Tudor Halatiu, „Bine ai venit!” in paginile revistei Famost! Spune-ne pentru inceput, cateva lucruri despre tine: ce pregatire ai, studii, cum ti-ai inceput cariera.
Ma numesc Tudor Halatiu si in momentul de fata activez pe postul de designer al unui brand renumit pe plan national de imbracaminte masculina, iar pe langa asta, colaborez cu un trust TV cu aparitii saptamanale in care comentez cele mai noi stiri mondene si personalitati publice, atat din punct de vedere vestimentar, cat si ca subiect cancan in sine. In anul 2019 am absolvit Universitatea de Arte Decorative si Design din Cluj Napoca, sectia fashion-design, nivel licenta, iar de curand, am absolvit UNARTE Bucuresti, sectia fashion-design, nivelul master. Povestea mea incepe in Cluj, cand am aplicat la UAD, nestiind de fapt ce urmeaza sa se intample. De-a lungul anilor de studii, am acumulat o groaza de informatii, am trecut prin experiente inedite care m-au pregatit sa devin designerul de succes de astazi! Nimic nu se poate compara cu experienta pe care UAD-ul mi-a oferit-o, deoarece in 2019, fiind anul absolvirii, am dat un super boom cu colectia de licenta “LUX LUMEN”, care s-a facut remarcata prin puterea vizuala pe care a avut-o si inca o are, dar si datorita subiectului pe care l-am abordat atunci ca parte de studiu si documentare si anume: manipularea societatii secolului XXI prin religia catolica. Mereu am avut o afinitate pentru zona istorica care cuprinde elementele din campul lexical al religiei, astfel ca anul acesta, in cadrul disertatiei, subiectul pe care l-am abordat este Ocultismul si Vrajitoria pe teritoriul romanesc, dar si fenomenul fazelor lunii si asocierea acesteia cu zeitatea Lilith. Practic, carierea mea ca designer atestat a fost in 2019, dupa gala UAD, dupa care mi s-au deschis oportunitati de colaborare si expunere in cele mai importante reviste de moda si glossy din Romania, fiind astfel si momentul in care am decis sa ma mut la Bucuresti. Un an de zile am avut contract cu Molecule F, fiind bursier prin prisma premiului oferit de Mirela Bucovicean in cadrul galei UAD. Asa a inceput povestea mea, iar in momentul de fata, ma bucur de un succes nemarginit la doar 23 de ani cand am ajuns sa fiu un designer recognoscibil datorita esteticii pe care o abordez in colectiile mele.
Cand ai realizat ca vrei sa intri si sa activezi in industria modei? Ce te-a impulsionat?
Dintotdeauna am stiut ca voi fi unde sunt acum. Niciodata nu am avut vreun dubiu ca nu voi ajunge un designer de succes! Totul a tinut de timp si momentul potrivit! Am avut un real noroc sa fiu sustinut de ai mei, stiind ca sunt N cazuri in care parintii nu isi sustin copiii in a-si urma visul cand vine vorba de zona artistica, dar cazul meu a fost diferit si norocos. Cu siguranta increderea pe care au avut-o ai mei in puterea mea de a ajunge un om cunoscut m-a impulsionat sa trag si sa ajung unde sunt. Imi zicea mama la un moment dat: “Mama, viata e un urcus, dar privelistea e superba!”. Eu nu am ajuns in varf, inca urc spre apogeu, insa vad din ce in ce mai mult stralucirea luminii din varful urcusului.
Ce inseamna moda pentru Tudor Halatiu
Moda pentru mine se descrie intr-un singur cuvant: diversitate! Puterea acestui cuvant cuprinde intregul fenomen al acestei industrii. Diversitatea o regasesti in tot ceea ce e frumos, in toate formele de arta, in toate religiile lumii, in toate subculturile si culturile existente. Diversitatea este peste tot. De ce am spus mai sus ca diversitatea se gaseste peste tot si in diferite forme? Pentru ca atat religiile, subculturile, etc., sunt subiecte care s-au regasit de-a lungul istoriei in colectiile marilor branduri.
Care a fost primul articol creat de Tudor Halatiu si de ce l-ai creat? Ce te-a inspirat?
Aici vorbim despre primul articol purtabil, care a fost creat pentru sora mea! Tin si acum minte ca aveam o nunta la care trebuia sa participam si sora mea si-a dorit o rochie creata de mine pentru acest eveniment. Bineinteles ca finisajele au iesit ingrozitoare, desi aspectul exterior era unul chiar reusit, dar ea a fost foarte incantata si tin minte cu cata mandrie a purtat-o. Rochia era din paiete nude, iar partea de clos era dintr-un voal nude plisat; o adevarata nebunie ce a iesit! Daca as intra acum foarte serios in sifonierul ei, cred ca as gasi rochia! Pentru acest gen de produse ma inspira dorinta clientului de a avea un produs reusit si spectaculos!
Cine se ocupa de conceptul colectiilor?
De conceptele mele ma ocup eu, 100%! Nu cred ca ar putea explica cineva conceptele pe care mi le aleg mai bine decat maniera la care apelez eu in exprimarea lor! Iti spun sincer: eu nu ma inspir din fluturi si din petale de flori, cum se inspira majoritatea tinerilor designeri! Am avut niste mentori extraordinari la UAD care mi-au explicat cum se aleg conceptele strong in fashion si etapele prin care poti exprima un concept strong si sa devii un icon prin ceea ce faci. Cum am zis mai sus, conceptele pe care mi le aleg ca dezvoltare a colectiilor sunt in stransa legatura cu problematicile societatii secolului XXI.
Ce mesaj transmite Tudor Halatiu prin colectiile sale?
…