Stil de viata

Ikigai

Ikigai se traduce in “motiv pentru a trai”.
131

Ikigai este noua tendinta a unui stil de viata sanatos din toate punctele de vedere si care isi face simtita prezenta din ce in ce mai des in stilul de viata occidental. Si aceasta este rezultatul faptului ca fiecare dintre noi simtim nevoia unei evadari din cotidian, pentru a ne ‘rupe’ macar putin din rutina apasatoare, si poate ca nu mereu avem posibilitatea – ca timp sau bani – sa mergem in vacante, fie ele si scurte.

Si poti avea viata perfecta: un loc de munca apropiat idealurilor tale, cu satisfactii din toate punctele de vedere, colegi deschisi, poate e tot ce ti-ai dorit in acest sens. Familia iarasi este una de invidiat, o adevarata oaza de liniste, unde iti incarci bateriile; si mai poti face in timpul unei saptamani acte de caritate si poti merge la sala. Te mai poti intalni cu prietenele si la sfarsitul unei astfel de saptamani, s-ar putea spune ca iti traiesti viata la maxim si de ce nu, poti fi invidiata.

Cu toate acestea, de multe ori te poti intreba daca duc undeva toate eforturile, toata aceasta traire la maxim a vietii. Pentru ca, in pofida satisfactiei de moment ca ai facut ceva, ca te simti ca ai contribuit cu ceva in viata ta sau a altora, in sinea ta, te poti simti stresata si epuizata. Iar o adevarata gura de oxigen vine de la ceea ce japonezii numesc “ikigai”, care se traduce “motiv pentru a trai” si care este despre a avea acel sentiment de sens in viata, ceva care te ridica de dimineata din pat si te face sa traiesti din toata fiinta. Acest lucru a patruns tot mai mult in cultura occidentala, iar numeroase studii au aratat ca astfel de sentimente iti pot imbogati viata, adaugandu-ti chiar ani reali si acest lucru se vede in durata medie de viata a japonezilor, cu mult ridicata fata de cea a altora. Se pare ca ikigai reduce riscul bolilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale, boala Alzheimer, depresia si reducerea stresului, este imbunatatita calitatea somnului si viata sexuala.

O modalitate pentru a avea parte de ikigai, este aceea de a avea o imagine a diagramei Venn: un cerc cu ceea iubesti, un cerc care sa arate la ce esti bun, altul cu nevoile lumii si al patrulea – cum ai putea fi platit. Iar in centru: ikigai-ul tau! Si se spune ca doar un sfert din concept face referire la munca.
Intr-un studiu japonez, doar 31 de procente afirma ca locul lor de munca este ikigai si acesta este motivul pentru care, de multe ori, ne simtim pur si simplu sufocate cu presiunea vietii de zi cu zi, ocupata in mare parte cu serviciul. Ikigai trebuie sa fie un scop pentru a beneficia pe deplin de el, de aceea, ideile tale trebuie scrise si “respectate”; combinand ceea ce iti place cu ceea ce stii sa faci cel mai bine, duce la completarea cercului si te face sa te simti implinita. Nu te nasti cu ikigai! Este ceea ce trebuie sa cauti si pentru care trebuie sa te lupti! De unde afli aceasta?
Tine cont de urmatoarele!


Sfaturi pentru a-ti atinge mai repede ikigai-ul!

  1. Scrie undeva lucrurile care te fac fericita! Sau, fa-ti un document in care sa pui fotografii cu tine din telefon cu momentele in care esti cea mai fericita! Orice imagine de aici te poate inspira si te poate aduce mult mai aproape si mult mai repede de propriul ikigai. Poate fi ceva extrem de simplu, care e acolo si pe care tu nu il constientizezi acum!
  2. Imagineza-ti propriile funeralii! Daaa, suna morbid, dar intreaba-te cum vrei sa fii elogiat! Poate accentul nu ar trebuie pus pe munca, ci pe ceea ce ai facut si cum ai contribuit la lumea inconjuratoare si catre cei pe care ii iubesti!

Diagrama Venn

Cand te simti cel mai pasionata?

Gandeste-te la acele momente in care te simti cel mai libera! Pentru anumite persoane poate fi scrisul, pentru altele gradinaritul sau cantatul; anumite activitati pot avea conexiune cu ceea ce faci, pot fi tangentiale activitatilor. Daca iti cauti scopul in munca, trebuie sa intelegi motivul acestuia. Esti comunicativa, educativa, inspiri si/sau ajuti pe altii, creezi ceva care le face oamenilor viata mai buna? Sau munca o faci pentru a avea tot ce este elementar pentru a trai, fie ca este vorba de casa, familie, etc? Si acesta poate fi o sursa valida de ikigai.

Care iti sunt valorile?

Examineaza ceea ce respecti si admiri! Poate fi foarte simplu sa intelegi ce anume conteaza cel mai mult. Ai putea incerca un astfel de experiment: scrie de exemplu numele catorva persoane pe care le admiri, indiferent ca este prietena ta, mama, iubitul sau oricine altcineva, si sub fiecare nume, scrie trasaturile fiecaruia – sa zicem 5 trasaturi.
Trasaturile mentionate, cum ar fi bunatatea, rabdarea, etc, sunt probabil ceea ce iti doresti tu cel mai mult de la tine, doar ca nu le-ai constientizat pana in momentul de fata. Facand acest lucru, lasa aceste valori sa conduca modul de gandire si actiunile tale. Cand vei incepe sa traiesti constienta cu aceste valori, vei incepe “antrenamentul” a noii TU si vei fi din ce in ce mai aproape de ikigai.

Ramane acelasi toata viata?

Pentru majoritatea persoanelor, ikigai nu este static, dar creste si se schimba pe parcursul vietii. Anumite persoane de exemplu, il pot gasi prin a avea copii; doar ca, acestia cresc, iar parintii au nevoie sa schimbe acea energie. Si acest lucru poate fi facut prin diverse lucruri – fie ele repetate sau obiceiuri – care iti ofera placere, sau te poti reorienta spre altele mai mult sau mai putin tangentiale.

Ai o comunitate

Pasiunile tale, valorile si modelele tale sunt de asemenea conectate cu cei din jurul tau. Fericirea este ceva ce ar trebui sa urmarim si sa fie unul din scopurile noastre. Cercetarile arata pe de alta parte, ca cea mai mare sursa de fericire este o buna conectare sociala.
Si in timp ce apropierea de ikigai necesita o reflectie profunda, alte persoane fac parte din aceasta conectare, unul din cele patru cercuri ale diagramei – este despre locul in care esti in lume la modul general. Iar daca vei privi diagrama, vei observa ca totul este conectat in cel mai bun mod posibil.

Comments are off this post!