Terapia prin culoare ne poate influenta viata mai mult decat putem constientiza, dar cum am putea obtine maximul din culori pentru o viata de calitate?
Noi vedem colorat, dar “culoarea” de fapt este determinata de lungimile de unda de lumina pe care le reflecta, principalele culori – rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo, violet – fiind doar o fractiune din spectrul electromagnetic pe care il putem vedea cu ochii liberi. Culoarea este energie care vibreaza la viteze diferite. Vibratiile mai mici produc culori mai calde (rosu, portocaliu, galben) in timp ce asociem vibratiile superioare cu culori reci ca verde, albastru, indigo, violet.
Terapia prin culoare
Folosirea culorii ca terapie dateaza cu 500 de ani i.e.n. fiind recunoscuta pentru efectele sale pe plan fizic, emotional si spiritual. Culoarea este unul din primele lucruri pe care il invatam in copilarie si este un instrument puternic pe care il putem folosi pentru a ne influenta emotiile, fie pentru inducerea unei stari de calmitate, liniste, linistea mintii, pentru a ne ridica starea de spirit, a ne imputernici si emotiona.
In acelasi timp, culoarea castiga si ea recunoastere in tratarea bolilor si diverselor afectiuni. Terapia pirn culoare s-a materializat prin intermediul diverselor aplicatii care trateaza boli depresive si de alta natura, aplicatii care sunt folosite in scoli pentru copiii cu probleme, in spitale pentru recuperarea dupa interventiile chirurgicale.
Conexiunea cu chakra
Fiecare culoare a spectrului de lumina pe care o vedem, conform filosofiei indiene, rezoneaza cu cei sapte centri energetici din corpul uman, cunoscut in Ayuverda indiana ca sistemul nostru chakra. Integrarea culorii ca parte a practicii yoga poate ajuta la restabilirea echilibrului, indepartarea blocajelor si alinierea fluxului de energie in corpul uman, ceea ce face ca terapia prin culoare sa aiba un rol esential in starea noastra de bine..
Semnificatia culorilor
Rosu
Rosul este o culoare vibranta care are legatura cu emotiile puternice ca dragostea, pasiunea, dorinta si instinctul de supravietuire. Este culoarea increderii, a puterii, entuziasmului si ajuta la intarirea sentimentelor de imputernicire, la intarirea conexiunii noastre cu pamantul, energizand si stimuland simturile. Este culoarea asociata cu pericolul si vigilenta mintala. Poate indica agresivitate, impulsivitate, anxietate si frica.
Portocaliu
Portocaliul simbolizeaza combinatia dintre energie din partea rosului cu fericirea oferita de galben. Pe partea emotionala, portocaliul reprezinta culoarea sexualitatii si a dorintei, optimism, extravaganta, incredere in sine, aventura, control de sine, incurajare, stimulare. Cand este dezechilibrat, portocaliul se prezinta ca instabilitate emotionala, auto-indulgenta, nesinceritate, confuzii si emotii reprimate.
Galben
Galbenul este cea mai stralucitoare culoare a spectrului si este asociata adesea cu caldura, optimismul, bucuria. Studiile arata ca are legaturi cu creierul si hormonul starii de bine, serotonina. Culoarea galbena ne creste activitatea mentala, sporeste constientizarea, intelectul si logica. Este culoarea puterii noastre personale, curajul, stima de sine, dar cand echilibrul este deteriorat, se poate prezenta ca nevoie, impulsivitate, rigiditate, iritabilitate.
Verde
Verdele reprezinta culoarea naturii si simbolizeaza puritatea, armonia, compasiunea, sanatatea, vitalitatea, calmul si linistea. De multe ori se crede ca promoveaza optimismul si echilibrul, sporind cunoasterea si reimprospatarea memoriei. Cand exista dezechilibru, se poate prezenta ca incapatanare, invidie, egoism, posesivitate, lacomie, nerabdare, lipsa de incredere.
Albastru
Albastrul este asociat cu calmul, seninatatea, imaginatia, creativitatea si este adesea culoarea increderii, fiabilitatii, loialitatii si sinceritatii. Albastrul este considerat ca fiind centrul comunicarii, interactiunea cu cei din jur si conversatia cu noi insine. Albastrul poate fi folosit pentru sprijinirea introversiei, gandirii excesive, sensibilitatii, lipsei de spontaneitate sau sentimentului de aventura, furiei, ostilitatii si resentimentelor.
Indigo
Indigo-ul este folosit pe scara larga ca simbol al luxului si puterii, a stabilitatii si intelepciunii. Este culoarea gratiei, a misticismului, magiei si are legatura cu intuitia noastra si abilitatile psihice. Poate fi inaltator si poate inspira, dar poate reprezenta de asemenea tristete si frustrare.
Violet
Violetul reprezinta puritatea si integralitatea, iluminarea si legatura spirituala. Este culoarea noilor inceputuri, perfectiunii, integritatii si idealismului. Dezechilibrul acestei culori duce la blocaje care se reflecta ca raceala, goliciune, nehotarare, confuzie mentala, lipsa de claritate.