A ajuta copilul cand acesta este implicat si concentrat total intr-o activitate si nu aude cand il strigi sau nu este distras de alte activitati extra, este un lucru normal in ceea ce priveste procesul de dezvoltare al copilului. Doar ca, dupa o perioada, doar o singura activitate nu este de ajuns pentru un copil, fie ca se plictiseste repede, fie ca are nevoie de altceva. Fiind in mod natural foarte curiosi, ei au nevoie sa fie implicati in multe activitati, iar tu, ca parinte, trebuie sa-i oferi conditiile necesare si sa-i asiguri cadrul pentru ca el sa fie si mai mult atras, mai ales in privinta celor utile si constructive.
Gaseste-i fluxul!
A ajuta copilul, a-i gasi o activitate care sa-l absoarba in totalitate este un lucru extraordinar din multe puncte de vedere. Cercetarile au aratat ca a-i gasi copilului acest “flux”, il ajuta pe acesta in dezvoltarea unei gandiri creative, ii creste rezistenta si il ajuta sa isi controleze impulsurile, toate acestea, extrem de importante in dezvoltarea ulterioara a adultului. Fluxul favorizeaza joaca independenta, astfel ca poti sa faci anumite lucruri linistit ca parinte in timp ce el este absorbit acolo si cu putin sprijin din partea ta, poate ramane implicat mai mult.
Scoate ecranele din peisaj!
Copiii invata cel mai bine, jucandu-se cu obiectele propriu zise. Tot ce tine de digital, ofera intr-adevar o experienta frumoasa, doar ca satisfactia este una imediata, ce nu se gaseste in lumea reala. Iar cand in camera se gasesc ecrane, e destul de dificil de concurat cu ele, cam indiferent ce obiecte fizice sunt la indemana pentru orice tip de activitati.
Ofera-i ce i se potriveste!
Cele mai mari sanse ca copiii sa isi gaseasca fluxul, sunt cele din activitati care se potrivesc intereselor lor, iar tu ca parinte ai datoria a ajuta copilul. a identifica ce anume ii angreneaza pe acestia in joaca lor, ce ii atrage. Astfel, poti alege tu ce jucarii, obiecte sau instrumente sa ii pui la dispozitie, care sa ii tina ocupati si angrenati in ceea ce fac.
Ofera-i ce este important!
Seturi ca cele de constructii, sau de imbracaminte – elemente care pot avea alte roluri pe masura ce preocuparile copilului se schimba, sunt cele mai bune pentru fluxul copilului. Jucariile electrice sunt interesante si incitante la inceput, dar daca nu ii lasa pe copii sa isi manifeste abilitatile, aduc monotonie si ii fac pe acestia sa se plictiseasca.
Daca copii nu manifesta niciun interes vizavi de o jucarie simpla, incearca sa ii focusezi atentia pe ea sau sa-i impartasesti atentia! Ai o jucarie? Ia-o si exploreaza-o cu ei si vei vedea ca, pe masura ce intri mai mult in amanunt, daca te retragi, ei pot continua mai departe cu imaginatia lor.
Mergi minimalist!
Cand vine vorba de jucarii, mai putin este mai bine! Intr-un studiu al universitatii din Toledo, cercetatorii au dat unui grup de copii mici 4 jucarii si altui grup, 16 jucarii. Cei care au avut mai putine jucarii, s-au angrenat mai mult in jocul creativ, jucandu-se si mai mult cu fiecare articol.
Stai deoparte!
Pentru a-si gasi cu adevarat fluxul, copilul, in activitatea sa, va face mizerie si dezordine, dar toate acestea, in timp. Daca ei se simt judecati sau priviti intr-un mod critic de catre parinti, ei nu vor intra in acest flux. Parintii trebuie sa stea departe de copii in astfel de situatii, cei din urma invatand cel mai bine prin intermediul cercetarilor si a erorilor; nici remarci ca “foarte bine ce ai facut!” nu sunt indicate.
Urmeaza-i!
Tu si copilul puteti gasi aceasta stare de concentrare impreuna, cercetarile aratand ca copiii se pot implica in actiuni si activitati foarte grele, care, in mod logic nu le pot termina singuri, dar, accepta ajutorul. Lasa-i sa dirijeze activitatea si intrebarile catre tine, asculta-i, pune-le intrebari care sa-i motiveze si sa ii introduca si mai mult in aceasta stare de concentrare.