Cele mai mari tendinţe în parfumuri în 2025 se inspiră din note foarte savuroase, băuturi lăptoase ce ne duc cu gândul la cafenele sau la fructe cu sâmburi, aduc în atenţie revenirea florilor în noi formule şi parfumuri cu dublu scop. Toţi cei care lucrează în domeniul parfumurilor ar trebui să fie fericiţi, deoarece este un domeniu înfloritor care a cunoscut o creştere impresionantă în ultima perioadă. Diverse companii de cercetare a pieţii au văzut aceste creşteri şi afirmă că este categoria cu cea mai rapidă creştere în sectorul frumuseţii de prestigiu. În plus, reţelele sociale vorbesc de la sine, hastagul #parfumetok având peste 5,2 miliarde vizualizări colective.
Gurmanzii
Oamenii vor să miroase sexy şi delicios, un segment dominat de tineri, spre care multe branduri îşi îndreaptă atenţia. Cererea este însemnată şi se iau în calcul atât informaţiile din culise cât şi statisticile de pe Google şi TikTok, căutările de parfum de caramel, parfumurile gurmande şi aromele de vanilie crescând semnificativ în ultimele luni.
Brandurile însă, pregătesc noi parfumuri gurmande şi incitante care depăşesc mirosurile tradiţionale inspirate de cofetărie. Numite “neo” gurmande, aceste parfumuri noi sunt încă “comestibile” şi delicioase, dar mai fine, mai sofisticate, mai complexe.
Şi avem deja combinaţii de mirosuri de cremă de unt cu unt de prune şi migdale prăjite, dulce dar nu foarte siropos, mixuri de cardamom şi pudră de cacao care adăugă dulceaţă şi căldură subtilă. Viitorul apropiat ne poate aduce multe note de nuci (alune, fistic, migdale prăjite), sirop de arţar şi miere, parfumuri inspirate din ingredientele folosite la copt (unt, nucşoară).
Mirosuri savuroase
Anumite branduri merg dincolo de aromele dorite de gurmanzi şi pătrund adânc în bucătărie, explorând ingrediente vegetale savuroase precum trufe, frunze de roşii, busuioc, morcov, orez aburit şi chiar boabe de soia fermentate. Aceste note evocă un sentiment de confort şi nostalgie, note savuroase care îţi par cunoscute şi care te fac să te întrebi “De ce îmi este cunoscut acest miros?”, adăugând ceva complexitate şi interes unui parfum.
Aceste parfumuri şi tendinţe din 2025 nu sunt pentru toată lumea dar ne arată direcţia în care ne îndreptăm. Aromele savuroase nu sunt tocmai romantice, dar sunt interesante şi stimulează noutatea, reflectând tendinţa mai largă de globalizare a parfumurilor. Afacerile cu parfumuri nu se mai adresează consumatorului clasic care caută un miros nemaiîntâlnit, ci clientului sofisticat, condimentat şi deschis ideilor noi.
Note lăptoase cu cafeină
Parfumurile lăptoase sunt de aproximativ 2-3 ani printre cele mai populare, acum remarcându-se o redirecţionare către cafea. Este de aşteptat ca această categorie să se extindă spre alte băuturi dulci: ceaiuri cu lapte, latte, matcha latte. Mixurile de cremă de lapte cu vanilie şi cafea vor continua să crească, iar dacă amestecul de cafea cu lapte nu este pentru tine, există deja arome care ne amintesc de ceaiul negru, oferindu-ne un miros visător şi romantic. Mirosul de matcha este şi el pe o pantă ascendentă, căutările pe Google pentru această notă crescând cu aproape 130% la sfârşitul lui 2024.
Parfumuri de orez
Notele de orez pot fi foarte populare în 2025, având în vedere succesul a două parfumuri care au explorat această notă, un miros reconfortant, uşor, curat şi familiar multor oameni. Mai mult, miroase minunat pe piele când este amestecat cu vanilie sau lemn moale ca cel de santal, deschizând noi orizonturi în mixurile dintre aromele curate şi cele de piele.
Arome de fructe cu sâmburi şi cireşe
Aceste tendinţe de parfumuri din 2025 vin ca o continuare naturală a anului trecut care a început cu obsesia pentru aromele de căpşuni, a continuat cu ananasul şi a încheiat cu cireşele, anul 2025 având ca tendinţe principale, aromele fructelor cu sâmbure precum prune, mango, piersici, caise, prune. Cu toate acestea, până să ne intersectăm cu noile note, există destule parfumuri deosebite şi unice inspirate din cireşe negre mexicane, mango, piersici coapte şi portocale.
Parfumurile florale sunt gata să revină
Se spune că florile sunt pentru parfumuri ce este rujul roşu pentru machiaj. Şi chiar dacă parfumurile florale au trecut în plan secundar lăsând locul gurmanzilor şi fructelor, se întrevede un nou interes şi apetit pentru ele. Acest lucru este susţinut şi de lansarea unor noi parfumuri din această gamă spre sfârşitul lui 2024 şi care au atras atenţia în mod deosebit.
Mai mult decât atât, retailerii văd o cerere pentru parfumuri florale, o creştere masivă a oamenilor care îşi doresc parfumuri din flori îndrăzneţe care inspiră. De unde acest apetit? Pentru ca la sfârşitul zilei, oamenii miros superb şi optimist.
…