seara cand te uiti la ele, nu poti dormi sau o faci agitat, incearca sa faci anumite ajustari! Incearca sa realizezi ce anume iti provoca stari neplacute, ce anume te sensibilizeaza si evita-le pe cat posibil!
Schimba ecranul cu hartia!
Chiar daca de acum ar parea depasit, ceea ce vezi pe dispozitive sub forma noutatilor, te poate face sa iei lucrurile mult mai personal. Dar, conform expertilor, pentru a reduce starea de anxietate, este recomandata presa scrisa; un articol in ziar sau revista – are ca structura – inceput, cuprins si sfarsit. Stirile online in schimb, sunt ca o blucla constanta, pentru ca nu te poti opri doar la un articol … citesti, citesti … intri dintr-un articol in altul … consumi din ce in ce mai mult …
Presa electronica este conceputa sa ne atraga atentia si sa ne acapareze interesul, in timp ce presa scrisa ne lasa posibilitatea de a decide cand ii acordam atentie, astfel avand un control deplin asupra stresului, implicit, reducandu-l.
Mergi pe profunzime!
Cand suntem obositi, este destul de tentant sa dam clic pe stiri mai scurte sau pe anumite liste, ceea ce duce ca stresul provocat de noutati sa ne afceteze si mai mult. Partea interesanta este ca a citi un articol mai lung poate reduce anxietatea. De ce? Expunerea pe timp mai indelungat asupra unui subiect, fie el si dificil, permite creierului sa inglobeze mai mult context. O stire mai lunga care poate provoca o anumite stare de stres, ofera posibilitatea introducerii unor momente de speranta, adevarate guri de oxigen dincolo de titlurile alarmante si care, de foarte multe ori, nu exprima exact realitatea regasita in pachetul de informatii propriu zis.
Gaseste stirile bune!
Cu toate ca de fiecare data incercam sa controlam fluxul de informatii venite si sa le eliminam pe cele negative, acestea patrund inevitabil in viata noastra. Intríam intr-o lupta intre sentimentele de neputinta si cele care ne fac mai puternici, iar pentru depasirea acestor situatii delicate, trebuie doar sa incercam sa plecam de la premiza ca vom face lucruri bune. Cum faci acest lucru? Ajuta pe cineva in rezolvarea unei probleme, impartaseste cu prietenii vestile bune si bucura-te de ele, iar in tot ceea ce faci, concentreaza-te pe actiunea apropriu zisa si nu pe rezultat!
Asculta ce iti place!
Evolutia tehnologica ne aduce si parti mai putin placute, dar ne fac si viata mai frumoasa! Asa ca, in timp ce suntem bombardati de stiri care nu ne fac placere, le putem combate cu ajutorul muzicii care ne place, gratie diverselor platforme existente astazi! O evadare simpla din problemele apasatoare!
Fii constincios cand iti permiti!
De multe ori, oamenii care au o anumita constiinta, se considera iresponsabili daca nu cunosc in totalitate subiectele care sunt in prim plan. Iar daca te regasesti in aceasta situatie, inainte de toate, trebuie sa iti cladesti o baza emotionala puternica, care sa te protejeze impotriva stirilor care te pot coplesi cu mare usurinta daca nu esti pregatita. Metode? Respira adanc, mananca ceva delicios (dar nu exagera!), petrece timp in natura, joaca-te cu animalul de companie; pozitivitatea trebuie sa cantareasca foarte mult.