Boli intestinale are toate lumea, iar daca nu sunt considerate la prima vedere grave, iar apoi se linistesc, nu se prea iau masuri decat maxim cateva pastile, fara un consult specializat. Iar cand te afli in situatia in care, ca mama, ai multe de facut – obligatii normale ale vietii de zi cu zi si esti apasata si de o durere de stomac, totul devine foarte foarte greu, coplesitor.
Si sunt multe mame in aceasta situatie si stii faptul ca nici nu merg la medic, chiar daca se plang de mult timp de manifestari ca balonarea, constipatia sau alte probleme specifice stomacului. Au renuntat la alcool, lactate si mult timp il petrec in apropierea baii. Din nefericire, femeile sunt mult mai predispuse sa aiba probleme gastrointestinale cum ar fi sindromul de colon iritabil sau constipatie cronica, comparativ cu barbatii. Hormonii, anatomia, raspunsul la stres, pot duce la aceste probleme de sanatate, lipsa somnului, mancarea consumata in ritm haotic, ingrijorarile, toate pot creste aceasta sensibilitate a intestinului. Folosirea in exces a antibioticelor si dieta occidentala cu continut redus de fibre, zahar, grasimi, alimente procesate, schimba de asemenea echilibrul bacteriilor si flora care ne mentin corpurile sanatoase. Aceasta modificare se pare ca are legatura cu o crestere a riscului de a dezvolta boala Crohn si colita ulcerativa, doua forme inflamatorii de boala a intestinului, al carui debut tipic este intre 15 si 35 de ani.
In pofida disconfortului cronic, multi adulti nu cauta tratamente pentru probleme de digestie cronica, multi, mai nou, merg online si isi dau singuri diagnosticul. Doar ca aceasta nu este o solutie reala, simptomele digestive sunt ca un puzzle si din nefericire, daca adopti o astfel de metoda de autodiagnosticare, ai mari sanse sa dai gres. Este foarte important sa te consulte un medic specializat, care sa iti vada istoricul, sa iti asculte si sa-ti cunoasca stilul de viata, sa iti faca un studiu fizic complet, sa faca analize in laborator, pentru ca, in final, sa identifice problema reala. Si nu de multe ori, femeile care au mers intr-un final la medic au fost diagnosticate cu probleme de sanatate care nu aveau nicio legatura cu autodiagnosticarea.
Boli intestinale – decodificate
Daca ai avut probleme digestive timp de aproape 3 luni si nu ai reusit sa le elimini, e timpul sa mergi la medicul de familie sau gastroenterolog, de cele mai multe ori acestea fiind un semnal al unor boli intestinale. Si acest lucru trebuie sa il faci imediat daca ai probleme ca scaunul sangeros, scadere inexplicabila in greutate, dureri severe. Care ar fi cele mai importante semnale ale unor diagnostice intalnite in mod frecvent, vezi in continuare.
Refluxul gastroesofagian are o senzatie de ardere in stomac sau in mijlocul pieptului, rezultat al refluxului acid care se intoarce din esofag. Multi dintre noi pot experimenta aceasta senzatie din cand in cand, mai ales dupa o masa copioasa seara tarziu. Dar cand refluxul acid loveste de mai multe ori sau des, acest lucru poate fi un semn al refluxului gastroesofagian, o boala digestiva care are un impact destul de insemnat asupra populatiei.
In plus fata de aceasta durere, poti experimenta respiratie urata, o descompunere a dintilor, stari de greata, dureri abdominale, probleme de inghitire.
Sindromul colonului iritabil face ravagii in intestine si este cea mai comuna dintre multitudinea de boli intestinale, afectand functiile tractului digestiv, dar nu este cauzat de anomalii structurale si nu dauneaza organelor sau tesuturilor. Simptomele includ dureri abdominale, diaree, constipatie, crampe, balonare.
Bolile inflamatorii intestinale reprezinta o problema in care exista o inflamatie cronica in intestin si poate provoca daune fizice semnificative. Exista doua forme principale: colita ulceroasa care afecteaza colonul si rectul si boala Crohn care poate afecta orice parte a tractului digestiv, de la gura la anus. Pentru ambele forme ale acestei boli intestinale, semnalele includ diaree, scaune sangeroase, scadere in greutate, dureri abdominale. Bolile inflamatorii intestinale sunt asociate de multe ori cu complicatii dincolo de tractul digestiv: artrita, eruptii cutanate, ulcere in gura.
Boala vezici biliare are ca simptome senzatia de greata, varsaturi, diaree, febra, durere in partea superioara dreapta a abdomenului, care radiaza spre partea superioara a spatelui. Vezica biliara este mica, in forma de para, se afla sub ficat si stocheaza bila, care ajuta la descompunerea si digerarea grasimii in intestinul subtire. De multe ori, anumite particule dure sau „pietre” se formeaza si blocheaza conductele biliare, fapt ce duce la inflamarea vezicii biliare, de aici simptomele enumerate mai sus. In cazul in care o astfel de piatra blocheaza conducta catre intestin, o rezerva a bilei poate cauza urina inchisa la culoare, scaune deschise ca nuanta, febra, batai rapide ale inimii, icter.
Endometrioza este de regula dureroasa si apare cand tesutul endometrial se intinde dincolo de uter, spre alte parti ale abdomenului, ca ovare sau trompe uterine. Simptomele tipice de endometrioza sunt dureri pelviene, in special in timpul menstruatiei, perioadelor „grele”, dureri in timpul actului sexual, infertilitate. Pentru ca tesutul endometrial inflameaza abdomenul, poate invada rectul, intestinul, dand nastere balonarii, senzatiilor de greata, diareei, constipatiei.
In jurul Sindromul intestinului permeabil sau „leaky gut” sunt multe discutii despre ce il cauzeaza, existand multe opinii care spun ca poate aparea in urma unei diete sarace, a multor antibiotice, alte aspecte ale vietii moderne, care pot uza mucoasa intestinala, permitand bacteriilor si substantelor alimentare sa penetreze intestinul si sa ajunga in fluxul sanguin. Cei care sustin aceasta notiune, afirma in acelasi timp ca aceasta problema cronica de sanatate reprezinta reactia corpului la microbi. Nu se pune problema permeabilitatii intestinului, dar cercetarile nu pot afirma sigur ce poate creste aceasta permeabilitate sau ce rezulta din aceasta. Daca experimentezi simptome neobisnuite poate fi tentant sa accepti o explicatie care te incadreaza in forme mai usoare ale bolilor de intestin, dar cel mai bine este sa mergi la medic.
Pentru cele care sufera de tahicardia posturala ortostatica (una din acele boli intestinale regasite intr-un anumit interval de varsta, in cazul de fata pentru femeile avand intre 13 si 50 de ani), creierul nu se poate ocupa sa regleze automat tensiunea arteriala, functia intestinului si alte functii importante, mai ales cand persoana s-a ridicat in picioare dupa ce a stat intinsa. Cele mai comune simptome sunt ameteala, bataile rapide ale inimii, lesin, iar in anumite cazuri, probleme digestive ca senzatia de greata, constipatie, diaree, dureri abdominale, balonare.