A vorbi cu parintii tai poate reprezenta o sarcina destul de dificila, de aceea, e posibil sa ai nevoie de anumite strategii pentru a-ti determina parintii sa se deschida, sa vorbeasca deschis despre cum se simt cu adevarat, pentru ca tu le sa poti oferi ingrijirea si atentia de care au nevoie.
Fiecare din noi isi doreste o viata independenta, in care sa nu depinda de cei din jur, dar din nefericire, trecerea anilor are un cuvant greu de spus. Cand imbatranesti, mobilitatea si sanatatea devin din ce in ce mai subrede si de cele mai multe ori, cei aflati in aceasta situatie refuza ajutorul. Iata in continuare cateva sugestii, pentru a vorbi cu parintii tai intr-un mod respectuos si fara a-i face sa se simta neajutorati.
- Recunoaste si respecta semnificatia aceste schimbari in viata! Cand cineva a avut grija de propria persoana toata viata si a facut multe lucruri, e cam dificil sa auda „Ai nevoie de ajutor!„, „Lasa-ma sa te ajut!„, mai ales de proprii copii. Avand aceasta situatie in minte, chiar daca iti doresti cu tot pretul sa iti ajuti parintii, incearca acest lucru prin intermediul unor remarci introductive si inofensive ca „Nu imi pot imagina cat de greu este” sau „Nu am nicio idee despre cum e asta„.
- Daca ei nu iti spun nimic de sanatatea lor subreda si nici nu o vor face majoritatea, pune intrebari la care sa primesti raspunsuri specifice, ca „Ce ti-ai facut pentru cina aseara?”, „Ce ai primit in posta astazi?” Astfel de intrebari te vor ajuta sa evaluezi capacitatea lor de a tine pasul cu sarcinile zilnice obisnuite. Daca intrebi intr-un mod vag „Ce mai faci?„, nu vei ajunge nicaieri.
- Sunt parintii tai. Pe masura ce intrati impreuna in noi etape ale vietii, indiferent cat sunt de dependenti sau nu de tine, trebuie sa retii ca sunt parintii tai! Majoritatea parintilor ar face orice pentru copii lor, mai ales daca ar sti ca nu reprezinta o povara, asa ca, daca folosesti fraze precum „Mi-ar placea sa te fi mutat la noi” sau „As fi onorata sa am grija de tine” acest lucru le ridica moralul si le ofera sentimentul de utilitate.
- Da-le timp! Exceptie cazul cand sunt in pericol, parintii vor face tot posibilul sa se descurce pentru o anumita vreme. Poate fi o lupta pentru ei, pot experimenta mici caderi de exemplu, dar deciziile importante trebuie sa vina usor, cu calm. Lasa-i incet incet sa inteleaga situatia si necesitatea ajutorului si nu-i presa cu un ultimatum.
- Vorbeste cu prietenii lor! Si nu trebuie sa fie intr-un mod barfitor, evident. Discuta vecinii si prietenii lor despre cum se simt, iar daca parerile sunt pozitive, poate ca trebuie sa iti reevaluezi preocuparile!
- Intreaba-i cum ii poti ajuta! Nu avea o atitudine de sef si nu te grabi in a lua decizii pana nu le auzi povestea! Poti avea intr-adevar o atitudine directa si concisa atunci cand situatia o cere si cand este o urgenta, dar in rest, nevoie ta de actiune trebuie sa fie plina de compasiune. Identifica modul in care ei vad situatia si adapteaza-te pe el.