Cariera de model, mai ales al unuia de real succes, a fost si este in continuare una dintre cele mai dorite de multe dintre persoanele tinere. Ceea ce nu iau de multe ori in considerare, sunt riscurile acestei profesii, care se pot dovedi reale pericole, atat in ceea ce priveste cariera in sine, cat si in ceea ce priveste aspecte ce tin de viata personala si/sau publica a acestora.
Unul dintre cele mai “sensibile” aspecte din viitoarea cariera a unui model aspirant, indiferent ca vorbim de o fata sau de un baiat, este semnarea contractului cu o agentie, ce are ca obiect declarat de activitate, promovarea si gestionarea activitatii de modelling propriu-zis, cu serviciile aferente acesteia, si anume, colaborarea cu alti “jucatori“ ai acestei industrii: fotografi, persoane ce se ocupa de pregatirea unui model (hair-style, make-up), creatori de moda, etc, cat si cu beneficiarii directi ai serviciilor oferite de catre modele, cei care sunt considerati “clienti”. Cei din urma, pot fi de la persoane particulare, creatori de produs, pana la marile case de moda sau firme cu zeci de produse carora trebuie le fie prestate servicii de reclama si publicitate.
– Fiecare agentie, inca de la primele contacte cu modelul aspirant, subliniaza necesitatea semnarii de catre model a unui contract, pentru ca in acest fel, sa poata sa il reprezinte in relatiile cu tertii (casa de moda, clienti, etc ). Ceea ce este extrem de important pentru modelul respectiv, este modul de abordare al acestei probleme. Un lucru la fel de important de retinut, este faptul ca niciodata, dar absolut niciodata, nu se semneaza respectivul contract pe loc, oricat de multe presiuni ar pune agentia pe model si oricat de multe asigurari de onestitate ar oferi.
Daca agentia este atat de serioasa si profesionista pe cat pretinde ca este, va permite persoanei care doreste sa fie model reprezentat de acea agentie, sa intre in posesia documentului si sa aiba posibilitatea sa se consulte cu un specialist sau cu oricine doreste, oferindu-i de asemenea si un ragaz de gandire, in limite rezonabile.
– Este recomandat pentru model ca in momentul semnarii contractului in fata reprezentantilor agentiei, sa fie insotita de o persoana care detine un minimum de cunostinte cu caracter juridic si/sau administrativ, aceasta persoana putand fi un specialist, ca de exemplu: un avocat sau un jurist, sau o alta persoana care profeseaza intr-un domeniu conex acestora, iar in ceea ce priveste modelele cu varsta sub 18 ani este obligatorie si prezenta parintelui, tutorelui sau reprezentantului legal al acestora.
De asemenea, este necesara verificarea cu foarte multa atentie si prudenta a tuturor informatiilor consemnate in respectivul document, informatii care trebuie sa fie identice cu cele prezentate in contractul pe care modelul a avut deja posibilitatea sa il studieze, iar in cazul in care unele dintre aceste informatii nu coincid, sa se discute pe larg asupra lor si sa se solicite toate lamuririle necesare, fara a se omite niciun detaliu, oricat de nesemnificativ ar parea acesta.
– Datorita faptului ca o mare parte din modelele aflate la inceput de cariera urmeaza in paralel diferite forme de invatamant, adica sunt eleve sau studente, este important ca respectivele obligatii din contractul semnat cu agentia, sa nu interfereze si sa puna in pericol desfasurarea cu consecventa al actului educational, fiind de dorit ca modelele sa-si finalizeze studiile pe care si le-au ales. Acest aspect este foarte important si datorita faptului ca meseria de model, in general, este pe o perioada determinata, fiind posibila necesitatea reprofilarii din punct de vedere al carierei la un moment dat.
– Tot legat de acest aspect al oportunitatilor de dezvoltare a carierei, atat din punct de vedere strict profesional, cat si la nivel educational, este recomandat ca perioada de timp pentru care este semnat contractul cu respectiva agentie sa nu depaseasca intervalul de 1 an, cu posibilitatea prelungirii acestuia, prin acordul liber exprimat al ambelor parti. Acesta situatie are in vedere cazul in care un model doreste sa-si continue studiile in alta tara sau oras, si, implicit, nu mai poate sa lucreze pentru acea agentie, sau cand, tot datorita acestei situatii mai sus -mentionate, modelul doreste ca respectivul contract sa fie preluat de o alta agentie, ce activeaza in zona unde va ajunge sa studieze sau sa-si desfasoare activitatea.
– Pe langa importanta acordata modului de retribuire al modelului, deoarece acesta va fi platit pe baza unui comision oferit de agentie si care este oligatoriu sa fie stipulat in clar in contractul semnat, modelul aspirant, impreuna cu persoana care o va reprezenta (parinte, specialist), trebuie sa acorde o importanta sporita conditiilor de munca pe care agentia i le va oferi, de-a lungul intregii perioade contractate, conditii ce nu trebuie sa puna in pericol in niciun fel sanatatea, viata sau reputatia modelului despre care este vorba.
Acestea ar fi foarte pe scurt principalele aspecte ce au caracter de obligativitate in ceea ce priveste semnarea unui contract cu o agentie care sa se constituie intr-o veritabila “rampa de lansare” pentru orice model aspirant, insa dincolo de acestea, este recomandata prudenta si atentia tocmai in vederea evitarii unor situatii neplacute: a se cadea victima unor infractiuni de escrocherie sau furt, pana la cele mai grave ce privesc traficul de persoane, exploatarea acestora prin prostitutie, sau alte asemenea fapte penale cu caracter agravant.
Articol oferit de Jurist Mariana Botez