Tutorialele de make-up: Pro sau Contra? … cu Avera Make-up Artist, Maria Dragason (Special Koko) si Lorena Teodorescu (Mademoiselle Lorraine).
Am constatat ca, in ultima vreme, din ce in ce mai multe tinere sustin ca sunt make-up artist, lucru care nu poate fi decat imbucurator, pentru ca- nu-i asa? Avem nevoie de frumusete oriunde si oricand in jurul nostru. Iar daca exista niste specialiste care sa ne transforme, prin cateva produse si manuiri de pensula, in cea mai buna varianta a noastra, atunci chiar ne putem considera fericite.
Ce ne facem, insa, cand titulatura aceasta, de make-up artist, vine doar in urma unei foarte mari preocupari pentru produsele cosmetice si nu ca rezultat al unor cursuri de specialitate? Altfel spus, poate cineva deveni sau se poate numi make-up artist doar fiindca a urmarit tutorialele de make-up fara sa aiba niciun curs absolvit? E adevarat ca uneori totul tine de denumire, pentru ca, in fond, e posibil ca nu intotdeauna diploma de la un curs sa ateste cu adevarat arta cuiva.
Fiindca lucrurile sunt, totusi, interpretabile, iata doua perspective diferite, venite din partea unor fete pe care nu ai cum sa nu le cunosti, daca vrei sa fii la curent cu noutatile in materie de machiaj si ritualuri de ingrijire a tenului, mai ales ca acestea detin si canale de distributie a unor videoclipuri dedicate frumusetii.
Maria Dragason nu e altcineva decat Special Koko, cea care isi descrie site-ul (www.special-koko.com) si canalul YouTube (Special Koko), drept locurile in care gasim tutoriale si trucuri de machiaj, sfaturi de frumusete, precum si surse de inspiratie in materie de moda. Ea nu crede ca cineva se poate numi make-up artist doar urmarind un tutorial.
Cred, in schimb, ca poate sa o faca daca, dupa urmarirea respectivelor materiale, exerseaza si-si insuseste cunostintele primite, daca citeste constant articole, daca e mereu in cautare de informatii noi si doreste sa devina mai bun in ceea ce face; pe scurt, daca este cu adevarat pasionat de asta. Eu am inceput sa profesez inainte de a absolvi un curs, dar aveam o baza teoretica destul de puternica. Recunosc ca am invatat multe si urmand o scoala, in special curajul de a iesi din sfera de confort si de a avea mai multa incredere in abilitatile mele. Argumentul pro evident ar fi: aflarea de noi informatii. Argumentul contra ar fi ca nu toti cei care fac tutoriale poseda cunostinte reale si uneori pot da informatii eronate, care sa faca mai mult rau decat bine. Aici insa intervine obligatia cititorului/ viewer-ului de a filtra informatia, de a cauta mai multe surse si asa mai departe
afirma Maria.
Lorena Teodorescu in schimb, vede un pic diferit lucrurile. Atat pe beauty blogul ei, (https://mademoisellelorraine.blogspot.ro), cat si pe canalul de pe YouTube, (makeupbymllelorraine), care, pana la acest moment, are deja incarcate 126 de videoclipuri, ea vorbeste despre aceleasi lucruri: frumusete, produse cosmetice si moda, punandu-si o puternica amprenta personala. De altfel, nici nu e de mirare ca este atat de urmarita! Mademoiselle Lorraine, caci asa ne este cunoscuta, este de parere ca
singura modalitate prin care o persoana poate deveni make-up artist este prin exercitiu zilnic corect, nu printr-o diploma. Poti exersa si invata multe de la canalele de make-up de pe YouTube daca urmaresti persoanele potrivite si esti selectiva. In general, make-up artistii foarte cunoscuti fac tutoriale incepand cu tematica de baza pana la cea avansata, astfel incat ai de la cine invata corect.
Prin urmare, o minima informare te va ajuta sa urmaresti tutoriale cu persoane indreptatite sa faca acest lucru si, indiferent de faptul ca te vei numi sau nu make-up artist, un lucru este cert: vei sti sa aplici un machiaj corect si vei fi la curent cu ultimele aparitii in privinta produselor cosmetice, ca sa nu mai vorbim ca iti vei insusi niste tehnici pentru care, mai devreme sau mai tarziu, vei fi cautata de cele care iti apreciaza talentul.
*Articol Preluat din Revista Famost – Editia Noiembrie 2014