Cheltuielile pe baza emoţiilor reprezintă o consecinţă a nivelului de stres specific zilelor noastre, mulţi găsind în cumpărături un refugiu relaxant, care, reuşeşte să umple un anumit gol. Satisfacţia poate fi de scurtă durată sau pentru cei norocoşi, poate dura mai mult; evident, contează şi ce cumperi.
Există tipuri de persoane care se liniştesc şi îşi găsesc confortul în câteva pahare cu alcool sau în ceva dulce şi există persoane care au nevoie să meargă la cumpărături pentru a se răsfăţa; orice lucru mic nou cumpărat aduce bucurie, fie că e de durată sau are o viaţă limitată. Tentaţiile internetului şi formulele “cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” sunt foarte tentante, oferind câteodată produse la preţuri foarte bune, dar sunt şi periculoase prin crearea unei dependenţe.
Din nefericire, presiunile financiare sunt crescânde, timpurile sunt parcă mai complicate ca niciodată şi acest mecanism nu este sănătos pentru nimeni. Iar cheltuirea ineficientă a banilor în cazul persoanelor obişnuite pot face goluri mari nedorite în buget. Cum poţi trece peste aceste tentaţii? Cum poţi limita cheltuielile pe baza emoţiilor?
Din nefericire, în ultima perioadă, preţurile au crescut peste tot, de la cele mai simple lucruri până la cele ce au legătură cu întreţinerea lunară, cheltuielile efectuate în afara bugetului aducând o presiune mai mare în ceea ce priveşte stresul. Conform studiilor, aproape 30% dintre noi au probleme cu somnul noaptea din cauza creşterii cheltuielilor ce au legătură cu facturile, lipsa odihnei accentuând simptomele anxietăţii. Cheltuind bani pe termen lung nu ne aduce nimic bun; cu toate acestea, continuăm să o facem. De ce se întâmplă acest lucru?
Unii dintre noi folosesc cheltuielile pentru a face faţă mecanismului de echilibrarea a emoţiilor, de aici ieşind la iveală termenul de cheltuieli emoţionale. Acesta este un mod de a masca emoţiile dificile precum stresul, plictiseala, anxietatea şi stima de sine scăzută. La nivel fiziologic, când ne “tratăm” prin intermediul cumpărăturilor, nivelurile de recompensă ne liniştesc dar pe termen scurt, o situaţie pe care o putem compara, păstrând proporţiile, cu consumul drogurilor precum cocaina, opiacee, nicotina. Cumpărăturile ne oferă un nivel ridicat al dopaminei, ceea ce provoacă dependenţă. Problemele apar după consumarea faptului, după graba de moment, când majoritatea persoanelor care au cheltuit excesiv au un sentiment de vinovăţie la care se adăugă şi consecinţele financiare.
3 metode de a evita cheltuielile pe baza emoţiilor
- Evită deciziile rapide!
Trebuie să conştientizezi faptul că finanţele controlează stilul tău de viaţă şi nu “tentaţiile”. Tu, din punct de vedere al cumpărătorului, eşti cel care iei deciziile în privinţa a ceea ce cumperi şi ce nu. Având în minte acest lucru, începe prin să scrii argumentele pro şi contra astfel încât tot ceea ce cumperi să aibă raţionamente corecte şi bine justificate.
Încearcă să (te) înţelegi dacă ai nevoie sau dacă vrei ceea ce ai de gând să cumperi! Dacă suma de bani este mare şi te străduieşti să promovezi fericirea, poţi căuta alte modalităţi de auto – îngrijire care îţi pot uşura sentimentele negative. Yoga, meditaţia şi activitatea de a nota sunt modalităţi foarte eficiente de a te ajuta să ai parte de o intensitate redusă a stresului. Partea cea mai bună? Majoritatea sunt gratuite!
- Aminteşte-ţi valorile!
Propriile principii ne ghidează şi ne ajută să facem alegerile de zi cu zi, formând un set de valori personale care ne fac să fim ceea ce suntem astăzi. Conectarea cu propriile valori ne îndepărtează de lucrurile superficiale din viaţă, îndreptându-ne către lucrurile care contează cu adevărat. Dacă nu ai identificat până acum ceea ce contează cu adevărat pentru tine, adresează-ţi următoarele întrebări:
- Care sunt calităţile pe care le apreciezi?
- Ce fel de persoană vrei să fii?
- Pentru ce ţi-ar plăcea să fii amintită?
Identifică 3-4 valori comune în răspunsurile tale şi vei avea o imagine clară: acestea sunt valorile tale! Aproape tot ceea ce cumperi ar trebui să fie în conformitate cu cel puţin una dintre acestea.
Priveşte în interior!
A înţelege cauza fundamentală în ceea ce priveşte cheltuielile pe baza emoţiilor este primul pas pentru a înţelege ciclul, aşa că încearcă să îţi dai seama dacă speri în mod inconştient să acoperi anumite simţiri. Fiind mai conştientă în privinţa deciziilor cu privire la cheltuieli: te va ajuta să identifici anumite tipare recurente. Faci anumite cumpărături după ce vorbeşti cu cineva anume? După ce te cerţi cu partenerul? Sau poate când te plictiseşti? A avea o idee în privinţa declanşatorilor te va ajuta să înţelegi ce emoţii încerci tu de fapt să ascunzi.