Cu certitudine te-ai intersectat si tu cu multe mituri despre somn, unele combatute, alte inca aflate in centrul unei polemici. Daca te simti obosita sau ai probleme de somn, poate ca ceva nu este ok in rutina ta!
Mit 1
Ai nevoie de mai putin somn pe masura ca inaintezi in varsta
Acest lucru nu este adevarat, chiar daca vei incepe sa dormi mai putin cand te indrepti spre varsta a treia, datorita schimbarilor hormonale si a imbatranirii propriu zise. Pe masura trecerii anilor, pierdem celulele care produc substantele ce favorizeaza somnul – ca melatonina, volumul creierului scade, toate ducand la un adormit din ce in ce mai dificil.
Solutionare. Incearca sa dormi 7-8 ore pe noapte, iar daca nu poti sa dormi atat si te simti odihnita, nu e nicio problema! Incearca sa iti faci o rutina in fiecare seara care te relaxeaza! Probleme de somn ca apneea de somn sunt din ce in ce mai frecvente in randul femeilor in timpul si dupa menopauza; vorbeste cu medicul de familie pentru putin ajutor!
Mit 2
Alcoolul te adoarme
Unul din acele mituri despre somn partial adevarate: alcoolul te adoarme mai repede, dar iti afecteaza calitatea somnului si sigur ai observat acest lucru daca ai consumat alcool inainte de somn. Stadiile somnului iti vor fi afectate, iar dimineata nu vei fi foarte ok, nici ca stare de dispozitie.
Solutionare. Daca ti-ai facut un obicei sa consumi alcool in fiecare seara, incearca sa schimbi lichidele, poate la inceput treptat, substituind cu un ceai de musetel. Trebuiesc evitati stimulentii – cafeina, iar daca ai consumat alcool, lasa cel putin o ora inainte de somn pentru fiecare pahar consumat. Daca ai probleme de somn, ai putea folosi cateva stimulente, dar daca problema persista o saptamana, mergi la medic!
Mit 3
Exercitiile fizice imbunatatesc somnul
O face dar nu cele solicitante si nu cu putin timp inainte de somn! Iti va fi stimulat creierul, iar temperatura corpului va creste.
Solutionare. Exercitiile fizice trebuiesc facute mult mai devreme, o plimbare rapida la lumina zilei ajutandu-te la reglarea ceasului interior al corpului. Receptorii din ochi raspund la lumina si intuneric prin ajustarea productiei de melatonina. Lumina reduce melatonina, corpul primind mesajul ca este timpul zilei si ajuta la medierea vigilentei. Intunericul permite nivelului de melatonina sa creasca, transmitand corpului ca este noapte si e timpul pentru somn. Este recomandata o camera de somn intunecoasa.
Mit 4
Cititul in pat este un bun mod de relaxare
Conform specialistilor, patul trebuie sa fie folosit doar pentru relatii intime si dormit, de aceea trebuie sa te concentrezi pe o eficienta de 100% pe dormit. Orice altceva faci, iti stimuleaza creierul, facand somnul din ce in ce mai dificil, distrugand conexiunea pat – somn.
Solutionare. Nu trebuie in pat nimic care sa aiba ecran, nimic care sa stimuleze activitatea creierului … nici carti, nimic. Daca totusi, cititul face parte din rutina ta iar somnul tau este de calitate, atunci continua; in caz contrar, ar trebui sa renunti!
Mit 5
Telefoanele mobile sunt ok in modul noapte
A reduce lumina de la cea normala la una mai puternica, o nuanta mai calda, este un lucru bun si poate ajuta, dar interactiunea propriu zisa cu telefonul, tot transmite semnale catre creier. Interactiunea in modul „noapte” cu lumina si sunetul scazute stimuleaza eliberarea hormonilor de placere – dopamina si adrenalina, ceea ce te va tine treaz.
Solutionare. Intrerupe orice interactiune cu telefonul cu cel putin o ora inainte de culcare! Daca te gandesti la alarma ceasului de pe telefon, solutiile mai vechi – ceas cu alarma, functioneaza la fel de bine!
Mit 6
O baie calda te adoarme
Unul din acele mituri despre somn cu dus si intors: da, dar baia calda creste temperatura corpului care trebuie sa scada pe masura ce te indrepti spre somn. Acesta este unul din motivele pentru care transpiratiile nocture si alte astfel de manifestari din timpul menopauzei perturba somnul in aceasta perioada.
Solutionare. Trebuie sa te asiguri ca apa nu este fierbinte si nu incerca sa adormi imediat ce ai facut baie! Corpul trebuie sa aiba timp suficient sa se raceasca, iar dormitorul trebuie sa nu fie foarte incalzit comparativ cu restul casei. Lenjeria de pat si hainele de noapte trebuiesc sa fie usoare, din bumbac si confortabile.
Mit 7
A te trezi devreme inseamna ca ai dormit destul
Nu neaparat, pentru ca, daca nu esti in forma si te simti molesit toata ziua, cu siguranta somnul nu a fost suficient si/sau de calitate. Daca te trezesti constant noaptea, ar putea fi un semn a unei probleme de sanatate si poate fi apnee de somn, sindromul picioarelor nelinistite sau altceva.
Solutionare. Poate nu ai luat in calcul, dar animalele de companie nu ar trebui sa doarma cu tine, pentru ca iti iau din cursivitatea somnului. Trebuie sa practici tehnici de relaxare, iar daca somnul tau nu este de calitate, te poate afecta pe termen lung, putand dezvolta anumite boli cronice.