Majoritatea suntem familiarizati cu propria zona de confort, acel loc pe care il cunoastem bine, ne este confortabil si ne-ar placea sa stam acolo, oricat de mult am dori. Si este natural sa simtim acest lucru, sa ne dorim sa ne simtim bine si sa ramanem intr-o zona cu care suntem familiarizati. Cu cat petrecem mai mult timp acolo, cu atat ne va fi mai dificil sa eliberam acel spatiu.
Multe persoane din pacate, isi vor petrece intreaga viata fara sa caute o altfel de “aventura”, pentru a vedea ce ar putea avea sau ce ar putea fi sau deveni, ce ar fi capabil sa realizeze. Intr-adevar, este tentant pentru multi sa isi petreaca intreaga viata intr-un loc sigur, ferit de probleme vietii, dar cu toate acestea, exista un cost pe care il va plati: acela de a-si sacrifica propriul potential pentru posibilitati mult mai bune, care vin odata cu iesirea din zona de confort.
Citeste in continuare cele mai importante 7 motive pentru a iesi din propria zona de confort!
1 Nu stii niciodata ce ar fi putut fi
Cei care nu se aventureaza niciodata departe de propriul confort, nu vor sti niciodata ce ar fi putut fi si deveni daca ar fi incercat asta, dincolo de ceea ce simteau ca pot gestiona. Succesul, de multe ori, implica asumarea riscurilor si toate persoanele de succes si-au asumat aceste lucruri, au riscat, au cazut si s-au ridicat, pana cand au ajuns acolo unde isi propusesera sau mai departe. Iesind in afara granitelor zonei de confort, iti creezi un stil de viata specific oamenilor de succes si o poti face in continuu pentru a ajunge la realizari cat mai mari.
2 Invatand noi obiceiuri si dezvoltandu-ne forta interioara
Definitia nebuniei este aceea de a face acelasi lucru la nesfarsit, asteptandu-te la rezultate diferite. Implementand ceva nou, care ne va face sa ne simtim inconfortabili, ne va ajuta sa ne construim forta interioara si sa ne autodepasim. Si chiar daca vom esua, ceea ce se poate intampla foarte des, vom avea o experienta noua, care, de fapt, este un instrument de invatare ce ne va folosi pe viitor. Puse impreuna, aceste experiente, vor actiona ca niste caramizi care ajuta la construirea unui zid, ceea ce ne va aduce o viata mai semnificativa si mai implinita.
3 Construieste incredere
Increderea nu este ceva cu care ne nastem! Ea se construieste prin stabilirea unor obiective, prin atingerea acestor obiective, prin setarea altor obiective. Pentru a ne creste increderea, trebuie sa ne confruntam cu propriile frici si apoi sa facem ceea ce nu suntem siguri ca putem face. Stim cu totii si am simtit acele sentimente inaltatoare care vin odata ce ne-am atins obiectivele, de care nu eram siguri ca le putem indeplini. Acest sentiment, este un accelerator puternic si ne ajuta sa realizam si sa intelegem ca suntem capabili de mai mult. Cu cat ne adaugam mai multe obiective si atingem mai multe, cu atat increderea noastra ne va inalta.
4 Ne face mai adaptabili la schimbare
Cu cat stam mai mult in zona de confort, cu atat mai inspaimantator ni se va parea exteriorul sau noile teritorii care se intrevad. Viteza cu care se schimba lucrurile in societatea de astazi, ii lasa in spate cu mult pe cei care se tem sa iasa din propria zona de confort. Pentru cei care nu se tem sa iasa din propria patratica, schimbarile nu sunt atat de inspaimantatoare, deoarece, o vor interpreta ca pe o provocare sau o deschidere a unor posibilitati de crestere personale si a unor oportunitati care nu existau inainte.
5 Devii un model de succes
Daca analizam (si nu e nevoie de o analiza foarte amanuntita!) viata oamenilor de succes, majoritatea au incercat si au esuat de multe ori inainte de a atinge succesul; iar acesta, de multe ori, a venit in etape. Una peste alta, persoanele de succes atrag admiratia celor din jur si trebuie sa fim constienti ca ei nu ar fi ajuns la nivelul respectiv, daca nu ar fi fost dispusi sa isi confrunte frica si sa incerce ceva nou. Au invatat din esecurile lor si au trecut dincolo de nivelul de confort, stiind ca trebuie sa isi ia singuri ceea ce isi doresc.
6 Vei deveni mai creativ
Este foarte daunator creativitatii faptul de a nu incerca un anumit lucru: sa vezi ce e real si ce nu. Cu cat stam mai mult fara sa incercam sa “materializam” noile ganduri si idei, intram intr-o rutina care ne va impiedica sa ne manifestam creativitatea. Incercand ceva nou, ne va fi trezit spiritul creativ, imaginatia si ne va trimite pe un drum al explorarii si al noilor aventuri. Beneficiari? Noi.
7 Fara regrete
In timp ce suntem pe un drum si il parcurgem ca fiind sigur, inevitabil ajungem la un moment dat sa avem si regrete, din diferite motive sau scoase la iveala de diverse situatii. In interviuri cu persoane care erau la sfarsitul vietii, acestea aveau multe regrete cu ceea ce si-au dorit sa faca, dar nu au facut. Pana la urma urmei, daca viata ar fi o modalitate de a ne pregati pentru moarte, asa cum spun multi, evitarea regretelor este poate cel mai convingator motiv de a iesi din zona noastra de confort.