Tulburarea de alimentatie a castigat teren din nefericire in ultima perioada, datorita stresului creat de blocajul pandemic, principala problema acum fiind aceea de a reintra in normalitate. Ce ar trebui luat in calcul?
In primul rand, daca ai identificat tulburarea de alimentatie in viata ta si faptul ca stresul a declansat-o, trebuie sa te feliciti pentru aceasta. Identificarea declansatorilor unei astfel de tulburari, reprezinta primul pas pentru a relua controlul si a merge mai departe. Aceasta pandemie a adus in viata noastra un alt mod de a trai, neanticipat si nedorit de nimeni. A trebuit impreuna sa gasim modalitati pentru a solutiona o astfel de situatie care a patruns si a introdus incertitudini in toate aspectele vietii noastre. Iar cei care s-au luptat cu astfel de tulburari de alimentatie in trecut reusind sa treaca peste aceasta situatie, au cazut poate prada din nou sau avut dificultati in a se mentine la limita. Ce ar trebui sa faci daca te afli in una din situatiile mentionate?
- In ciuda greutatii pe care o resimti la inceput, incearca sa mananci regulat fara a-ti restrange consumul de alimente! A manca adecvat mesele zilnice pentru a te simti satisfacuta asa cum te-ai obisnuit, va reduce orice presiune extra. Iar integrarea unei anumite structuri zilnice creeaza o anumita incredere, inlaturand ideea sau nevoia de a te gandi prea mult la mancare.
- Umple-ti timpul dintre mese si gustari cu treburi si activitati semnificative! Mesele si gustarile diverse sunt bune pentru asigurarea unei structuri zilnice, dar, intercalandu-le cu activitati serioase si importante, iti este distrasa atentia de la mancare. Stresul este un factor declansator pentru tulburarea ta alimentara, de aceea trebuie sa iei in calcul anumite exercitii tip grounding – exercitii de respiratie sau meditatie pentru a-ti echilibra sistemul nervos. De asemenea, trebuie sa iti dezvolti un sistem propriu de solutii, unelte, modalitati pentru a-ti ajuta mentalul, fie ca vorbim de cititul unei carti usoare, o plimbare sau a sta de vorba cu un prieten.
- Solicita ajutorul unei persoane dragi, astfel incat sa nu iti fie foarte greu daca tulburarea de alimentatie iti face viata dificila! Exista intr-adevar acel sentiment de rusine mai ales in cazul unei tulburari de alimentatie, ceea ce ii poate tine pe cei afectati intr-o anumita izolare. Daca este posibil, obtine sprijinului unui prieten, al unui membru de familie, al medicului terapeut pentru a face fata acestei situatii; ei te pot de asemenea ajuta sa nu cazi prada tentatiilor si pot fi acel factor motivant care sa te ajute sa treci peste asta.
- Daca ceva nu merge asa cum ti-ai dorit, nu inseamna ca trebuie abandonata aceasta lupta! A avea o noua structura, un nou mod de organizare, nu este un lucru usor de acceptat si poate dura zile pana cand te adaptezi! Nu trebuie sub nicio forma sa gandesti sa abandonezi astazi, pentru a o lua maine de la capat! Ceva nu a mers bine, continua cu urmatoarea etapa asa cum este planificat, un nou pas fiind o noua oportunitate de a lucra spre recuperare!