Testarea Covid-19 poate fi cu dus si intors, pentru ca nu se stie inca sigur cata acuratete ofera acestea si cat de mult te vor ajuta pe viitor.
Daca te gandesti sa faci un test pentru a afla daca esti sau nu infectat cu Covid-19 poti face un test de sange sau testul PCR (RT-PCR). Testarea coronavirusului poate fi un subiect confuz, doar ca a-l detecta cat mai repede atunci cand e cazul este esential pentru eliminarea lui si asta insemna ca a detecta mai repede locul infectiei, inseamna ca virusul poate fi eliminat acolo, fara a apuca sa se raspandeasca la un nivel mai mare.
Daca ai simptome, este indicat un test PCR care foloseste un betisor cu fibra in varf. Simptomele obisnuite Covid-19 includ o temperatura ridicata, tuse continua, pierdere de miros sau de gust. Iar un astfel de test arata daca esti sau nu infectat in prezent. Asta e tot ce iti spune.
Este un lucru important despre aceasta testarea Covid-19, deoarece izolarea timp de 14 zile reduce sansa de a raspandi virusul, iar denumirea PCR vine de la reactie de polimerizare in lant (polymerase chain reaction). Din partea din spate a nasului si a gatului sunt luate probe care merg apoi la un laborator, pentru a vedea daca contin materiale genetice ale virusului. Efectuarea unui astfel de test arata daca ai particule virale detectabile in corp, ceea ce inseamna ca esti infectat. Ceea ce trebuie retinut este faptul ca testul cu tampon (PCR) este cel mai eficient in primele 5 zile daca ai astfel de simptome.
Cat de fiabil este un astfel de test
Conform cercetarilor, in testarea Covid-19 sunt ratate 1 din 5 cazuri, iar testele fals negative sunt periculoase, deoarece, cineva infectat poate raspandi boala fara sa stie, daca i s-a spus gresit ca rezultatele sunt negative. Sansa pentru un fals negativ creste daca testul este facut prea devreme. In prima zi a simptomelor, procentul de fals negativ este de 38%, descrescand pana la 20% trei zile dupa infectare. Sansele unui fals negativ cresc foarte usor dupa 4 zile de la infectare, astfel ca, a afectua testele in primele zile este cel mai important pentru acuratete. Erori mai apar de asemenea cand sunt probe luate cu kitul de la domiciliu. Si conform specialistilor, acestea nu sunt teste simple de facut la domiciliu. Tu trebuie sa ajungi cu tamponul destul de profund in cavitatea nazala si in cavitatea gatului, ceea ce iti poate da o senzatie incofortabila sau neplacuta. Mai mult, daca nu faci aceasta procedura destul de profunda, exista mari sanse de un fals negativ.
Anticorpii
Pana cand nu se stie cum functioneaza virusul, nu este clar daca tu poti dezvolta imunitate la infectie. Daca ai avut virus si apoi te-ai recuperat, probabil ca ai fost ajutat de anticorpii din sange. Anticorpii reprezinta modul in care sistemul tau imunitar lupta impotriva infectiei. Poti face un test anticorpi pentru a verifica daca ai fost infectat de virus in trecut, dar nu poate dezvalui daca esti inca infectat cu el.
Anticorpii probabil apeleaza la memoria imunologica, un mod in care corpul isi aminteste sa lupte impotriva infectiilor specifice, protejandu-te de reinfectare. Dar cat de mult dureaza aceasta protectie si cine este protejat, inca nu se stie. Oamenii de stiinta afirma ca nu exista dovezi convingatoare care sa arate ca cei infectati vor dezvolta imunitate pe termen lung.
Persoanele care au avut rezultate pozitive a anticorpilor dupa focarul din 2003, i-au avut cativa ani inainte ca anticorpii sa se diminueze. Poate fi aplicabil si in cazul Covid-19, din moment ce este un virus asemanator, dar nu se stie nimic.
Un test anticorpi va fi disponibil in curand si vor avea prioritate cei cu ingrijire la domiciliu. Este un test de sange efectuat de un medic specializat si un laborator ce va examina sangele pentru anticorpii Covid-19. In curs de dezvoltare este si un test anticorpi ce va lua probe de sange din deget. In prezent, un test anticorpi este folositor doar pentru colectarea datelor si urmarirea datelor virusului, dar nu iti poate spune daca esti infectat in prezent si nici daca ai imunitate. Cu toate acestea, situatia se poate schimba daca cercetarile arata ca anticorpii ofera o oarecare imunitate.

Exista un alt test anticorpi de incredere?
Au fost numeroase teste publicate despre fructe si animale neinfectate cu rezultate ale testelor fals pozitive despre Coronavirus, dar ele nu sunt sustinute stiintific. Din nefericire, multe tari au importat teste anticorpi din China, care nu si-au dovedit eficacitatea nici in tara de origine, fapt ce se datoreaza faptului ca au intrat repede pe piata, fara a fi validate corespunzator.
Chiar si testele produse de lideri mondiali si validate de organele competente nu sunt chiar 100% exacte, fiind reale doar in procent de 83% pentru cei care au anticorpi Coronavirus si 100% in cazul celor care nu au anticorpi Coronavirus. Alte teste oscileaza tot intre valori asemanatoare, astfel ca nu exista garantia unor teste avand o acuratetea de 100%.
La fel de bine poti avea un fals negativ deoarece nu produci anticorpi, chiar daca ai fost infectat. Pentru un numar mic de oameni, anticorpii nu pot fi detectati post-virus. Acest lucru se intampla deoarece sistemul tau imun a luptat impotriva virusului folosind o alta metoda, folosind celulele T sau cele NK. Ambele distrug celulele infectate, raspunsul celulelor T putand oferi protectie viitoare impotriva infectiei. De cealalta parte, celulele NK nu vor face asta.
Viitorul in testari
Tehnologia in ceeea ce priveste testarea Covid-19 va evolua pe masura ce va evolua cunoasterea virusului, noile inovatii incluzand test de saliva pentru cei infectati cu Covid-19, dar inca nu a fost aprobat. Si se spune ca ar avea acuratetea mult mai mare decat actualul PCR.
A obtine rezultate rapide in aproximativ 15-20 de minute cu ajutorul unor teste anticorpi este in curs de dezvoltare si se va face prin inteparea unui deget pentru a lua mostre de sange si detectarea anticorpilor Coronavirus.
Noile tipuri de teste sau studii vor avea nevoie de raspunsuri la intrebari care acum ne blocheaza. Nu se stie daca pacientii cu Covid-19 au simptome persistente chiar si dupa ce virusul nu mai poate fi detectat.
Iar in aceasta perioada, se pare ca testarea rapida si precisa este cea mai buna arma pentru impiedicarea unui alt blocaj. Virusul inca exista, astfel ca testarea este esentiala pentru identificarea si izolarea infectiilor la nivel local si pentru a preveni raspandirea.