Lactatele si motive pentru a nu le consuma

Lactatele reprezinta o categorie de alimente despre care majoritatea celor dintre noi, stiu, au crescut cu ideea, ca acestea au un rol esential in cresterea oaselor puternice, a muschilor puternici si a unei sanatati robuste.

Lactatele reprezinta o categorie de alimente despre care majoritatea celor dintre noi, stiu, au crescut cu ideea, ca acestea au un rol esential in cresterea oaselor puternice, a muschilor puternici si a unei sanatati robuste. Doar ca, multe persoane au inceput sa renunte treptat la lapte dupa ce au luat la cunostinta despre riscurile asociate consumului de lapte. Iata in continuare ce trebuie sa stii despre lapte si produsele lactate, decizia de a renunta sau nu, apartinandu-ti in totalitate!

In general, exista multe motive pentru care oamenii doresc sa renunte la laptele de vaca si produsele asociate acestuia, doar ca intoleranta la lactoza este principala cauza. Definita ca incapacitatea de a digera complet lactoza, aceasta situatie provoaca o multitudine de probleme gastrointestinale neplacute, de la gaze, balonare, crampe, diaree. Iar procentul persoanelor care au astfel de intolerante este unul foarte serios de luat in calcul; se pare ca poate avea si o cauza genetica, anumite populatii avand riscuri si mai mari. Astfel, aproximativ 60-80% dintre afro-americani, 50-80% hispanici, 95% dintre asiatici – au reactii adverse la lapte si produsele lactate.

Pe langa intoleranta lactozei, exista si alte motive pentru a renunta la anumite produse lactate sau pentru a evita laptele in totalitate. Anumite studii arata ca persoanele care consuma mari cantitati de lactate, au un risc mai mare de a dezvolta aparitia unor probleme de sanatate comparativ cu cei care consuma moderat sau chiar putin, productia de mucus in exces, sindromul intestinal cu scurgeri, alte afectiuni inflamatorii ale pielii, fiind cateva din consecintele nedorite. Cercetatorii suspecteaza ca exista o serie de factori, inclusiv lactoza, hormoni, chiar si calciu, care ar putea fi responsabili si in timp ce concluziile stiintei nu sunt definitive, exista anumite descoperiri ce sunt motive reale de ingrijorare.

Lactatele pot creste riscul cancerului

Exista studii multe, multe opinii, care indica faptul ca un consum mare de lactate ar avea legatura cu anumite tipuri de cancer. Intr-un studiu, femeile care au consumat zilnic jumatate sau chiar un sfert de cana de lapte de vaca zilnic, pot avea o crestere a riscului de a dezvolta cancer mamar cu 30 de procente. Consumul unei singure cani pe zi a crescut riscul cu 50 de procente, in timp ce 2-3 cani zilnic, au fost asociate cu o crestere de 80%! Alte cercetari au aratat ca un consum regulat de produse lactate creste riscul cancerului la prostata, intr-un studiu in care barbatii au baut 2 sau mai multe pahare de lapte zilnic, prezentand un risc de doua ori mai mare sa dezvolte un cancer avansat de prostata comparativ cu cei care nu consuma deloc.

In timp ce majoritatea cunoastem faptul ca argumentul principal care aduce in discutie lactatele este continutul sau ridicat de calciu,

Poate ca nu e chiar benefic oaselor

In timp ce majoritatea cunoastem faptul ca argumentul principal care aduce in discutie lactatele este continutul sau ridicat de calciu, avand astfel capacitatea teoretica de a proteja impotriva osteoporozei, anumite cercetari au aratat ca beneficiile nu sunt nici pe departe atat de mari, iar riscul fracturilor nu este redus. Intr-un studiu care a inclus un numar de aproape 100000 persoane, barbatii care au consumat mai mult lapte in adolescenta, au avut o rata mai mare de fractura a oaselor ca adulti. Alte studii nu au aratat nicio legatura intre aportul de calciu din lapte si riscul de fractura in cazul femeilor sau a barbatilor. Alt studiu, a aratat ca femeile care au baut zilnic 2 sau mai multe pahare de lapte, au prezentat un risc mai ridicat de fracturi, comparativ cu cele care au consumat mai putin de un pahar.

Poti obtine calciu de la alimente care nu sunt lactate

Daca renunti la lactate, poti avea multi substituenti la fel de eficienti. Laptele, branzeturile si alte produse lactate reprezinta o sursa de calciu, proteine si vitamina D, alte substante nutritive importante, dar varza, broccoli, kale, semintele de susan sunt si ele surse bune de calciu, bogate in vitamina K si alti nutrienti necesari sanatatii oaselor. Partea buna este aceea ca avem multe surse si modalitati usoare de a introduce in alimentatia noastra astfel de proteine si nutrienti necesari sanatatii per total.

Vitamina D este continuta si de alte alimente

In privinta vitaminei D, aceasta nu se gaseste in mod natural in produsele lactate, in majoritatea cazurilor, ea fiind adaugata in procesul de procesare a laptelui. Putine alimente contin in mod natural vitamina D, pestele gras fiind una din exceptii, sucul de portocale si laptele pe baza de plante te pot ajuta sa ai parte de vitamina D, la fel ca si multe suplimente.

Poti inlocui usor lactatele

Daca iti doresti o alimentatie in care lactatele sa nu existe, poti cauta cele mai curate alternative! Mergi pe nuci organice, seminte, boabe, fara adaos de zahar sau conservanti. Laptele de migdalele, ovaz, alune, quinoa sunt usor de facut si le poti indulci cu sirop de artar sau curmale, la care poti adauga arome ca scortisoara sau vanilie. Poti cauta de asemenea branza vegana sau sa gasesti multe alternative delicioase din carti sau diversi specialisti care promoveaza o alimentatie sanatoasa.