Asteptarea este un sentiment destul de incercat in perioada pandemiei, multi dintre noi gasindu-se in aceasta stare, o stare de asteptare, dar … asteptand ce? Din nefericire e o stare specifica intr-o astfel de situatie, dar de ce ne simtim asa? Cum putem fi mai prezenti in viata de zi cu zi?
Fiecare dintre noi este familiarizat cu acel sentiment de a privi inainte catre viitoarea vacanta, catre urmatoarea sarbatorire a unei zi de nastere, samd. Cu toate acestea, acum se simte un pic ciudat, o asteptare fara niciun scop parca, doar o deschidere catre natura si catre libertate; in plus, toti suntem cu privirea spre un orizont care sa ne aduca o rezolvare a situatiei actuale. Asteptam revenirea la o normalitate, fara a fi nevoiti sa stam in carantina, fara frica contaminarii, fara frica ca putem fi pusi pe pauza oricand, fara teama ca nu ne putem vedea cu cei apropiati.
Si pauza este doar in activitatile noastre, timpul si viata mergand inainte si continuand, indiferent de asteptarea noastra. Asa trebuie sa gandim si noi si sa ne concentram pe viitor si pe ceea ce vom face. Bineinteles ca acum trebuie sa gandim mai diversificat si sa avem si un plan B, poate si un plan C, dar ideea e ca trebuie sa mergem inainte. Si trebuie sa constientizam ca timpul pierdut, fara a face nimic, nu-l primim inapoi! Asa ca, indiferent de situatie, trebuie sa trecem la actiune!
Incertitudinea
Un scenariu experimentat de multe persoane este acela in care, inainte de pandemie, ei asteptau o anumita imbunatatire in viata, fie ca vorbim de o marire de salariu, un loc de munca mai bun, o masina noua. Astfel de ganduri sunt foarte bune, doar ca devin un avantaj atunci cand cei ce aveam astfel de asteptari, refuzam realitatea prezentului, o respingem prin diverse modalitati. E situatia in care ti-ai pune fericirea pe pauza si nu ai vrea sa fii fericit si multumit pana cand nu ai respectivul lucru. Astfel, pierzi bucuria prezentului si tot ce se intampla, lucruri ce iti pot fi benefice, daca gandesti la rece.
Iar intr-o astfel de situatie, decat sa te gandesti la ce ai pierdut, incearca sa vezi noi oportunitati, sa incerci sa faci altfel lucrurile intr-o altfel de perioada! Trebuie sa iti pui intrebari de genul: ce vreau de fapt? Ce vreau sa invat? Ce exercitiu fizic ar trebui sa fac? Vreau sa fac niste cursuri online? Vreau doar sa ma relaxez?
Pauza
Disconfortul de a astepta un rezultat incert este ceva obisnuit in aceasta perioada, fiind des intalnit la multe persoane. In cazul in care te gandesti la aceasta situatie in sens evolutiv de supravietuire, a cunoaste ce urmeaza si a avea control asupra vietii sunt importante pentru supravietuire si bunastare, doar ca nu este cazul in aceasta situatie, cand nu poti rezolva ceva ce nu tine de tine. Si cand nu poti face asta, te simti blocat si ai un sentiment neplacut, ceea ce duce la anumite conflicte psihologice interioare destul de efervescente.
Cu toate acestea, exista anumite lucruri pe care le poti face pentru aceste sentimentele incomode si a nu simti asteptarea. A fi “prins” in totalitate de ceea ce faci, de activitati care iti plac – indiferent de natura lor, se pare ca functioneaza de minune, conform specialistilor. Tot ceea ce faci, trebuie sa aiba trei caracteristici comune: sa fie placut, sa fie suficient de provocator pentru a-ti pastra interesul – dar fara a te face sa simti frustrare si sa poata fi masurabil.
Veneratia
O alta strategie care se poate aplica, este aceea de a privi anumite filmulete despre Terra: peisaje grandioase, lucruri aproape incredibile dar cat se poate de palpabile si reale. Aceste lucruri chiar functioneaza, face asteptarea mai usoara chiar si in alte situatii decat cele prezente! La fel de important este sa fii in natura cat mai mult timp posibil, iar ca un plus, astfel de experiente sunt foarte bune pentru sanatatea mintala in general. Mindfulness-ul functioneaza mai ales ca antidot in cazul calatoriilor mentale in timp. Daca iti faci griji de lucruri care se pot sau nu intampla in viitor sau care s-au intamplat in trecut, mindulness lucreaza in mai multe moduri pentru a reduce stresul si a te ajuta sa te concentrezi pe “acum”. Este foarte util in perioade de incertitudine.
Cum gestionam asteptarea?
Ia o pauza!
Meditatia te poate ajuta sa realizezi ca esti plecat cu gandirea undeva in viitor! Meditatia si mindfulness-ul sunt instrumente foarte bune, deoarece te fac sa fii prezent acum. Si o poti face simplu, doar concentrandu-te pe respiratie timp de cateva minute.
Invata ceva nou!
Activitati care iti pun mintea la lucru te ancoreaza in realitate si in prezent. Trebuie doar sa ajungi in momentul in care ele devin placute si suficient de atractive incat sa iti doresti sa le continui. Si exista anumite activitati ca jocurile video de exemplu, care te tin in priza, dar daca nu te identifici cu astfel de activitati, ai putea incerca sa inveti o limba straina. Si exista astazi multe instrumente si aplicatii care functioneaza exact ca un joc!
Totul este minunat
Sentimentele de admiratie usureaza disconfortul specific perioadelor de asteptare. Iar a vedea de exemplu un peisaj frumos, inedit, genereaza aceste senzatii, vestea buna fiind aceea ca videoclipurile sau fotografiile sunt la fel de eficiente ca si cum le-ai vedea in realitate. Uita-te pe fotografiile sau videoclipurile facute pe unde ai calatorit si lasa sentimentele bune sa-ti patrunda in viata!
Fii tu insati!
Gaseste de facut acel lucru care te pune intr-o stare frumoasa si gandeste-te ca nu trebuie sa fie ceva ce ii place si altcuiva. Fiecare are un flux diferit de activitate si trebuie sa te gandesti ca ceea ce nu este ok pentru altii, este bun pentru tine. Orice ai de facut si iti place, fa din toata inima!
Muzica
Danseaza pe muzica preferata, activitati fizice precum dansul ii pot da creierului o pauza. Efectuarea unor astfel de activitati pot fi cu adevarat linistitoare, oferindu-i mintii odihna. Asa ca, gaseste o melodie (sau mai multe!) care te face fericit si misca-te!