Ai nevoie de motivaţie mereu, fie că vrei să pierzi câteva kilograme, să te simţi în formă sau să te simţi mai sănătoasă. Şi poţi face asta oricând, chiar dacă, ceea ce părea mai uşor la 20 – 30 de ani, acum necesită mai mult efort şi voinţă. Modificările metabolice au un cuvânt de spus în absolut orice privinţă şi cu cât cât trec mai mulţi ani, metabolismul devine mai lent; acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunţi! Şi pentru a lua măsuri, primul pas constă în identificarea problemei pentru a începe să lucrezi pentru tine.
Ai fost foarte ocupată
Fiind implicată în viaţa de familie, muncă, alături de alte responsabilităţi şi probleme zilnice, poţi ieşi foarte uşor din ritm şi nu mai ai timpul şi cheful să ai grijă de tine. Şi la un moment dat te “trezeşti” că ai mai multe kilograme.
Ai nevoie de motivaţie oricând şi la fel ca în alte situaţii (dietă) trebuie să (re)începi treptat şi nu să faci eforturi enorme de la primele antrenamente; în cazuri nefericite, chiar poţi avea parte de accidentări. Paşii trebuie să fie mici pentru rezultatele să devină mari.
Ai pierdut masă musculară
Deşi există puţine lucruri care controlează metabolismul, un factor cheie este câţi muşchi avem. Începând cu 30 de ani, pierdem treptat masa musculară, acesta fiind un motiv important pentru care oamenii slăbesc mai greu. Muşchii ard grăsimile şi când sunt solicitaţi şi când sunt în repaus. Pierzi până la 8 procente din masa muşchilor pe deceniu.
Partea bună este aceea că muşchii pot fi reconstruiţi cu ajutorul antrenamentelor regulate de rezistenţă; aici ai nevoie de o motivaţie în plus. Dacă eşti la început cu astfel de exerciţii, nu trebuie să intri direct în exerciţiile cu greutăţi mari, ci atenţia trebuie să se îndrepte spre antrenamente regulate de rezistenţă. Cele mai bune exerciţii cu care ai putea începe implică banda de rezistenţă, care are avantajul de a costa şi puţin. Un astfel de efort este de dorit mai ales în faza de început.
Hormonii
Perioada de început a menopauzei este destul de dificilă, iar partea şi mai puţin plăcută este aceea că ea aduce şi mai multe probleme. Ai parte de scăderea cantităţii de estrogen, ceea ce duce la creşterea grăsimii abdominale şi a riscului de creştere a presiunii sângelui. Astfel de fluctuaţii ale nivelului hormonilor aduc şi fluctuaţii ale stării de spirit.
În această perioadă trebuie să te concentrezi pe autoîngrijire pe măsură ce ai parte de schimbări hormonale. Modificări ale stilului de viaţă precum exerciţiile fizice, alimentaţia echilibrată şi sănătoasă, gestionarea stresului şi hidratarea corespunzătoare, pot ajuta. Când ai grijă de metabolism, ai grijă de hormoni.
Eşti stresată
În timp ce estrogenul are parte de cea mai mare atenţie, hormonii de stres pot contribui şi ei de asemenea, în special cortizolul – cunoscut pentru influenţa în creşterea greutăţii. Dacă corpul este super stresat şi cantitatea de cortizol este mare, totul va duce la creşterea cantităţii de grăsime.
Fiecare este diferit, astfel că modalităţile de eliberare a stresului depind de la o persoană la alta. Poţi încerca exerciţii uşoare, plimbări, citit, meditaţie, yoga, un film bun sau o vizualizare a somnului înainte de culcare.
Necesită timp
Răbdarea este importantă în orice privinţă, astfel că dacă nu vezi rezultatele imediat, tot trebuie să rămâi consecventă. Oricine poate slăbi şi evident că va fi nevoie să faci câteva ajustări fie în alimentaţie, fie în programul de exerciţii fizice sau cel mai probabil un program care le implică pe ambele.
Ai nevoie de motivaţie în aproape orice acţiune, atât pentru a începe dar şi pentru a o duce la bun sfârşit, iar găsirea ei poate fi cel mai dificil lucru; pe de altă parte, a avea pe cineva care să te încurajeze, poate face diferenţa. Poţi apela la un antrenor personal, poţi căuta un program online sau le poţi îmbina pe ambele în funcţie de ce ai tu nevoie. O muzică antrenantă pe fundal este iarăşi un lucru mărunt dar care contează.