Calciu suficient – o intrebare care cu siguranta se afla in mintea multora. Inainte de toate, calciul este un mineral extrem de important pentru oase, el avand un rol important in circulatia nervoasa, pentru contractiile muschilor si coagularea sangelui. Il pierdem zilnic in urina, transpiratie, excremente, iar in cazul in care nivelul calciului din sange scade, calciul este luat din oase si pus in sange, pentru a mentine nivelul echilibrat. Astfel ca, consumul unei cantitati de calciu este vital pentru a mentine nivelurile adecvate in sange si oase.
Ce inseamna pentru corp, calciu suficient? Care este doza zilnica?
In urma cercetarilor, avem astazi dovezi puternice care afirma ca o cantitate zilnica sub 500 mg duce la o pierdere osoasa accelerata, ceea ce are drept consecinte ulterioare osteoporoza si fracturi. In general, specialistii ar recomanda aproximativ 1000 mg calciu zilnic, doar ca aceasta cantitate difera de la o varsta la alta. Copii intre 9 si 18 ani ar avea nevoie zilnic de o cantitate de calciu de 1300 mg, femeile cu varsta peste 51 de ani ar trebui sa consume 1200 mg.
Exista de asemenea anumite grupuri de oameni care sunt cu un risc crescut al deficientei de calciu, cum ar fi femeile aflate in postmenopauza, persoane cu intoleranta la lactoza sau alergie la laptele de vaca.
Intrebarea care se pune este cati dintre noi obtinem din mancare aceasta cantitate? In realitate, majoritatea putem obtine cu usurinta o cantitate pe jumatate din mancare, iar a lua calciul adecvat din suplimente, reprezinta o modalitate excelenta de a creste aportul acestuia, deoarece calciul potrivit contine cantitati mari de calciu elementar care se dizolva foarte bine in corp.
Vorbeste cu medicul de familie sau cu un farmacist de incredere, pentru a-ti oferi produsul adecvat in functie de necesitatile proprii si incearca sa afli daca pot exista efecte secundare!
Alimente bogate in calciu
- Branza (veche si procesata) si branzeturi 40 g portie = 260 mg calciu
- Branza de vaci, ricotta, feta 150 g portie = 300 mg calciu
- Laptele proaspat, UHT, sterilizat, laptele praf, lapte de capra 250 ml = 300 mg calciu
- Bauturi soia 250 ml = 300 mg calciu
- Iaurt simplu, cu fructe, lapte batut 150 g portie = 243 g calciu
- Sardine in ulei, somon roz, conserve macro cu oase, creveti din conserve scursi 100 g portie = 382 g calciu
- Varza chinezeasca, varza kale, broccoli, spanacul, dar rata de absorbtie este slaba; majoritatea cerealelor nu au cantitati mari de calciu, decat daca sunt fortificate.