Martha Bibescu si Soiree de la mode by Alin Galatescu

Viata de film a printesei si scriitoarei Martha Bibescu, a fost daruita cu toate atuurile femeii perfecte: frumoasa, inteligenta, eleganta, talentata si bogata.

Viata de film a printesei si scriitoarei Martha Bibescu, a fost daruita cu toate atuurile femeii perfecte: frumoasa, inteligenta, eleganta, talentata si bogata. Atuurile insa, nu i-au adus o viata perfecta!

S-a nascut intr-una dintre cele mai importante familii din Romania. A primit o educatie aleasa, iar frumusetea ei l-a vrajit pe printul George Valentin Bibescu. Avea doar 14 ani cand a avut logodna,16 cand s-a casatorit si a devenit mama la 17 ani. Medicii i-au recomandat repaos sexual 2 ani, dupa nasterea mult prea devreme. Printul s-a consolat intr-un lung sir de infidelitati care au alimentat barfele epocii.
La 17 ani face o pasiune pentru varul printului, insa, fiind respinsa, experienta primei iubiri extraconjugale se transforma intr-una dureroasa pentru frumoasa printesa. A inteles ca este mai bine sa se faca iubita, decat sa ofere dragostea.

Martha Bibescu isi gaseste implinirea in scris. Una dintre insemnarile ei ne destainuie:

Amantele lui George mi-au redat doua lucruri nepretuite: singuratatea si libertatea. Sotul meu sufera din cauza superioritatii mele intelectuale, furios ca nu este el pe primul plan.

Printesa are mai multe idile de-a lungul timpului, Palatul Mogosoaia fiind motivul pentru care Martha Bibescu a ales sa ramana alaturi de sotul infidel. Dupa tentativa de divort, George Bibescu cumpara si ii face cadou palatul Mogosoaia. Printesa a avut bucuria ca primul vizitator sa fie Regina Maria cu care leaga o frumoasa prietenie.

Cand palatul Mogosoaia a fost jefuit in Primul Razboi Mondial, suferinta ei a fost uriasa si a cheltuit toti banii obtinuti din vanzarea cartilor scrise. A ramas langa sotul infidel pana la moarte. Printesa a parasit Palatul Mogosoaia dupa venirea comunismului si numai dupa ce s-a asigurat ca locul va fi trecut pe lista monumentelor istorice.
Paraseste tara in 1945, stabilindu-se in Franta.Martha Bibescu a scris aproape 40 de carti, majoritatea publicate in Franta. In 1954, Academia Franceza ii ofera Marele Premiu de Literatura, iar in 1955 a fost aleasa membra a Academiei Regale de Limba si literatura Franceza. Ultimii ani la Paris au fost traiti cu modestie, scriind in continuare. O perioada mai lunga de timp, a fost imaginea casei Dior, purtand cu mult stil si eleganta tinutele. Din pacate, pe mormantul ei, scrie:
“Marthe Bibesco ecrivain francais“ nu “Martha Bibescu printesa romanca”.

Printesa si scriitoare, Martha Bibescu ramane un Icon model dincolo de ani si in memoria ei, Soiree de la mode by Alin Galatescu, a prezentat o noua editie. Frumusetea, inteligenta si eleganta sa, vor incanta si ramane model demn de urmat peste generatii.

Autor: Beatrice Lianda Dinu