Cumulate, numeroasele studii de-a lungul timpului, au aratat ca poti sa influentezi creierul prin gesturi si actiuni, lucrurile mici pe care le poti face cu corpul tau, pot in mod constient si chiar instantaneu – sa iti influenteze gandurile. Creierul asociaza ceea ce simti fizic cu emotiile specifice: daca de exemplu, tii o ceasca cu ceai cald in mana in timp ce vorbesti cu cineva, vei simti mai multa caldura emotionala catre respectiva persoana. Fie ca vrei sa te simti mai increzator in propriile forte sau sa iei mai usor o decizie, exista solutii pentru fiecare. Tot ce ai de facut, este sa parcurgi urmatoarele randuri!
Pune-ti o pereche de ochelari de soare!
Ce este important aici este faptul ca soarele te face in mod constient sa te simti ascuns, astfel ca, te simti in largul tau, vei zice si vei face orice doresti. Astfel, cercetatorii au demonstrat intr-un studiu, ca participantii cu ochelari de soare actionau mai egoist comparativ cu cei care nu purtau lentile atat de intunecate.
Stai jos pe un scaun,
cu un brat pe cotiera, celalalt de-a lungul spatarului scaunului si una din glezne intretaiata peste genunchiul opus. Conform Northwestern University, cand persoanele stau intr-o astfel de pozitie, simt o crestere a propriei increderi, aproape instantaneu. Cand un participant a folosit aceasta postura in apropiere de sef, avea mai multa influenta comparativ cu cea avuta de sef si asta chiar daca rangul era unul mai mic. Studii separate efectuate de Columbia University si Harvard University explica de ce: asezat intr-o pozitie dominanta, care ocupa spatiu, declanseaza o crestere a testosteronului ceea ce te face sa te simti mult mai puternica. In acelasi timp, este diminuata cantitatea de cortizol – hormonul stresului, dandu-ti o stare de calm – exact ce este nevoie pentru o astfel de atitudine.
Incearca sa faci cativa pasi inapoi!
Un studiu publicat in Olanda, avand grupuri de persoane – dintre care unii au facut cativa pasi inainte si altii inapoi, au primit ulterior un test. Cei care au facut un pas inapoi, au avut performante mai bune la test, comparativ cu cei care au pasit in fata. Explicatia? Miscarea inapoi, stimuleaza creierul sa intre in modul de solutionare a problemelor; e ca si cum, ne-am dat un pas inapoi, pentru a vedea imaginea de ansamblu. Asa ca, atunci cand esti intr-o situatie delicata, merita sa incerci aceasta solutie!
Tine in mana un obiect greu!
Cercetatorii de la Universitatea din Amsterdam au demonstrat ca in momentul in care oamenii tin obiecte mai grele in maini (ex: suport pentru dosare), atribuie mai multa incredere si importanta propriilor opinii, comparativ cu cei care tin lucruri usoare in mana sau deloc. A tine ceva mai greu, te ajuta sa dai mai multa greutate a ceea ce gandesti, un bun exemplu de cum sa-ti influentezi creierul. Asa ca, atunci cand te afli in situatia de a lua o decizie importanta, ia in mana ceva mai greu, pentru a “anunta” creierul ca situatia este una serioasa.
Conform University of Utah, atunci cand o femeie imbratiseaza un barbat, primeste o aroma de la parul sau pielea barbatului, ceea ce o face sa se simta mai relaxata; cercetatorii considera ca mirosul calmeaza creierul. Si asta nu inseamna ca trebuie o imbratisare de cuplu! Este de ajuns o imbratisare scurta si ferma, in functie de situatie (tata, frate, prieten bun) si va avea un efect la fel de eficace. Atentie insa la anumite interpretari, daca te grabesti sa faci un asemenea gest!
Da din cap in mod aprobator!
La nivel de subconstient, asociem actiunile cu sentimentele pe care le directionam. Asa ca, dand din cap, pacalim cumva creierul sa fie mai deschis, sa accepte mai usor ceea ce aude – conform unui studiu University of Missouri. Daca faci invers – adica daca iti misti capul in semn dezaprobator, vei simti – mai mult negativ despre situatie sau persoana. Data viitoare cand vrei sa opresti un argument nelalocul lui, misca in mod aprobator capul in timp ce-l asculti pe vorbitor si astfel, te vei simti mult mai deschis si mai capabil pentru gasirea modalitatilor de compromis.
Mazgaleste pe hartie!
A scrie ceva pe hartie sau a desena in timp ce asculti ceva (stiri, esti undeva la cursuri) te ajuta sa absorbi mai multe informatii. Conform unui sudiu apartinand University of Plymouth, mazgalind o hartie, iti este stimulata memoria cu 30%. Un motiv pentru care cercetatorii cred acest lucru, este din cauza ca desenele/mazgaliturile activeaza o zona a creierului, responsabila cu senzatia pe care o resimtim cand suntem oarecum distrasi, cu gandul in alta parte.