Respiratia profunda sau mai bine spus a sti cum sa respiri corect este cea mai noua si usoara modalitate catre starea de bine, asta pe langa un stil de viata corect.
Cu siguranta te-ai intersectat in mediul online cu diverse cursuri si seminarii care te invata cum sa respiri corect, fie ca era implicata si yoga sau nu; partea buna este aceea ca respiratia este un act cat se poate de natural. In acelasi timp, majoritatea oamenilor sunt blocati intr-o stare de hipervigilenta din cauza stresului si a vietii moderne, o stare constanta de nivel scazut al modului „lupta sau zbori”, ca raspuns al termenelor limita, a mancatului din mers, a dormitului ineficient, al traficului, iar lista poate continua.
Cand suntem intr-o astfel de stare/ situatie orice in corp se constrange, inclusiv respiratia, ceea ce ne poate face si mai stresati, afectandu-ne bineinteles si respiratia.
Respiratia profunda duce la scaderea adrenalinei si cortizolului dezactivand ciclul stresului. In acelasi timp, ne este simulat sistemul nervos parasimpatic care permite corpului sa se odihneasca, sa digere, sa incetineasca ritmul cardiac, sa scada presiunea sangelui spre sistemele digestive si reproductive. Astfel, corpul functioneaza mai eficient, tu esti o persoana mai calma si in deplin control. Se poate spune fara nicio exagerare ca o respiratie corecta iti poate schimba viata.
Respiratia yoghina versus respiratie
Oricine a participat la cursuri de yoga este familiarizat cu tehnica de respiratie profunda in abdomen, permitand corpului sa se umple cu aer si promovand relaxarea. Si e posibil sa fi incercat si alte tehnici yoghine cum ar fi respiratia alternativa prin nara. Cele mai noi tehnici de respiratie tehnica ofera ceva diferit, o respiratie cunoscuta ca respiratie constienta conectata sau respiratie transformationala sau respiratie holotropa. Este incurajata o respiratie constanta, curgatoare, cu gura deschisa.
In general, respiratia yoghina te ajuta sa iti controlezi sentimente ca stresul, in timp ce respiratia constienta te ajuta sa intri in contact cu emotiile si sa le eliberezi. Respiratia holotropa se pare ca are o influenta asupra nervului vagal, care se deplaseaza de la creier in jos prin corp, eliberand serotonina si dopamina care stimuleaza starea de spirit. Un studiu chinezesc, nu de mare amploare, a descoperit ca respirand prin diafragma, ca in yoga, scade nivelul de stres al hormonului cortizol in saliva, fiind imbunatatita atentia.
Respiratia profunda poate ajuta la depresie, anxietate, dependente, dureri fizice, provocari emotionale. Este minunata pentru stimularea creativitatii, dezvoltarea constientizarii, restabilirea pacii interioare si obtinerea unor noi perspective.
Iti place ideea de meditatie dar te lupti sa iti linistesti mintea si sa ramai concentrata? Respiratia te poate ajuta sa ajungi mai repede acolo unde iti doresti, doar ca ai nevoie de ceva timp sa practici cu succes meditatia.
Practica respiratia profunda, dar inca nu acasa, pentru ca in toate workshop-urile se acorda o atentie maxima acesteia! Vei invata ce trebuie sa faci, cum sa folosesti aceste tehnici si dupa ce te vei simti confortabila, vei putea sa te conectezi cu respiratia si acasa.
Inspira prin nas timp de 4 secunde, tine-ti respiratia timp de 7 secunde si expira timp de 8 secunde! Acest lucru ajuta la incetinirea ritmului cardiac si activeaza sistemul nervos parasimpatic care ne aduce intr-o stare de relaxare.