Actualmente, specialistii considera inflamatia responsabila in ceea ce priveste obezitatea, bolile de inima si chiar cancer. Partea buna vine din partea unor alimente, care, consumate corespunzator, pot stopa aparitia acestor neplaceri, asa ca, includeti-le incepand de astazi in meniul zilnic!
Inflamatia a devenit in ultimii ani, un cuvant foarte la moda in ceea ce priveste santatea, fiind ‘invinovatita’ atat de problemele majore aparute, cat si de starea de spirit. Inflamatia este parte integranta a organismului, fara ea, neputandu-ne vindeca, iar cand nu o putem controla, ne poate aduce probleme grave de sanatate (artrita reumatoida si colita ulceroasa).
SOIA. Studiile au demonstrat ca izoflavoni – compusi din soia pe care organismul ii tranforma in estrogeni, pot scadea nivelul proteinei C reactiva (CRP), un important marker al inflamatiei. Un studiu publicat in Journal of Inflammation arata faptul ca izoflavonii au redus efectele negative ale inflamatiei la oase si inima la soareci. Este recomandabil sa se consume mai mult tofu, lapte de soia, decat produsele procesate din soia.
NUCI. Pentru a lupta impotriva inflamatiei, nucile sunt o buna alternativa; migdalele-bogate in fibre, calciu si vitamina E sunt indicate de asemenea. Nucile, alunele, etc, sunt bogate in antioxidanti, care ajuta corpul sa lupte si sa repare ceea ce inflamatia strica. Nucile, alaturi de peste, frunze verzi, reprezint o parte din dieta mediteraneana, si care, conform unui studiu are capacitatea sa reduca inflamatia in mai putin de 6 saptamani.
FRUNZELE VERDE INCHIS. Vitamina E poate fi cheia protejarii corpului impotriva moleculelor pro inflamatorii, numite citokine. Spanacul, varza creata, sfecla mangold, broccoli au mari contitati de vitamina E, dar si elemente nutritive: calciu, fier; toate vegetalele cu frunze de culoarea verde inchis sunt foarte indicate pentru sanatatea noastra, comparativ cu cele mai deschise!
TARTA DE CIRESE. Aceasta contine cel mai mare continut antiinflamator din orice produs alimentar, conform unei prezentari din 2012 a cercetatorilor Oregon Health & Science University. Cercetarile au demonstrat ca acest suc poate reduce inflamatia vaselor de sange pana la 50%; in ceea ce ii priveste pe oameni, ajuta atletii sa se recupereze mai repede in urma antrenamentelor si scad durerile post efort. Indiferent ca sunt dulci sau acre, efectele sunt similare.
USTUROIUL SI CEAPA. Cele doua sunt pe buna dreptate, vedetele luptei impotriva inflamatiei. Compusii cu sulf organici derivati din usturoi reduce productia substantelor in sange care cresc inflamtia. Quercetina – un flavonoid care se gaseste in ceapa, inhiba inflamatia producand agenti care lupta impotriva arttitei. Pentru beneficii maxime, consumati usturoi in stare cruda, sau lasati usturoiul zdrobit timp de 10 minute inainte de a-l pune la mancare. Pe de alta parte, ceapa, ar trebui sa fie galbena sau rosie, in detrimentul varietatilor albe sau dulci.
GRASIMILE DE LA PESTE. Pestele gras cum ar fi somonul, macroul, sardina sau tonul, are continut ridicat de acizi grasi omega-3, care poate reduce inflamatia. Mancatul de cateva ori pe saptamana a pestelui, gatit in conditii sanatoase poate fi extrem de benefic, un studiu demonstrand ca barbatii care au consumat peste gatit sanatos zilnic, au redus riscul de deces din cauza bolilor de inima cu aproximativ 23%, comparativ cu cei care au consumat mai putin. Daca nu esti un fan al fructelor de mare, suplimentele de ulei de peste poate ajuta in lupta impotriva inflamatiei. Foarte importanta este reducerea consumul acizilor grasi omega-6 care se gasesc in diverse alimente, iar gasirea unui echilibru intre omega-3 si omega-6 este vital pentru sanatate!
FRUCTELE DE PADURE. Acestea pot ajuta foarte mult organismul in lupta impotriva inflamatiei, deoarece sunt bogate in fibre si antioxidanti. Faptul ca sunt foarte bune in lupta impotriva inflamatiei, se datoreaza continutului de antociani, flavonoizi antioxidanti care dau culoare fructelor de padure. Studiile au demonstrat ca extractul de zmeura ajuta animalele sa nu dezvolte artrita; fructele de padure protejeaza impotriva tulburarii intestinale inflamatorii cum ar fi colita ulcerativa, scaderea tensiunii arteriale si riscul atacurilor de inima.
SFECLA. Aceasta vegetala de culoare rosie este ideala pentru reducerea inflamatiei si mai mult decat atat, poate proteja impotriva canecrului si bolilor de inima. Acest lucru se datoreaza continutului de fibre, acidului folic si unui pigment puternic – betalaina.
ULEIUL DE MASLINE. Conform studiilor, toate alimentele care sunt bune pentru o inima sanatoasa, sunt bune si pentru lupta impotriva inflamatiei. Un studiu efectuat in Spania, a aratat ca dieta mediteraneana este sanatoasa pentru inima datorita uleiului de masline; oleocantalul- sursa care da uleiului de masline gustul, are efecte similare ca ibuprofenul.
GHIMBIR SI CURCUMA. Aceste condimente specifice bucatariei asiatice au demonstrat de nenumarate ori, efectele sale antiinflamatorii in diferitele studii. Curcuma este picanta, aurie si ajuta organismul prin oprirea NF-kappa B, un compus care este parte integranta a declansarii procesului de inflamatie, conform cercetarilor. Ghimbirul pe de alta parte, poate taia inflamatia la nivelul intestinului, atunci cand este luat sub forma de supliment.
TOMATE. Au cantitati mari de licopen, care ajuta la reducerea inflamatiei in tot corpul, dar in plamani in mod desosebit. Tomatele gatite, ofera mai mult licopen decat in mod obisnuit, sucul de rosii fiind benefic pentru reducerea inflamatiei sistemice. Tomatele – conform unor pacienti si a unor medici, ar putea agrava simptomele artritei, asa ca mare atentie la ce va face bine si ce nu din alimentatie!
CEREALE INTEGRALE. Consumul constant al cerealelor integrale comparativ cu cele rafinate, poate ajuta la mentinerea inflamatiei la un nivel scazut si asta deoarece, continutul ridicat de fibre, a fost asociat cu nivelurile mici ale CRP. Pe de alta parte, nu tot ce inseamna cereale integrale sunt mai sanatoase decat cele rafinate. Pentru a fi sigur ca vei lua ce e mai bun, cauta alimente in care numarul total de grame de carbohidrati per portie este de 10 ori mai mai decat numarul de grame de fibre.