Diana Bart-Interviu realizat de Daniela Sala

Diana Bart este una dintre cele mai longevive prezentatoare TV din Romania.

Diana Bart este una dintre cele mai longevive prezentatoare TV din Romania. Si-a inceput cariera la televiziunea RTT din Brasov, urmand ca mai apoi sa fie jurnalist corespondent pentru Pro TV si ulterior prezentator TV in cadrul trustului Digi 24, moderand emisiunea „La volan„. In prezent, ea prezinta emisiunea „Focus monden” in cadrul trustului Prima TV.


Buna si bine ai venit in paginile Revistei Famost! La ce varsta ai pasit in lumina reflectoarelor? A fost greu sa te faci remarcata?
Acum aproape 16 ani … aveam 22. A fost destul de greu, mai ales ca pe vremea aceea, altfel se facea televiziune, nu ajungeai ca acum, peste noapte, vedeta. A trebuit intai sa demonstrez ca sunt o buna jurnalista, pana sa ajung sa fiu si prezentatoare. Adica am batut terenul in lung si lat, zi si noapte. M-a ajutat si felul meu curios, dinamic si perseverent, sa ajung unde am vrut.
Ce amintiri ai de la inceputul carierei tale?
Multe … in ziua in care m-am angajat, la televiziunea RTT din Brasov, mi-a pus producatoarea microfonul in mana si m-a trimis la o conferinta a revolutionarilor, de unde mi-a zis, sa nu ma intorc fara minim 3 subiecte. Atunci mi s-a parut greu tare, parca nu puteam tine pasul. Imi amintesc si noptile pe la inundatii, incendii, pe unde treceam pe poduri jumatate luate de ape, fara pic de lumina pe strazi, cu animale care pluteau pur si simplu. Imi amintesc de o coborare intr-o fantana adanca de 100 metri, de accidente teribile, de zboruri cu elicopterul pe ploaie, pentru a ajunge la explozia de la Fagaras … Doamne, sunt multe amintiri …
Ce amintiri ai de la prima ta transmisiune in direct?
Eram la Pro tv atunci, corespondenta de la Brasov. Primul LIVE din viata a mea a fost chiar intr-o pasa cu Andreea Esca, prima stire, tot a mea, din jurnalul de la 19:00. De emotii, am facut o mica greseala gramaticala, peste care am trecut eu natural, dar imediat a sunat telefonul de la Bucuresti, ca nu mai am ce intra pe post pana nu transmit perfect, fara nicio greseala. Am simtit cum pica cerul peste mine. Abia dupa 3 luni de live la perete zilnic, am reusit sa reintru pe sticla. A fost lectia vietii mele.

Ce a insemnat pentru Diana Bart primul format de emisiune moderat?
Primul format a fost, inainte de “Focus Magazin” (Prima TV), emisiunea “La volan” (Digi 24). Mi-a placut tare mult, ma puteam desfasura intr-un studio, nu doar sta la un pupitru de stiri. Ma implicam si in editare, asta ma provoca continuu.
Ai avut un idol? Cine a fost acela?
Imi placea tare mult Mihaela Radulescu, pentru naturaletea si increderea cu care tinea un show in direct. Imi placeau si Esca, si Berecleanu, pentru seriozitatea lor si perfectiunea cu care ne aduceau stirile. Am “furat” de la fiecare.
Cu ce prezentator tv din strainatate empatizeaza Diana Bart?
Imi place la nebunie Ellen DeGeneres, o adevarata jurnalista, care poate duce orice in show-ul ei. La fel si Jimmy Fallon. Imi place pentru naturalete si Mario Lopez. Iar ca si stirista, Brooke Baldwin (CNN).
Care a fost cel mai fericit moment din cariera ta? Povesteste-ne cateva amanunte!
Au fost mai multe fericite, fiecare a fost o treapta importanta. Dar cum prima dragoste nu se uita niciodata … dupa 4 ani la RTT Brasov, am fost chemata la un concurs la Pro Tv. Am dat examen, ca la facultate, proba scrisa, dar si proba de LIVE. A durat vreo 2 ore si am fost peste 20 participanti. Am stat cu sufletul la gura, pana in ziua in care mi-a sunat telefonul, sa ma felicite ca eu am luat concursul. Parea un vis, nu-mi venea sa cred, eram atat de fericita! Apoi, dupa 5 ani a venit telefonul de la Digi 24, pentru postul doar de prezentator la Bucuresti, care a si insemnat mutarea mea in capitala. Apoi, dupa 1 an, a venit un alt moment fericit, castigasem castingul pentru “Focus Monden”, la Prima TV.

Care a fost cel mai trist moment din cariera ta?
Au fost si momente triste, in care imi doream sa evoluez, dar nu am putut din cauza noilor cerinte din TV. Adica nu mai conteaza experienta, conteaza imaginea publica, cu cat esti mai patat si implicat in scandaluri, cu atat ai mai multa prioritate.
Au fost momente in care ai vrut sa renunti la aceasta cariera?
Sincer, da! Dar nu atunci cand munceam cu greu zi si noapte, weekend-uri intregi, caci atunci stiam ca astea sunt treptele evolutiei si ma vor duce sus … ci acum, cand vad ce se cauta si cum orice pipita poate ajunge prezentatoare TV.
Ce parere ai despre ceea ce promoveaza acum televiziunile? Cu ce se diferentiaza fata de perioada in care tu te-ai lansat?
Chiar ce vorbeam mai sus, e trist ce e acum pe piata televiziunilor, cu atat mai trist cu cat presa e a 4-a putere in stat si presa educa o tara intreaga. Inainte erau rigori, era bun simt, era educatie, acum e dezmat. N-am nimic cu persoanele publice, asa zisele vedete autohtone, dar ele ar trebui sa fie doar personaje, nu jurnalisti!
Crezi ca televiziunea poate fi educativa pentru publicul larg?

Continuarea interviului o gasiti in revista Famost – editia iulie 2019 GRATUITA AICI!