Cori Grămescu, nutriţionist şi instructor de pilates, şi-a lansat de curând împreună cu editura Bookzone, prima sa carte. O poveste personală despre sănătate şi echilibru, o carte cu recomandări şi sfaturi atât din zona de sport, cât şi din zona de nutriţie, dar şi prima carte din România cu un cerc de suport pentru toţi cititorii.
„Vindecarea relaţiei cu mâncarea şi cu propriul corp” este mai mult decât o carte despre nutriţie, este povestea unui om care s-a luptat cu kilogramele în plus şi a câştigat, este povestea unei cariere de 17 de ani prin care Cori Grămescu a ajutat până acum peste 35.000 de oameni să-şi schimbe vieţile, să ajungă la greutatea dorită, fără epuizare şi fără înfometare.
Cartea este o invitaţie deschisă pe care Cori Grămescu o lansează tuturor cititorilor care vor să descopere secretele pentru un trup sănătos şi o inimă bucuroasă. În carte veţi descoperi răspunsuri la întrebări despre cum şi ce trebuie să mâncăm, dacă vrem să fim în formă, despre cum putem alege obiective realiste pentru transformare, dar şi despre modul în care stresul ne afectează digestia sau despre cum putem pune capăt mâncatului emoţional. Scris cu sinceritate şi prietenie, acest volum vă invită să vă regăsiţi în drumul dificil al autoarei spre cea mai bună versiune a sa şi să acceptaţi faptul că scăderea în greutate nu începe în stomac, ci într-o inimă care învaţă să-şi ofere iubirea şi înţelegerea pe care nu le-a primit niciodată de la ceilalţi.
Despre dietă, alimentaţie, stil de viaţă sănătos şi sport, într-un interviu în exclusivitate pentru cititorii revistei Famost.

La ce alimente trebuie să renunţăm definitiv pentru a slăbi?
Nu există niciun aliment care, pe cont propriu, să producă îngrăşare sau care nu ar trebui consumat niciodată. Însă, dacă vrem să slăbim, este important ca în majoritatea timpului să facem alegeri alimentare rezonabile, în care să prioritizăm consumul de legume, fructe şi proteine de bună calitate. Ne ajută în slăbire să consumăm cât mai rar produse procesate şi bogate în calorii, mâncare de tip fastfood, produse de patiserie, pizza, paste şi dulciuri concentrate ori băuturi alcoolice.
Sunt obligatorii cele 3 mese pe zi şi 2 gustări?
Nu în mod deosebit. Acest sistem pare că funcţionează mai bine la persoanele care se confruntă cu poftă de dulce şi obişnuinţa de a ronţăi constant, însă se poate slăbi foarte bine şi cu o schemă diferită de mese. Fiecare persoană are ritmul propriu; câtă vreme rămânem în deficit caloric sustenabil o să slăbim indiferent de numărul de mese pe care îl avem.
De ce ar trebui să mâncăm la fiecare 2 – 3 ore, chiar dacă nu ne este foame? Mâncatul atât de des nu provoca creşterea în greutate?
Creşterea în greutate se întâmplă atunci când mâncăm în mod sistemic peste nevoile energetice ale corpului nostru. Întotdeauna este indicat să ne ascultăm corpul şi să mâncăm doar atunci când simţim foamea în mod fiziologic, nu ar trebui să mâncăm mecanic sau forţat. Eficienţa modelului cu mese la 2-3 ore nu este susţinută prin studii ştiinţifice, e mai curând o practică comună în programele de bodybuilding, dar nu e neapărat reaplicabilă la oamenii care doresc să slăbească.
Există anumite fructe pe care trebuie să le mâncăm cu moderaţie?
Toate alimentele trebuie consumate cu moderaţie atunci când dorim să slăbim, pentru că trebuie să menţinem un deficit caloric prin care să ajungem să pierdem în greutate. Se recomandă ca în general, pentru menţinerea unei greutăţi corporale constante, să consumăm 2-4 porţii de fructe pe zi, undeva între 300 şi 600 de grame de fructe zilnic, în funcţie de restul meselor din meniul nostru şi de concentraţia în calorii a sortimentelor de fructe alese.
Cori Grămescu, spune-ne care este cel mai sănătos ulei de gătit?
Nu este indicat să gătim cu uleiuri vegetale, în general. Cele mai multe dintre ele sunt procesate şi au puncte de fumegare scăzute, ceea ce le face opţiuni nesănătoase pentru a găti. Este bine să folosim tehnici de preparare a alimentelor la temperatură joasă, prin înăbuşire, preparare la cuptor sau gătire la temperatură joasă şi să folosim pentru gătire unt clarifiat, care are cel mai ridicat punct de fumegare dintre grăsimile alimentare.
Este bine să mâncăm imediat după antrenament? Dacă da, ce ar trebui să conţină masă?
În general se recomandă să aşteptăm 45-90 de minute pentru masa de după antrenament, în funcţie de intensitatea cu care lucrăm. Este nevoie de acest interval pentru a permite circulaţiei sangvine să revină la normal după efortul fizic. Practic, cu cât antrenamentul a fost mai solicitant, cu atât avem nevoie de un răgaz mai mare pentru a putea digera corect alimentele. Mesele de după antrenament trebuie să conţină neapărat proteine şi legume, indiferent de obiectivul nostru – de slăbire, menţinere a greutăţii corporale sau creştere în greutate. În funcţie de obiectiv adăugăm sau nu grăsimi şi carbohidraţi şi ajustăm cantităţile de proteine şi legume.
Este bine să bem apă imediat după masă?
…