Ritmul circadian este o consecinta a ciclului lumina-intuneric de 24 de ore si este unul dintre cele fundamentale ale Terrei, influentand si reglementand procesele biochimice cruciale.
Ciclul de lumina zilnica este intrinsec supravietuirii, oamenii evoluand cu un “ceas biologic” pentru a-l monitoriza – un sistem adaptat de mentinere, condus de un pacemaker circadian in creier care raspunde luminii. Modelele circadiene cum ar fi ciclul somn-trezire si fluctuatia hormonilor, sunt urmate de aproximativ de 24 de ore de fotoperioada si trebuie resetata zilnic pentru a mentine sincronizarea cu timpul mediului in care traim.
Acest proces de aliniere a ritmurilor biologice interne la indicii de timp extern – este obtinut prin intermediul expunerii regulate catre perioadele naturale ale luminii zilnice si intuneric.
Din punct de vedere istoric, alternanta previzibila ale luminii zilei si intunericului, permit antrenarea procesului numit ritmul circadian catre semnalele corective de mediu. Cu toate astea, cu adoptarea luminii electrice, societatile industrializate sunt in mod obisnuit supuse perioadelor prelungite de lumina artificiala la ore nepotrivite, distorsionand limitele dintre zi si noapte. Dovezile experimentale asimiliate arata ca alinierea necorespunzatoare circadiana asociata cu modelele moderne de iluminare pe timp de noapte, pot perturba sincronicitatea proceselor biologice esentiale, ceea ce duce la cresterea incidentelor anumitor tipuri de cancer, disfunctii metabolice si tulburari psihice.
Abilitatea de a controla expunerea la lumina zilnica cu ajutorul unui comutator, extinde munca si destinderea pana tarziu in noapte, o problema delicata daca e sa ne gandim la consumul energiei electrice seara tarziu si in mod particular in pat. Iluminarea care provine de la diverse dispozitive ca tablete si smartphone-uri, au lungimea de unda scurta, asta insemnand ca ele contin concentratii mari de lumina albastra, pe care creierul le interpreteaza ca fiind lumina zilei. Desi lungimile de unda albastre sunt benefice in timpul orelor zilei – stimuland vigilenta, timpul de reactie si starea de spirit, dupa apus, lumina albastra suprima hormonul de inducere a somnului – melatonina, este intarziat ritmul circadian si se creeaza o mini situatie de jet lag social.
Modelul ritmului zilnic – influentat de ciclul de 24 de ore lumina-intuneric este atat de accentuat, incat oamenii sunt considerati biochimic, “diferiti” de la zi la noapte. Intelegerea acestui fenomen este cheia dezvoltarii unei rutine optime de a merge la culcare si minimizarea complicatiilor de sanatate asociate cu expunerea la lumina albastra pe timp de noapte.
Desi stilul de viata modern se adapteaza usor la ziua extinsa in mod artificial, masurile propuse pentru reducerea jet lag-ului social si pierderea tulburarilor de somn sunt la locul lor. Tehnologia de blocare a luminii albastre care include ochelari si filtre pentru ecran, elimina “regiunea” albastra a spectrului de lumina. Pe de alta parte, indepartarea electronicelor de fata si diminuarea setarilor de luminozitate, sunt metode simple si eficiente pentru a limita expunerea si a “intra” in ritmul natural al vietii zilnice.
Jet lag-ul este o afectiune fiziologica care rezulta din schimbari ale ritmurilor circadiene ale organismului, cauzate de calatoriile rapide pe distante lungi (est-vest sau vest-est). Cei care sunt afectati in mod puternic, nu pot manca, nu pot dormi, sunt irascibili, sufera de dureri de cap. Ca regula generala dar nu sigura, pentru fiecare ora diferenta, ai nevoie de cate o zi pentru a te „regla”. Termenul de jet lag este folosit deoarece, calatoriile in trecut nu erau atat de rapide ca astazi incat sa provoace aceasta desincronizare vizibila.