In cazul in care esti suparat ca cineva ti-a gresit sau crezi in momentul respectiv ca o astfel de greseala nu se poate ierta, ar trebui sa-ti faci putina ordine in ganduri si sa iei in considerare cele de mai jos!
Iertand pe cineva care ne-a gresit poate fi o incercare destul de delicata pentru noi in multe cazuri; am iertat pe unul dintre frati ca a stricat ceva la care tineam mult, a trebuit sa ne iertam – de ce nu: Parintii – pentru ca ne sunt parinti, prietenii pentru ca ne-au tradat, iar aceasta enumerare poate continua. Totul face parte din viata si cu toate astea, cu toata aceasta normalitate, pot exista si lucruri pe care nu le putem ierta.
In toata mass media vedem zilnic, in aproape orice moment, situatii care par a fi de neiertat: parinti care consuma alcool si isi bat copii, femei agresate, accidente de masina din cauza alcoolului, oameni de afaceri respectati care isi ruineaza familia, samd. Cu toate astea, societatea – printre multe altele, are la baza iertarea, multi specialisti si nu numai, considerand aceasta ca fiind foarte importanta si ca, probabil, nefiind toleranti, eram acum mult mai rai, intr-un societate poate, mai haotica.
Iertand, o facem pentru noi
De cele mai multe ori, avem tendinta sa credem ca iertarea o facem pentru cei din jur, fie ca e agresor, faptas, hot, etc si o facem ca si cum am oferi ceva cuiva. De fapt, iertarea este ceva ce ne oferim noua, pentru ca, fara ea, ramanem fixati pe persoana care ne-a gresit; e ca si cum am fi prinsi in lanturi cu cel ce a gresit. In momentul in care iertam – cu adevarat, ne reluam controlul total asupra sortii noastre si asupra sentimentelor. Astfel, devenim proprii nostri eliberatori, nu iertam pentru noi, nu iertam pentru a-i ajuta pe altii, iertam pentru noi, pentru propriul interes.
A ierta, nu inseamna a uita
A ierta si a uita – sunt doua verbe/actiuni asociate si foarte des intalnite si probabil, din aceasta cauza iertarea pare si este mai grea. Sa uiti ceva care a avut o consecinta destul de ‘adanca’ asupra cursului vietii, pare irational, mintea ta nu poate accepta asa ceva; iertarea nu inseamna uitare!
A ierta inseamna a afirma clar si raspicat, a recunoaste faptele care s-au facut, inseamna a exprima in cuvinte suferinta, iar acest lucru nu implica uitarea actiunilor savarsite. A ierta nu inseamna, ca gata, s-a iertat totul, totul este dat uitarii, batem din palme si revenim la normal! Vindecarea si reconcilierea nu au nimic magic in ele si nu sterg actiunile care te-au facut sa suferi. A ierta nu inseamna sa afirmi ca ceea ce s-a intamplat, de fapt nu s-a intamplat si nici nu se poate sterge cu buretele! Si mai mult, a ierta nu inseamna ca trebuie sa pretinzi ca esti ranit mai putin, decat esti in realitate sau sa te pacalesti ca de fapt nu este atat de grav!
Iertarea trebuie sa fie gratuita
Daca ierti, trebuie sa o faci neconditionat! Iertarea este un dar gratuit, care trebuie facut din toata inima. Iertarea elibereaza pe cel care simte povara greselii facute si in acelasi timp elibereaza pe cel care iarta. Cel care ofera acest dar al iertarii, se poate bucura apoi de libertate, de viata, nu se mai simte legat de cel care a gresit, merge inainte si nu mai este in postura de victima. In momentul in care ai iertat, viata ta merge cu prezentul si viitorul, te-ai debarasat de trecut.
In general, gandim ca cei care ne-au gresit, ar trebui sa faca ceva pentru noi si ca orice razbunare din partea noastra este justificata. Din pacate, acest tip de iertare nu este unul sanatos, pentru ca mereu vom ramane agatati de situatia neplacuta, si intr-un mod sau altul, vom cauta razbunare, transformandu-ne din victime in agresori. Iertarea curata si sincera este cea care intr-adevar functioneaza!
Iertarea nu este o slabiciune
A fi dur este un fapt apreciat in societeatea noastra; exact ca atunci cand eram copii: cand situatia cerea sa fim duri, eram duri. Nu mai departe, aceasta situatie – de razbunare – ne este amintita la orice pas, fie prin intermediul stirilor, a filmelor, a jocurilor, etc. Iertarea in aceasta ecuatie nu are ce cauta, pentru ca altfel, povestea nu va mai fi una puternica, nu va mai fi destul de motivanta, nu va mai capta atentia. A ierta, vine intr-un puternic contrast cu ceea ce vedem si ne este aratat ca fiind puternic. Pe de alta parte, a ierta necesita o mai mare forta!
O persoana ii iarta pe cei care i-au facut rau, iar noi gandim la fapta sa eroica. Dar, uitandu-ne la acesti oameni, la fapte, gandim ca ei sunt slabi, dar de fapt, nu sunt. A ierta nu este pentru cei slabi si nici nu inseamna ca cei care o fac, sunt niste persoane fara coloana vertebrala; a ierta nu inseamna ca cei care o fac, nu sunt suparati sau furiosi. A ierta este un fapt remarcabil si asta datorita faptului, ca cei care iarta cu adevarat, pot vedea dincolo de comportamentul inuman al agresorilor, umanitatea; recunosc fapta si o iarta, iar aceasta nu este o slabiciune!
Iertarea este pentru toata lumea
Iertarea nu este facuta doar de divinitati, este pentru toata lumea: iertarea cere practica, onestitate, minte deschisa si dorinta de a incerca. Aceasta vindecare nu este ca o carte: o citesti si o intelegi! Ea necesita practica si implicare! A ierta este ceva ce trebuie exersat in fiecare zi, trebuie constientizat si trebuie sa fim pregatiti sa transformam ceea ce pare un concept abstract, in realitate.