Terapia cu animale ofera confort persoanelor care sunt triste, care sufera sau poate au nevoie de un prieten. Si indiferent ca vorbim de un azil de batrani, spital, scoala, loc de munca, cainii de terapie manifesta simpatie, intelegere si compasiune fata de persoanele ranite, ingrijorate, ajutand la indepartarea problemelor din mintea celor aflati in suferinta.
De ce anume este nevoie pentru ca un animal sa fie potrivit pentru o astfel de terapie?
Trebuie ca animalul sa aiba un temperament bun, o personalitate calma si linistita si nu toate animalele pot indeplini astfel de cerinte. Animalele destinate terapiei, trebuie sa treaca anumite teste pentru a demonstra ca le place sa se intalneasca cu persoane de toate varstele, ca se simt confortabil cand sunt atinsi in toate zonele corpului si in mod special in zona urechilor si a cozii, stiu cum sa se comporte si nu se simt in vreun fel deranjati de anumite miscari sau reactii bruste si sunete puternice, plansul si anumite tipete intrand in aceasta categorie.
Exista diferente intre animalele de serviciu si cele de terapie?
Un animal de serviciu este instruit individual pentru a ghida de exemplu o persoana care nu vede sau a proteja/ apara o persoana in diverse situatii. Animalul de serviciu nu este un animal de companie si nu poate fi atins decat de cel care il instruieste sau ii este stapan. Animalele de terapie nu sunt instruite la fel ca cele de serviciu, principala lor sarcina fiind aceea de a sprijini oamenii cand sunt stresati sau au probleme. Lor nu li se poate permite accesul in anumite locuri, unde animalele de serviciu pot merge.
Terapia cu animale si beneficiile interactiunii cu acestea
Mangaierea unui animal s-a dovedit ca poate oferi omului multe beneficii legate de sanatate. Sunt eliberati hormoni care fac omul sa se simta bine, in momentul in care animalele sunt amabile si prietenoase. Terapia cu animale este foarte eficienta, oamenii putandu-se relaxa, insasi presiunea sanguina putandu-se reduce, ceea ce reduce si medicamentatiile care trebuiesc luate. Durerea oamenilor este usurata in contact cu aceste animale, poate fi stimulata dorinta oamenilor de a face exercitii fizice, copii cu autism pot practica interactiunea sociala.
Ce animale de terapie exista?
Terapia cu animale este dominta de caini, ei ragasindu-se in toate formele si dimensiunile, putand lucra la un mall sau intr-un spital. In spitale, cainii si stapanii pot intra pentru cateva minute in camerele pacientilor, acestia mangaind animalele si intrebandu-i pe stapani despre acestea. Pisicile sunt utile celor ce se tem de caini si sunt frecvent folosite in caminele de batrani unde pot intra in camere, mai ales unde persoanele sufera de dementa. Caii sunt animale mari care necesita o atentie deosebita, ingrijirea lor ajutand oamenii sa ia pauza de la gandurile negative, fiind in acelasi timp ajutati sa devina mai rabdatori si increzatori. Calaretii invata sa isi gestioneze furia, iar daca un calaret nu respecta calul, nici acesta nu respecta calaretul, respectul fiind foarte important pentru un cal.
Terapia cu animale … surpriza
Anumite specii de cai de dimensiuni mici pot vizita copii si adultii in spitale. Caii mici sunt dresati inca din copilarie sa fie obisnuiti cu prezenta oamenilor, dar si in situatii cum ar fi persoanele in scaune cu rotile sau diverse suprafete de mers. Exista situatii in care exista un purcelus care se gaseste in aeroport pentru o terapie de calmare, lamele care isi pot indoi gatul pentru a impinge oamenii aflati in scaune cu rotile.
Folosirea animalelor ca vindecatori si terapeuti, avantajeaza atat persoana care se bucura de terapie cat si animalul. Iar cand persoana sta ghemuita cu un catel in brate, fiecare are de castigat 😊!