Fii in siguranta sub soare! Cancerul de piele

Sanatate

Fii in siguranta sub soare! Cancerul de piele

57

Suntem in mijlocul verii – marea fiind de obicei cea mai aleasa destinatie comparativ cu muntele, ne inarmam cu tot ce este necesar si alergam pe plaja!

Insa, exista si parti mai putin placute, chiar foarte neplacute, cum ar fi aparitia cancerului de piele, al carui procent a crescut cu peste 50% in ultimii 20 de ani, ceea ce ar trebui sa ne puna in garda. Melanomul – un tip de cancer de piele, se afla in top 5 al tipurilor de cancer, iar a fi ars de soare o data la doi ani, tripleaza riscul de a avea cancer de piele; este suficienta doar inrosirea pielii pentru a creste acest risc. Asa ca intrebarea normala este: cum putem sta in soare fara a avea vreo problema sau daca exista, cum o identificam?

Semnele

Poti lua cancer de piele oriunde pe corp, pentru barbati, cea mai intalnita zona este spatele, pentru femei – picioarele; din pacate, adevarul este ca poti avea cancer de piele chiar si in zonele care nu sunt expuse razelor solare, chiar si palmele mainilor.

La fiecare doua-trei luni, este indicat sa te uiti atenta in oglinda dupa ce ai facut un dus, pentru a sti astfel, cum arata pielea, iar in cazul in care apar anumite semne nelalocul lor, sa le poti observa imediat. Daca observi anumite puncte inchise la culoare, care cresc destul de repede sau pot fi chiar si plate, dar arata diferit de altele, ar trebui sa iei in considerare o consultatie medicala. Ia in considerare in acelasi timp, ca nu doar aceste puncte vizibile reprezinta un semnal de alarma: cancerul de piele non melanom poate fi greu de depistat, deoarece, se prezinta de multe ori sub forma unor rani sau eczeme, aparent banale. Diferenta se face la durata timpului de vindecare, pentru ca daca in 3-4 saptamani acestea nu dispar, trebuie consultat medicul. Aceasta forma de cancer de piele nu este atat de periculoasa ca melanomul, dar apare celor care au stat o buna perioada la soare, existand astfel de pacienti cu varste in jur de 25 de ani.

Cine este supus riscului

Sa fie oare de vina zilele de vacanta? Rata cancerului de piele este crescuta de 6 ori comparativ cu acum 40 de ani, multi acuzand intr-adevar, zilele de vacanta, acele pachete avantajoase de care ne bucuram ca le gasim in diverse oferte. De exemplu, europenii din partea de nord a continentului – care au o piele normala, au acces la zboruri ieftine in zone ca Tenerife, unde stau aproximativ doua saptamani la soare si sunt expusi efectului razelor solare asa cum nu au mai fost pana in momentul respectiv. Iar in afara de anumite persoane constiincioase care cunosc efectele negative ale razelor solare si iau masuri, majoritatea nu o fac.

Iar adevaratele efecte le vezi in riduri si pete atunci cand anii trec, ele fiind mult mai proeminente decat in mod obisnuit. Este adevarat ca nu esti ingrijorata de aceste efecte, pana cand nu te ‘intersectezi’ cu o problema in acest sens, statul la soare fiind poate una dintre cele mai relaxante metode si la indemana multora.
Din fericire, astazi stim cum sa ne protejam, dar exista anumite persoane care sunt mult mai sensibile la aceasta forma de cancer comparativ cu altele, in special cele cu pielea alba. Daca ai un blond strawberry sau pielea are o nuanta pala, riscul este si mai crescut. Trebuie tinut cont de asemenea de istoria familiei si sa fii atenta daca lucrezi in aer liber cu o zona insorita. Pe de alta parte, din punct de vedere logic, daca ai mai multe astfel de pete, puncte (sa zicem 100), riscul de a avea melanom este mult mai ridicat. Este si mai rau, daca tu, pana la varsta de aproximativ 10 ani ai fost tinuta mult in soare, pentru ca daca vei avea astfel de probleme, le vei transmite mai departe, ele ‘intrand’ si in gene.

Un studiu publicat in American Journal Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, a aratat ca persoanele cu ochi albastri au sanse mai mari de a avea cancer de piele si asta deoarece, genele legate de aceasta culoare a ochilor, duc la aparitia mai multor puncte sau pistrui in copilarie, ceea ce poate duce la aparitia melanomului mai tarziu. Acelasi studiu a aratat de asemenea, ca si cei care stau mai mult in apa, au sanse sporite de cancer de piele mai tarziu.
Pe de alta parte, exista si ghinionul, pentru ca, oricine poate avea melanom, nu toti cei care au aceasta forma de cancer au legatura cu expunerea la soare, unele sunt aleatorii. Cea mai comuna greseala a majoritatii dintre noi, este sa afirmam ca daca ai fost ars de soare, acest lucru are legatura cu dezvoltarea cancerului de piele, ceea ce nu este adevarat.

………………………………………………………………

Despre Cum este tratat si Cum sa fii in siguranta, citeste GRATUIT in continuare in Revista Famost – editia iulie 2017!

Comments are off this post!