Reusesc acesti ochelari anti lumina albastra sa faca diferenta, avand in vedere ca multe studii au aratat ca lumina albastra de la ecranele diverselor dispozitive interfereaza cu ceasul corpului si perturbarea somnului, a ceasului nostru interior?
In cazul in care nu stii foarte multe, lumina albastra face parte din spectrul de culori care face lumina pe care o vedem, deci este in permanenta in jurul nostru. Dispozitivele moderne tind sa fie iluminate din spate cu lumina LED care contine lumina albastra si galbena in proportie de 50/ 50. Si stand mai toata ziua cu ochii in ecran – fie monitor sau smartphone – expunerea este una ridicata si are legatura cu diabetul, bolile de inima, degenerescenta maculara (care poate cauza reducerea vedereii sau o vedere incetosata), alaturi de multe altele.
Studiile au aratat ca folosind ecranele care te expun luminii albastre, suprima melatonina, hormon care te ajuta sa ai parte de somn. De aceea, cantitati mici te pot ajuta sa stai alert si treaz, in timp ce cantitati mai mari pot perturba ceasul corpului; anumiti specialisti sustin ca poate afecta tulpina ochiului si provoca dureri de cap. Un studiu din 2017 sustinea ca expunerea la lumina albastra intre orele 21:00 si 23:00 pot afecta calitatea si durata somnului.
De aici si utilitatea acestor tip de ochelari anti lumina albastra; conceptul are cativa ani, dar stilurile au diferit de-a lungul timpului. Quay are astfel de ochelari despre care sustine ca poate reduce oboseala ochilor, vederea neclara si durerile de cap. Se simt ca o pereche de ochelari obisnuita si clara, doar ca exista o usoara nuanta galbena cand te uiti in jur.
Cei care i-au purtat au afirmat ca au simtit o imbunatatire in privinta somnului; intreruperea somnului nu prea a existat pe timpul noptii. Ca utilizator obisnuit nu poti sa dai un calificativ exact, fie ca isi fac treaba sau este efectul Placebo care functioneaza, dar daca achizitionezi asa ceva, ar fi indicat si sa-i porti, pana cand studiile vor veni cu argumente pro in mod real.