Activitatea aerobă, la fel ca orice formă de mişcare, oferă sănătăţii noastre multiple beneficii, un nou studiu aparţinând Universităţii din Tel Aviv constatând că exerciţiile fizice pot reduce riscul cancerului metastatic cu 72%! Potrivit cercetătorilor, exerciţiile fizice aerobe intense cresc consumul glucozei de către organele interne, ceea ce reduce cantitatea de energie care ajunge la tumoare.
Studiul a fost condus de doi cercetători (Prof. Carmit Levy, Dr. Yftach Gepner) şi s-a demonstrat că exerciţiul fizic poate reduce riscul unor anumite tipuri de cancer cu până la 35%. Acest efect pozitiv este similar cu impactul exerciţiilor şi în cazul altor boli, cum ar fi cele de inimă şi diabetul. Dacă până la momentul respectiv mesajul în urma exerciţiilor fizice era “eşti activ, eşti sănătos”, acum s-a ajuns în stadiul în care să se explice cum activitatea aerobă poate maximiza prevenirea celor mai agresive forme de cancer metastatic. Studiul a inclus şoareci care au fost antrenaţi sub un regim strict de exerciţii, alături de date de la voluntari umani sănătoşi examinaţi înainte şi după alergare.
Datele umane obţinute dintr-un studiu epidemiologic care a monitorizat 3000 de indivizi timp de 20 de ani, au indicat cu 72% mai puţine cazuri de cancer metastatic în cazul participanţilor care au avut parte de activitatea aerobă regulată de mare intensitate, comparativ cu cei care nu aveau nicio formă de exerciţiu fizic.
Modelele animale au prezentat un rezultat similar, dar a permis cercetărilor să-i identifice mecanismul de bază. Prelevarea organelor interne ale animalelor apte fizic înainte şi după exerciţiile fizice şi în urma injectării de cancer, a arătat că activitatea aerobă a redus în mod semnificativ dezvoltarea tumorilor metastatice în ganglionii limfatici, plămâni şi ficat. Cercetătorii au emis ipoteza că în ambele modele – animale şi oameni, acest fapt favorabil este legat de rata de absorbţie a glucozei indusă de efort. Studiul este primul care investighează impactul exerciţiilor asupra organelor interne în care se dezvoltă întâi metastazele, ca plămânii, ficatul, nodulii limfatici.
Studiul, examinând organele interne, a arătat concret că activitatea aerobă aduce schimbări complete în întregul corp, astfel încât cancerul nu se poate răspândi, tumora primară micşorându-se în dimensiune. Spre deosebire de exerciţiile de ardere a grăsimilor care sunt moderate în general, activitatea aerobă de intensitate mare ajută la prevenirea cancerului. Dacă intervalul de intensitate pentru arderea grăsimilor este 65-75% din pulsul maxim, arderea zahărului necesită 80-85% chiar şi pe intervale scurte; de exemplu, un minut de sprint, urmat de mers, apoi iar un sprint.
În trecut, astfel de exerciţii erau specifice regimurilor de antrenament ale sportivilor, dar astăzi le vedem în alte rutine de exerciţii, cum ar fi reabilitarea cardiacă şi pulmonară. Rezultatele sugerează că persoanele sănătoase trebuie să includă şi componente de mare intensitate în programele de fitness.
Se estimează că viitoarele studii vor arăta soluţii de medicină personalizată pentru prevenirea anumitor tipuri de cancer, cu medici care revizuiesc istoria familiei pentru a recomanda activitatea fizică corectă.