Tensiunea arteriala ridicata creste riscul atacurilor de cord si accidentelor vasculare cerebrale, la fel ca si Covid-19, dar de cele mai multe ori, nici nu realizam acest lucru. Cum ne putem mentine tensiunea arteriala scazuta, vedem in continuare.
Taie din sare!
Prea mult sodiu in fluxul sanguin duce apa in vasele de sange, crescand cantitatea totala de sange din interior si creste tensiune arteriala. World Health Organisation recomanda consumul a maximum 5 grame sare pe zi (echivalentul unei linguri), doar ca majoritatea mancam mai mult. Majoritatea sarii este ascunsa in diversele alimente procesate, carnea procesata, mancarea tip fast food, biscutii, fiind doar cateva din ele, asa ca, cel mai bine este sa le limitezi. Aceste alimente sunt bogate in grasimi saturate care cresc colesterolul ce blocheaza arterele, restrictioneaza fluxul de sange si creste tensiunea arteriala.
Incearca sa schimbi sarea cu ierburi si mirodenii, suc de lamaie, ardei iute pentru a aromatiza mancarea; in acest mod, nu vei mai simti nevoia de a adauga sare in plus. Ai putea incerca LoSalt, care are cam 2/3 mai putin sodiu comparativ cu sarea obisnuita, doar ca, cel mai bine este sa te consulti cu medicul, nefiind indicata pentru cei ce iau anumite medicamente.
Mananca inteligent!
Pestele gras ca somonul si macroul, contine acizi grasi omega-3 care ajuta la scaderea tensiunii arteriale prin reducerea inflamatiei in organism; incearca sa mananci de doua ori pe saptamana! O alimentatie sanatoasa per total are nevoie de fructe si legume care sunt considerate esentiale. Sfecla, fie suc sau cruda, are un continut ridicat de acid nitric, care ajuta vasele de sange sa se relaxeze, ceea ce duce la o scadere a tensiunii arteriale.
Una dintre cele mai bune modalitati de a reduce presiunea sangelui este aceea de a lua medicamentele prescrise. Tensiunea arteriala crescuta este una dintre bolile tratabile si care pot fi prevenite, doar ca, conform unor studii, un procent de 50-80% nu iau medicamentele prescrise.
Incearca sa bei pana la 3 cesti de ceai zilnic, deoarece ajuta la scaderea presiunii sangelui, datorita compusilor polifenoli, catechina si teanina.
Miscare
Activitatea fizica regulata este esentiala pentru scaderea presiunii sangelui, pentru mentinerea unei greutati sanatoase, scaderea colesterolului. Exercitiile fizice intaresc inima, astfel incat ea sa pompeze mai mult sange fara efort mare. Acest lucru pune presiune mai mica asupra arterelor tale, deci tensiunea ta arteriala ramane la un nivel sanatos.
Scopul tau ar trebui sa fie de cel putin 30 de minute zilnic de exercitii fizice moderate, cel putin 5 zile pe saptamana. Aceasta miscare ar putea sa se materializeze prin diverse treburi in casa, plimbarea cainelui, orice iti poate creste ritmul cardiac.
Incearca sa faci miscare in mod regulat, evita sa stai prea mult intr-un loc, cum ar fi statul la televizor sau calculator!
Scapa de obiceiurile nesanatoase!
Fumatul, consumul excesiv de alcool si un nivel de stres ridicat, toate pot duce la presiune arteriala ridicata. Nu ai voie mai mult de 1-2 pahare de alcool pe saptamana si cel putin 2 zile sa nu consumi deloc alcool, conform sugestiilor Department of Health.
Incearca tehnici de relaxare ca yoga, mindfulness, meditatie, toate ducand la eliberarea stresului. Daca acestea nu functioneaza, discuta cu medicul de familie si mergi la un medic specializat pentru evitarea unor probleme pana cand nu va fi prea tarziu.
Verifica!
Este important sa stii daca ai hipertensiune si asta deoarece acest lucru se intampla rar, se lasa de obicei netratat si in timp, poate deteriora inima, vasele de sange, creierul si creste riscul atacurilor de cord sau accidentului vascular cerebral. In general, aproape jumatate din persoane au un nivel ridicat al tensiuni arteriale, nu au fost diagnosticati si nu primesc vreun tratament.
Hipertensiunea arteriala este ceva comun, nu manifesta simptome, iar probleme apar odata cu varsta. Este important sa faci in mod regulat controale medicale, existand anumite manifestari timpurii pentru a detecta semnele precoce ale hipertensiunii arteriale si ale accidentelor vasculare cerebrale. Verifica-ti tensiunea arteriala ori de cate ori ai ocazia!
Atentie la greutate!
Fiind obez sau supraponderat iti creste riscul unei tensiuni arteriale ridicate, iar a avea o greutate in limite normale este important si din acest punct de vedere si in mai multe privinte. Daca ai greutate suplimentara in jurul taliei, ai sanse mai mari sa ai tensiunea ridicata, diabet sau alta problema de sanatate. Discuta cu medicul de familie despre greutatea ta si stabileste un plan pentru a ajunge, daca este posibil, la o greutate cat de cat normala!