Tessa Nadir, „Bine ai venit!” in paginile revistei noastre! Spune-ne de unde ai aceasta dragoste pentru scris: se trage din copilarie, a venit pur si simplu din interior, ai fost influentata de cineva?
Bine v-am gasit si va multumesc pentru oportunitatea acordata. In copilarie am citit foarte mult avand la dispozitie imensa biblioteca a parintilor mei si mereu m-a pasionat lectura. Mai tarziu am inceput sa lucrez la primul meu roman, „Sange si Flori de Portocal”, mai mult din dorinta de a-mi incerca talentul si pentru ca voiam sa creez un roman politist care sa le aiba pe toate si mai ales sa-mi satisfaca gusturile. Nu m-am gandit niciodata ca o sa il si public, acest lucru a venit dupa incurajarile primite din partea celor apropiati.
Care este cartea citita care te-a impresionat cel mai mult? Care si-a pus intr-un fel amprenta asupra ta? Sau nu a existat asa ceva pentru tine?
In copilarie am citit o carte intitulata „Baietii din strada Pal” de Mora Ferenc, despre doua grupuri antagoniste de scolari care se lupta pentru un mic teritoriu si din care putem sa invatam foarte multe lucruri necesare in viata, cum ar fi dreptatea, adevarul, prietenia, onoarea si iertarea. Cu ajutorul ei mi-am format multe din principiile de viata dupa care ma ghidez si acum.
Cand a avut loc prima incercare de a scrie ceva si cand consideri ca ai scris intr-adevar ceva serios?
Am scris mai multe eseuri si scurte poezii pe timpul scolii, insa, de primul meu roman m-am apucat abia in facultate. Dupa mai multi ani am reusit sa-l si finalizez si consider ca aceasta a fost prima mea incercare serioasa in domeniul literaturii.
Care au fost genurile dominante de carti citite in copilarie si adolescenta? Ce citeste Tessa Nadir acum?
Preponderent am citit toate romanele dragi copilariei noastre precum Tom Sawyer, Winnetou sau Colt Alb, trecand apoi la romanele politiste ale lui Conan Doyle, Agatha Christie, Georges Simenon si multi altii. In liceu am fost fascinata de scrierile unora ca H.P. Lovecraft, John Saul, Stephen King sau E.A. Poe. In prezent citesc literatura japoneza, in special Yukio Mishima de care sunt indragostita.
Cat de mult consideri ca te-a influentat ceea ce ai citit in copilarie in genurile abordate in cartile scrise de tine?
Foarte mult si se pot observa cu usurinta in cartile mele influente ale autorilor mei indragiti. Desigur pun mare accent in a avea un stil propriu si ca personalitatea mea sa se reflecte in ceea ce creez. Tin foarte mult la originalitate si caracter.
Genurile abordate de Tessa Nadir sunt politiste, horror, fantasy. Pe aceasta linie intentionezi sa continui sau vei incerca sa diversifici?
Am abordat mai multe genuri, „Sange si Flori de Portocal” fiind chiar un amalgam de romance si politist, iar „Lacrimi de Ceacar” are foarte multe elemente SF pe langa tema horror. Pe viitor insa mi-a placea sa ma axez mai mult pe horror si fantasy.
Scrie Tessa Nadir ceea ce simte? Cum ia nastere o carte in cazul tau?
De cele mai multe ori romanul porneste de la un personaj negativ pe care il am in minte si de care sunt fascinata incercand sa creez o forta pozitiva sau un erou care sa se ia la intrecere cu el. Sunt adepta dreptatii dar nu neaparat al happy-end-ului, fiind foarte posibil ca eroul sa esueze in aceasta confruntare. De foarte putine ori stiu ce urmeaza sa scriu, lucrurile la mine fiind spontane si imi ofer imaginatiei libertate sa mearga in ce directie doreste.
Cum au luat nastere cartile tale Sange si Flori de portocal, Lacrimi de Ceacar, Vremea justitiarului? Din punctul tau de vedere, au cele trei carti anumite elemente in comun, lucruri poate insesizabile pentru cititor?
Toate cartile mele au in comun personaje tipizate cu simtul dreptatii, uneori dus chiar la extrem, demne, luptatoare si inzestrate cu inteligenta si simtul umorului. Imi este greu adesea sa le omor pentru ca fiecare are ceva ce-mi place foarte mult. Glumind insa, nu ma dau la o parte de la o crima buna.

Ce a declansat decizia ta de a incepe sa scrii?
Sincera sa fiu, am inceput sa scriu dintr-o joaca, dintr-un vis, mi-am dorit o poveste despre o eroina frumoasa, un erou irezistibil si un criminal in serie foarte inteligent. Am dorit sa presar umor si sa creez personaje usor de indragit iar adevarul trebuia neaparat sa triumfe la final.
Debutul tau literar a avut loc in 2015. Cat timp a trecut de cand ai asternut primele cuvinte ale romanului de debut si pana la lansare?
De la inceputul romanului de debut si pana a avut loc lansarea au trecut mai multi ani, timp in care nici nu m-am gandit ca voi ajunge sa public.
Au fost emotii mari la debut? Exista emotiile de fiecare data?
Desigur ca au fost emotii, mai ales ca m-am intors la Brasov, orasul meu natal, pentru lansarea cartii dar le-am facut fata pentru ca am fost inconjurata de prieteni si familie. Dupa trei lansari pot sa spun ca emotiile exista de fiecare data, uneori mai pregnante si experienta nu te scapa de ele, insa sunt emotii pozitive si le imbratisez cu drag.
Cum scrie Tessa Nadir? Ai nevoie de un cadrul special, de o anumita atmosfera? Sau poti scrie oricand, oriunde?
Din fericire, ma numar printre cei care scriu cu usurinta, aproape in orice moment al zilei, in orice loc, fara sa am nevoie de vreun catalizator special.
Cum functioneaza inspiratia in cazul tau? De unde te inspiri?
Ma bazez foarte mult pe imaginatia mea si ma consider norocoasa pentru ca am din belsug, insa obisnuiesc sa studiez oamenii, cunoscuti sau necunoscuti, pentru a imprumuta anumite trasaturi de caracter personajelor mele. Uneori chiar imi place sa ii pun in anumite situatii, sa provoc oamenii pentru a vedea cum reactioneaza.
Scrii de mana sau direct pe calculator?
Am diferite ciorne atunci cand scriu recenzii la cartile pe care le-am citit iar cand scriu pentru mine o fac direct pe calculator.
Scrii usor? Revii des asupra textelor sau de regula, odata scris, asa ramane?
…