De ce ne place respectivul sport? Il practicam sau doar ne – ar placea? Pentru a gasi sportul preferat si a va ajuta in aceasta problema, ar trebui sa tineti cont si sa va raspundeti la intrebarile de mai jos:
– Ce iti place in mod deosebit sa faci si ce te relaxeaza?
– Esti o persoana careia ii place sa aibe intimitate in casa sau ii place libertatea de afara, sau le preferi pe ambele?
– Esti o persoana individualista sau iti place spiritul de echipa?
– Preferi sa te bucuri de sportul respectiv sau iti place competitia?
In momentul in care ai raspuns acestor intrebari, raspunsurile tale reprezinta o evaluare personala de care ar trebui sa tii cont in momentul in care te gandesti sa incepi sa practici un sport preferat. In randurile urmatoare, vei gasi aceste lucruri explicate pe larg, pentru a putea sa ai o imagine cat mai bine definita.
- Inainte de a incepe o activitate sportiva, fiti sinceri cu voi si luati in considerare limitele voastre, ganditi-va daca vreti sa transpirati sau doriti ceva „light”? Luati in considerare de asemenea, eventualele probleme de sanatate avute in trecut, consultati – va eventual cu medicul de familie pentru a vedea daca sportul ales, vi se potriveste intr-adevar.
- Cand credeti ca aveti inclinatie spre un anume sport, ganditi – va daca va place sa fiti parte a unei echipe, sa impartiti aceleasi interese sportive, sa acceptati daca cineva este mai bun sau mai talentat decat voi. Daca sunteti o persoana individualista, incercati tenisul, inotul sau alte sporturi care nu implica spiritul de echipa.
- Evalueaza – ti trasaturile tale de lider sau simplu coechipier pentru a vedea care dintre sporturi ti se potriveste! Anumite discipline sportive implica abilitati multiple, organizatorice, atentie distributiva. Alegeti – va sportul preferat si care sa va placa pe care sa – l practicati, in functie de capacitatea voastra de concentrare, de executare, de reactie!
- Anumite sporturi cer implicarea ta pe o perioada mai lunga de timp sau mai scurta! Exista persoane mai puternic motivate de obiectivele pe termen scurt, altele pe termen lung. De exemplu in fotbal, baschet, sau alte sporturi similare, satisfactia poate veni la sfarsitul campionatului; in schimb, in cadrul unui sport cum ar fi tenisul, succesul poate veni din aproape in aproape, satisfactia este pe termen scurt.
- Zona in care locuiti are de asemenea o importanta deosebita in ceea ce priveste alegerea unui sport preferat. Daca locuiti intr – o zona montana aveti posibilitatea practicarii ski – ului de exemplu, sau daca sunteti intr – un oras cu o baza sportiva dezvoltata puteti practica sporturi de sala, daca localitatea natala are deschidere la apa, puteti practica sporturi nautice. Exista sporturi de sezon si sporturi care nu tin cont de anotimp, de voi depinde ce alegeti. Puteti alege de asemenea, doua sau mai multe sporturi, daca aveti calitatile necesare sau sunteti predispusi la un efort mai mare.
Inainte de a lua o decizie in privinta alegerii sportului preferat, tine cont de aceste lucruri, dar si de faptul ca ar trebui sa te simti bine cand practici ceea ce faci.